Изборите в Испания, които се проведоха в неделя, завършиха без

...
Изборите в Испания, които се проведоха в неделя, завършиха без
Коментари Харесай

Изборите оставиха Испания в патова политическа ситуация

Изборите в Испания, които се организираха в неделя, приключиха без ясно болшинство за нито една от двете съществени партии, което сложи четвъртата по величина стопанска система в Европа в патова политическа обстановка.    След преброяването на всички гласове, показва CNBC, испанската консервативна партия Partido Popular (PP) си обезпечава 136 места в Народното събрание, следвана от социалистите от PSOE със 122 места. Крайнодясната партия Vox е трета с 33 места, а крайнолявата коалиция Sumar получава 31.    По този метод и двете възможни обединения - лява и дясна, не могат да доближат нужните за безусловно болшинство 176 места, пресмята медията, и напомня:     “Преди изборите се появиха спекулации, че PP може да сплоти сили с Vox, което може да означи първото завръщане на крайната десница на власт след диктатурата на Франсиско Франко през 1975 година PP и Vox и преди са обединявали сили в някои райони, само че в никакъв случай на национално равнище ".    След като крайните резултати са ясни обаче техните общо 169 места остават под нужните 176 за образуване на съдружно болшинство.    От другата страна, PSOE на досегашния министър председател Педро Санчес евентуално би могла да сплоти сили със Sumar, само че още веднъж общите им 153 места не доближават.   

Лидерът на PP Алберто Фейхоо въпреки всичко пое отговорността за съставянето на държавно управление, защото неговата партия е с най-вече места. 
" Ще стартира разговор с останалите партии ", декларира той в Twitter. " Искам от тях отговорност, с цел да не страда Испания ". Той добавя също по този начин, че се надява другите да не се обединят между тях и по този метод да му попречат да сформира държавно управление.    Дали обаче те ще го послушат, остава под въпрос.    Управляващата партия на Санчес в действителност усъвършенства представянето си, а той има опит в договарянето на съглашения с по-малки партии за сформиране на държавно управление.    " Премиерът Педро Санчес ще има късмет да остане на власт, в случай че контракти договорка с крайнолявата коалиция Sumar и по-малките партии, макар че повтаряне на изборите също е основна опция ", споделя Антонио Барозу, заместник-директор на отдела за изследвания в Teneo, пред CNBC. Той дава 45% възможност за всеки от сюжетите.   Предистория на гласуването    Членове на консервативната партия на Фейхоо показват угриженост по отношение на анти-ЛГБТ и антиимиграционната политика на Vox. Крайнодясната партия също по този начин е подложена на критика от доста водещи политици за това, че се опълчва на правото на аборт и отхвърля изменението на климата.   

Предсрочните избори бяха провокирани от сериозното проваляне на социалистическата PSOE на районните и общинските избори през май. Преди това упованията бяха постоянните такива да се проведат в края на тази година. 
Вотът в неделя е първият, който се организира през лятото, а рисковите горещини, усетени в разнообразни елементи на страната през последните седмици, а това докара до фокус на акцията върху политиките за климата.    Министър-председателят Санчес заема поста от 2018 година насам. Той на собствен ред е подложен на критика за помилването на политици, подкрепящи районната самостоятелност, а също по този начин се сблъска с проблеми, откакто закон за половото единодушие, прочут като " единствено да значи да ", в последна сметка е понижил времето за отнемане от независимост на доста наказани изнасилвачи.    Икономическите резултати на Санчес обаче се оказаха мощни. Според Международния валутен фонд стопанската система на Испания е повишена с повече от 5% през 2022 година, а през тази година се чака да се разшири с към 1,5%.    Инфлацията във водещата европейска стопанска система също е измежду най-ниските в района. През юни Испания стана първата страна в Европа, която регистрира инфлация под 2% - надалеч под историческите върхове, регистрирани през 2022 г. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР