Изборите за Европейски парламент никога не са пораждали толкова трепетно

...
Изборите за Европейски парламент никога не са пораждали толкова трепетно
Коментари Харесай

Големият въпрос на евроизборите - колко добре ще се представи крайната десница

Изборите за Европейски парламент в никакъв случай не са пораждали толкоз трепетно очакване, като мнозина предсказват, че тазгодишният избор, който стартира през днешния ден, ще означи исторически миг за евроскептичното крайнодясно придвижване. Залогът на изборите, които не престават до неделя и се създават във всички 28 страни - членки на Европейския съюз, в никакъв случай не е бил толкоз огромен.

Традиционните европейски политически фамилии - десноцентристката Европейска национална партия (ЕНП) и левоцентристкият Прогресивен алианс на социалистите и демократите (ПАСД) - евентуално ще изгубят част от въздействието си и ще се изправят против най-голямото си предизвикателство до момента от страна на групата от популистки, националистически и крайнодесни партии, които са решени да изземат властта от Европейски Съюз в интерес на личните си държавни управления. Следва обзор на изборите, които започнаха през днешния ден в Холандия и Англия:

Сблъсък на полезности

Този конфликт на съществени полезности - сред концепциите за по-обединена и по-разделена Европа - изправи континента пред исторически кръстопът.

Френският президент Еманюел Макрон, последовател на лагера за по-тясна интеграция, споделя, че предизвикването на евроизборите тази седмица е да " не се отстъпва пред коалиция, целяща опустошение и дезинтеграция ", която ще изиска да наруши единството, върху което се гради Европейски Съюз през последните шест десетилетия.

Срещу Макрон и обичайните партии в Европа се изправят италианският вътрешен министър Матео Салвини, унгарският министър председател Виктор Орбан, водачът на френската последна десница Марин льо Пен и цялостен куп други популисти, десни и крайнодесни водачи, които дават обещание да раздрусат радикално европейския политически пейзаж.

Националистически ръководители от 11 страни от Европейски Съюз застанаха един до различен в Милано предишния уикенд - проява на единение, немислима през минали години за група, за която в миналото бе считано, че заема европейската политическа външна страна. На срещата Салвини разгласи, че " екстремистите са в Брюксел ", дома на институциите на Европейски Съюз, поради това, че желаят да запазят статуквото. " Трябва да създадем всичко належащо, с цел да освободим тази страна, този континент, от противозаконната окупация, проведена от Брюксел ", сподели Салвини.

Заемки от репертоара на Тръмп

Европейските крайнодесни и националистически партии се надяват да повторят това, което направи президентът Доналд Тръмп на изборите в Съединени американски щати през 2016 година, и това, което реализираха последователите на Брекзит на референдума за овакантяване на Европейски Съюз. То е да подкопаят сегашните управляващи, да стоварят рецензиите си върху тези, които считат за изолиран хайлайф, и да предупредят за мигрантите, които се струпват по границите на Европа, подготвени да откраднат работните места и културата на континента.

Застанала до Салвини, Льо Пен даде обещание, че крайната десница " ще извърши исторически героизъм ", като сподели, че тя може да стане втората по величина политическа група в Европейския парламент. Прогнозите сочат, че това към момента е прекомерно амбициозна задача. Проучванията, оповестени от Европарламента този месец, демонстрират, че десноцентристката ЕНП ще загуби 37 от 217-те си места, а местата на левоцентристкия ПАСД ще намалеят от 186 на 149.

Що се отнася да крайната десница и националистите от групата " Европа на нациите и свободите ", прогнозите са те да завоюват 62 места при 37 в този момент. Подобна статистика може да стане неактуална още в понеделник, в случай че националните партии стартират да се причисляват към други паневропейски политически групи в 751-местния Европейски парламент, който заседава по едно и също време в Брюксел и френския град Страсбург.

Националистическата партия " Фидес " на Орбан в този момент е в редиците на ЕНП, само че нейното участие е замразено поради антиевропейските й позиции и гневната антимигрантска реторика. Унгарският министър председател обаче може несмущаемо да се трансферира след евроизборите към новата коренно дясна група, която евентуално ще бъде основана от Салвини, Льо Пен и други националистически водачи.

Война, налози, безработица

За доста от жителите на Европейски Съюз спомените за Втората международна война са избледнели, а ролята му в опазването на мира за интервал от 75 години - героизъм, за който завоюва Нобелова премия, е подценявана.

При това Европа бе разтърсена от финансовата рецесия преди едно десетилетие и се бори с дългогодишна дългова рецесия, при която страни като Гърция, Ирландия, Португалия и Кипър минаха през избавителни проекти и претърпяха рецесии, орязали приходите на милиони жители.

Високите налози, стагниращите заплати и пропастта сред богати и небогати в Европа към момента са мъчителни въпроси, изпъкващи в този момент с ежеседмичните митинги на френските " жълти жилетки ", настояващи за по-голямо подкрепяне на изпадналите в затруднено състояние служащи.

Страните от Европейски Съюз също по този начин не съумяха да изковат общ метод към имиграцията, създаваща напрежение вътре в блока, а неговото изтощение бързо да възпре мигрантския поток през 2015 година докара до повишаване на поддръжката за крайнодесни и националистически партии. " Имаме рецесия на Европейския съюз. Това е реалност ", призна Макрон.

Според специалисти той е прав. " Има доста хора, които се опасяват, че нещата евентуално се движат в неверна посока или към този момент са отишли в неверна посока ", сподели Янис Емануилидис от мозъчния концерн Център за европейска политика в Брюксел и добави: " Това е комбинация от неустановеност в голям брой сфери, която в последна сметка тласка хората към тези, които оферират лесни решения. "

Превръщане във авторитетна мощ

От първите избори за Европейски парламент през 1979 година законодателният орган постепенно се промени от беззъба организация, в която застаряващи политици получават добре платена работа преди пенсионирането си, към авторитетна мощ с действителна власт за взимане на решения.

В началото Европейски Съюз главно контролираше селското стопанство, само че в този момент води интернационална комерсиална политика от името на всичките си членове и даже вкарва валутни правила за 19-те страни, които употребяват единната валута - еврото.

Самият Европейски парламент въздейства върху всекидневието на европейците по хиляди способи: посредством понижаване таксите за роуминг на мобилните телефони, посредством налагане на правила в региона на сигурността и човешкото здраве за индустриални браншове, вариращи от химическа индустрия и енергетиката, през автомобилостроенето до хранителна индустрия, посредством подкрепяне на земеделието, реформиране на авторското право и запазване на околната среда.

Тази седмица няма да има трансгранични избори, а единствено национални гласувания в 28 страни. Всяка страна членка има избран брой места в Европейския парламент съгласно броя на популацията си. Кипър, Люксембург и Малта получават минимум места - по шест, а страната - членка на Европейски Съюз с най-многобройното население, Германия - 96.

Досега евроизборите протичаха неенергично. Избирателната интензивност падна до 42.6 % през 2014 година, само че е много евентуално това да се промени тази година.

По кой път да се поеме?

Проевропейският лагер споделя, че усилването на интеграцията е от главно значение за оцеляването на Европейски Съюз в един глобализиращ се свят. Евроскептиците декларират, че това лишава от националната еднаквост, доколкото от ден на ден решения се взимат от европейските институции в Брюксел.

При това даже някои консерватори от главното течение могат да имат евроскептични тежнения. Чешкият политик Ян Захрадил, водещ претендент на Алианса на европейските консерватори и реформисти, е измежду тези, които желаят да бъде върнат по-голям надзор в европейските столици. " (Искаме) Европейски Съюз с понижен обхват, един съюз, който да е еластичен, децентрализиран ", сподели Захрадил и добави: " (ЕС) който почита националните държавни управления и сътрудничи с тях, който не води война с тях, не им заповядва и не ги поучава. "

От страна на проевропейския лагер в свят, в който по едно и също време Китай, Съединени американски щати и Русия демонстрират политически и стопански мускули, Макрон приканва гласоподавателите да помислят за силата и единството, които произтичат от 28-те по-малки страни, работещи дружно. " Ако фрагментирате Европа, няма късмет за по-силна Европа. Съединението прави силата ", сподели Макрон. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (446)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР