Изборите за евродепутати през май ще бъдат организирани от Централна

...
Изборите за евродепутати през май ще бъдат организирани от Централна
Коментари Харесай

ЦИК с изтекъл мандат ще организира евроизборите през май

Изборите за евродепутати през май ще бъдат проведени от Централна изборна комисия (ЦИК), чийто мандат изтича през март. Това реши болшинството в Народното събрание, откакто отхвърли предлагането на Българска социалистическа партия незабавно да стартира процедура по промяна на състава на ЦИК.
Решението беше взето след среднощ на съвещание, почнало в 9:30 сутринта в сряда. Преди да се заемат с тематиката за ЦИК, депутатите одобриха дефинитивно измененията в Изборния кодекс, с които преференцията беше обезсмислена.
Мандатът на сегашната ЦИК изтича през март. По закон членовете на комисията би трябвало бъдат сменени най-рано три месеца преди и най-късно. Въпреки това от ГЕРБ бяха твърдо срещу такива смени единствено два месеца преди вота. Те подкрепяха тезата си с това, че съгласно закона "членовете на комисията извършват пълномощията си и след приключването на техния мандат до встъпване в служба на новите членове ".
"Не 6, 16 да имахме от тези 18 членове на ЦИК, отново щяхме да желаеме да се съблюдава законът и комисията да бъде заменена ", сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на дебатите.
"Законът не опонира на това тази комисия да продължи своята работа ", сподели преди гласуването Спас Гърневски от ГЕРБ.
Искането на Българска социалистическа партия беше подкрепено от един от съдружните сътрудници на ГЕРБ във властта - Вътрешна македонска революционна организация. "С много отвращение споделям, че ние от Вътрешна македонска революционна организация поддържаме този план ", сподели зам.-председателят на партията Искрен Веселинов. Подкрепата им обаче не беше задоволителна, с цел да стартира процедурата по желание на нова ЦИК.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР