Изборите в Словакия, страна с население от 5,5 млн. души

...
Изборите в Словакия, страна с население от 5,5 млн. души
Коментари Харесай

Изборите в Словакия: Зловещ сигнал от Централна Европа

Изборите в Словакия, страна с население от 5,5 млн. души на източния фланг на еврозоната, нормално не генерират международни заглавия. Но днешните времена не са естествени. Заради опасенията от възходящи пукнатини в западното единение поради съветската война в Украйна успеха през уикенда на пропутински популист, който се ангажира да приключи военната помощ за Киев, изпрати злокобен сигнал.


" Словакия има по-големи проблеми от Украйна ", съобщи Роберт Фицо след успеха, която щеше да бъде мотив за задоволство в Кремъл. Неговата партия " Смер-СД ", която организира акция, ориентирана против незаконните мигранти, правата на ЛГБТК+ и поддръжката за Киев, в този момент ще се стреми да оглави съдружно държавно управление. За Фицо, който беше обект на обвинявания в корупция и беше отхвърлен от поста си през 2018 година при доста неприятни условия, това беше удивително завръщане. За по-голямата част от Европа то е с тревожни последствия на няколко равнища.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан, който до момента беше изолиран в опълчването си на европейските наказания против Русия и даването на военна помощ на Киев, в този момент има съсед-съюзник. Запасите на Словакия от муниции и аварийни оръжия към този момент са намалели дотам, че въздействието на планувания завой на господин Фицо във връзка с доставките им може да бъде лимитирано. Вярно е също по този начин, че с цел да ръководи, той евентуално ще се нуждае от поддръжката на социалдемократическата партия " Глас ", която поддържа продължаването на военната поддръжка. Въпреки това дълготрайното значение на успеха на Фицо може да бъде усложняване на възможните опити за по-нататъшно приобщаване на Украйна и други източни страни отвън Европейски Съюз към европейската политическа общественост.

За Европейски Съюз триумфът на Фицо значи разширение на опортюнистичноадисидентското ядро в Централна Европа, което ще се консолидира в допълнение, в случай че " Право и правдивост " завоюва трети следващ избор в Полша по-късно този месец.

В Будапеща и Варшава, а в този момент, наподобява, и в Братислава, рутинното занемаряване и отменяне на нормите и полезностите на Европейски Съюз - във връзка с правата на малцинствата, бежанците и върховенството на закона - се трансформира в печеливш модел за социално-консервативните, националистически партии, които черпят мощ от едно християнстка просвета, употребена като оръжие. В предизборна акция, излязла непосредствено от наръчника на Орбан за " глобалистите ", Фицо упрекна отиващата си демократична президентка на Словакия Чапутова, че е американска " марионетка " и пази ползите на Джордж Сорос.

Като се има поради участието на Словакия в еврозоната и нуждата от достъп до финансиране от фонда за възобновяване от Covid на Европейски Съюз, ще има ограничаване за това какъв брой проблеми ще изиска - или ще може - да аргументи Фицо. Като министър-председател на Словакия в предишното той се оказа по-прагматичен, в сравнение с предполагаше вътрешнополитическата му изразителност. Въпреки това успеха му акцентира едно познато обръщение, което прогресивните сили в Европа не би трябвало да подценяват.

В елементи от Централна Европа и освен там, неспособността на главните лявоцентристки партии да активизират гласоподаватели, които са по-възрастни, по-незаможни и по-неквалифицирани стана забележима. Поредица от сеизмични разтърсвания - от рецесията през 2008 година до войната в Украйна - отприщиха икономическа неустановеност в огромен мащаб. Както и при " Право и правдивост " в Полша, предизборната акция на " Смер-СД " сполучливо съчетаваше нелиберализма с великодушното обещаване на обществени помощи, което откри отзив отвън градовете. Натрупващите се обстоятелства сочат, че с цел да се преборим с този тип изолиран, разделящ политически образец, който разреши на Фицо да победи е належащо да се съсредоточим върху преразпределянето /на благата/, както и върху законността и правата./БГНЕС

---------------------------

публицистична публикация на английския вестник " Гардиън "

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР