Изборите в Бремен и тези за Европейски парламент ще се

...
Изборите в Бремен и тези за Европейски парламент ще се
Коментари Харесай

Надвисналата двойна загуба на германската левица може да отвори пукнатини в коалицията на Меркел

Изборите в Бремен и тези за Европейски парламент ще се проведат на 26 май

Регионалните избори в най-малката провинция на Германия вещаят проблеми на национално равнище. Тази неделя жителите на Бремен ще избират Ландтаг и по всичко наподобява, че Германската социалдемократическа партия (ГСДП) е на път да загуби властта си в провинцията.

Според множеството социологически изследвания Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел ще вземе максимален % от вота и ще постави завършек на 73-годишната доминация на социалдемократите там. Бременският водач Карстен Зийлинг побърза да отхвърли всякаква опция за договаряния с ХДС, което докара до замяна на реплики с ръководителя на християндемократите и протеже на канцлера Анегрет Крамп-Каренбауер.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък И в случай че това не е задоволително, в същия ден социалдемократите най-вероятно ще завършат трети на изборите за Европейски парламент след ХДС и Зелените. Това двойно оскърбление в неделя ще повиши още повече напрежението в ръководещата коалиция в Берлин сред ХДС и ГСДП. От локално...

Прогнозата на Infratest dimap сочи, че ХДС ще завоюва 27% от вота в Бремен, до момента в който ГСДП ще остане втора политическа мощ с 24%. За християндемократите това е растеж от 4.5% по отношение на изборите през 2015 година, а за социалдемократите – спад от цели 9%.

Повечето членове на ГСДП приписват отслабените си позиции на коалирането с ХДС и загубата на партийна еднаквост – двете партии управляваха в така наречен огромна коалиция в три от четирите последни държавни управления. След последните избори на национално равнище социалдемократите дълго време се съпротивляваха още веднъж да влязат в коалиция с Меркел, само че след месеци политическата рецесия и напън от президента Франк-Валтер Щайнмайер най-сетне насилствено се съгласиха. И в този момент се вписват в наклонността, че социалдемократическите партии в цяла Европа губят тогавашните си позиции.

Досега ГСДП управляваше в 83-местния бременски Ландтаг в коалиция със Зелените. Доскоро Зийлинг поддържаше тезата, че би преговарял с всички партии с изключение на с крайнодясната Алтернатива за Германия (АзГ), само че в края на предходната седмица изненадващо отхвърли коалиране с ХДС и направи обществена поръчка за съюз със Зелените и Левицата. В резултат Анегрет Крамп-Каренбауер обществено порица ГСДП и дефинира дейностите на партията като " арогантни и неуважителни " към волята на гласоподавателите.

...към национално равнище

Отслабените позиции рефлектират и в социологическите изследвания за идните избори за Европейски парламент. Според Infratest dimap ХДС ще завоюват 28% от вота, а Зелените и социалдемократите - по 17%.

Потенциалната загуба на социалдемократите в Бремен, както и честите спорове сред ръководещите в Берлин дават съображение на някои анализатори да спекулират, че ГСДП може да излезе от обединението и да изиска предварителни избори. " Лошо показване на социалдемократите в Германия на национално равнище и в крепостта им Бремен може да отслаби обединението в Берлин, на която ѝ липсва ентусиасъм, както и да форсира края на политическата кариера на канцлера Ангела Меркел ", написа в разбор на Brookings. В края на предходната година Меркел разгласи, че това ще бъде последният ѝ мандат като канцлер и не потърси преизбиране като водач на ХДС.

Други наблюдаващи обаче считат, че ГСДП не е в позиция да се отдръпна. " ГСДП има потребност да се прегрупира и откри още веднъж себе си, само че пропусна тази опция, когато се включи в държавното управление ", разяснява пред Reuters професорът по политология от Свободния университет в Берлин Геро Нойгебауер.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР