Изборите в чужбина тази неделя се проведоха при значително по-висока

...
Изборите в чужбина тази неделя се проведоха при значително по-висока
Коментари Харесай

"Продължаваме промяната" печели вота на българите в 52 държави

Изборите в чужбина тази неделя се организираха при доста по-висока изборна интензивност изключително в Турция. При 97,34% обработени секционни протоколи данните на Централната изборна комисия демонстрират, че във вота за Народни представители са взели участие 219 656 български жители, за разлика от изборите през лятото, когато броят им доближи 173 469. Това докара до смяна в крайния резултат от вота зад граница и до сензитивно разбъркване на силите.

За разлика от гласуването през април и юли, когато партията на Слави Трифонов " ИТН " завоюва безапелационно вота на българите зад граница, този път лидер в класирането се оказва Движение за права и свободи. Движението събира общо 82 804 гласа (или 38, 74%), като съвсем всичките идват от Турция. Там 96,55% от всички подадени гласове са отишли точно в интерес на придвижването. Справка в Централната изборна комисия (ЦИК) демонстрира, че Движение за права и свободи усъвършенства резултата си от 11 юли съвсем тройно. Тогава за партията на Ахмед Доган бяха дали своят вот 29 609 души. В реалност. С този резултат Движение за права и свободи се приближава оптимално до върха си от парламентарните избори през 2009 година, когато за придвижването бяха подадени 93 926 бюлетини или 61,18% от всички гласове отвън страната.

И този път с изключение на в Турция Движение за права и свободи излиза преди всичко и в Молдова.

Въпреки че Движение за права и свободи е събрало най-вече гласове от чужбина, безспорният победител обаче е " Продължаваме промяната ". Формацията на Кирил Петков и Асен Василев е най-предпочитаната политическа мощ в 52 от 68-те страни, в които се организираха избори на 14 ноември. За тях с дали своят вот 47 328 души или 22,15%.

Партията на Слави Трифонов, която на 11 юли събра малко над 60 хиляди гласа от чужбина и тях съумя да пререди ГЕРБ-СДС и да завоюва изборите, този път се подрежда едвам на трето място с към 23 хиляди гласа. При самостоятелното систематизиране на гласовете " ИТН " не съумява да надделее на никое място и съумява да се добере единствено до второто мясато в 16 страни измежду които Англия, Испания, Италия и Германия.

На четвърто място се подреждат някогашните ръководещи от ГЕРБ. Формацията е най-предпочетена от българите в Армения, Северна Македония, Сърбия и Кувейт като партията на Бойко Борисов е съумяла да събере съвсем 2000 гласа допълнително спрямо изборите през юли. Тогава за тях бяха дали своят вот 15 261 души, а в този момент броят подадени бюлетини за тях е 17 105.
Значителен срив има и в гласовете за " Демократична България ". От второто място през лятото в този момент обединяването изпада до петата позиция след гласуването в чужбина със събрани едвам 17 014 гласа. Разликата е съвсем двойна по отношение на вота през юли. Най-много хора са дали своят вот за " Демократична България " в 8 страни: Азърбейджан, Иран, Саудитска Арабия, Хърватия, Черна гора, Япония, Мексико и Нова Зенландия.

Българска социалистическа партия изостава доста, изпреварена по гласове от националистическата групировка " Възраждане ", като още веднъж губи първото място даже в Русия, където на челна позиция излиза " Продължаваме промяната ". Все отново най-вече гласове за социалистите са подали българите в Албания и Аржентина.

Партията на Костадин Костадинов " Възраждане " губи напълно дребна част от поддръжката си по отношение на 11 юли. Подадените гласове за нея са 13 211 или 6.18%. Въпреки това партията се подрежда на второ място по брой събрани гласове в Южна Африка, Черна гора, Куба и Мексико.

В неделя гласоподавателите зад граница имаха опция да гласоподават в 750 секции. През юли техният брой бе 782.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР