Изборите в Бавария на 14 октомври продължиха тенденцията от последната

...
Изборите в Бавария на 14 октомври продължиха тенденцията от последната
Коментари Харесай

Готова ли е Бавария за коалиция с участието на Алтернатива за Германия

Изборите в Бавария на 14 октомври продължиха наклонността от последната година. Основните център-леви и десни партии изгубиха гласоподаватели в интерес на по-крайните, което разклати мощно центристкия демократичен консенсус.

Християнсоциалният съюз (ХСС), баварската партия-сестра на Християндемократите (ХДС) на Меркел, понесе съществени вреди по отношение на предходните избори, падайки от 47 на 37%. Дори в този момент обаче, тя остава относително по-силна в своя личен лендер, в сравнение с е ХДС в Германия, защото бидейки по-консервативна от Меркеловите християндемократи, беше надлежно по-малко уязвима против десните си съперници от Алтернатива за Германия (АзГ).

"Ариведерчи, Меркел " - реакции след изборите в Бавария

Голямата изненада сервират Зелените

– ляволибералната градска партия, която получи 18%. Те съумяха да откраднат гласоподаватели най-много от сриващата се Социалдемократическа партия, само че привлякоха и значително от по-умерените поддръжници на ХСС.

Алтернатива за Германия взе 10% – напълно в границите на предстоящото, защото ХСС мина мощно вдясно по имиграционните въпроси през последните месеци, с цел да не изтекат прекалено много от гласоподавателите ѝ в посока АзгГ, както се случи с гласоподавателите на Меркел на националните избори предходната година. АзГ взе участие без несъмнено лице за водач, а единствено с послания и платформа.

Малко над 11% получиха и Свободните гласоподаватели от Бавария, които съставляват комплициран алианс от районни организации. В момента те поддържат релативно консервативни позиции по въпросите за граничния надзор, имиграцията и локалната просвета.

Социалдемократическата партия претърпя тежък срив, падайки под 10%. Това е на половина на резултата ѝ от 2013 година, когато взе малко над 20%.

Въпросът е какво следва.

ХСС остана без безусловно болшинство в ландтага, което ще ги принуди да създадат коалиция. Това слага пред ХСС няколко благоприятни условия. Първата е да последват образеца на Меркел и да се коалират безпринципно с някоя от левите демократични партии. В партията има обаче доста мощна опозиция против доближаване със Зелените и даже с СДП.

Втората и към този момент най-вероятна алтернатива е коалиция със Свободните гласоподаватели. Те са поддръжници на баварската просвета и районната автономност, желаят стягане на границите и по-консервативни имиграционни закони, като в това време желаят усилване на обществената система. Председателят на АзГ, Александер Гауланд, сподели че точно Свободните гласоподаватели са попречили на партията му да реализира по-силен резултат на изборите. Всичко това прави Свободните гласоподаватели много близки до ХСС, въпреки че децентрализираната им организация и неналичието на партийна дисциплинираност ги прави евентуално проблематичен сътрудник.

Остава третата,

най-невероятна, само че и най-любопитна опция – коалиция с АзГ .

Макар на федерално равнище ХДС да изключва всякакво съдействие с Алтернативата, на районно ниво това табу се все по-често се разисква. Новият ръководител на парламентарната група на ХДС в Саксония, Кристиан Хартман, не пожела да изключи АзГ като евентуален сътрудник след идните избори в Саксония през 2019 година – там АзГ ще вземе 25% съгласно изследванията. Интервюто на Хартман провокира остри реакции от Шойбле и Меркел, само че съумя да провокира прочут спор дали съдействието с АзГ не би могло да е възможно на районно ниво. Специално за ХСС този въпрос този въпрос има особена тежест.

АзГ организираха акция в Бавария, проведена към посланието, че те са достоверното ХСС; плакатът им гласи „ АзГ ще извърши това, което ХСС единствено дава обещание “. Гауланд даже съобщи неотдавна, че в случай че именития водач на ХСС, Франц Йозеф Щраус, беше жив през днешния ден, той щеше да гласоподава за АзГ.

Презумпцията е, че такава коалиция не може да се случи, защото АзГ има подложен етикет „ крайнодясна “. ХСС обаче има доста повече общо „ крайнодесните “ АзГ, в сравнение с със зелените левичари. Ако решат да работят самоуверено, да слагат казус в Германия и да се коалират с Алтернативата, те имат и доста други причини на своя страна.

Понастоящем,

крайнолевият еквивалент на АзГ, така наречен „ Линке “ (Левица) взе участие в районните държавни управления на няколко лендера .

Линке са наследници на Социалистическата партия, управлявала Източна Германия преди рухването на стената. Те публично слагат за цел на политическото си придвижване премахването на капитализма и употребяват цитати от Карл Маркс в програмните си документи. В този смисъл, те се намират доста по-далеч вляво, в сравнение с АзГ се намират вдясно и също така са действителен исторически правоприемник на тоталитарна репресивна партия.

До 2013 година, към една трета от депутатите на Линке в Бундестага бяха под наблюдаване от Федералната работа за отбрана на конституцията, която по принцип проверява антидемократични екстремистки прояви. Радикални фракции вътре в Линке са под непрекъснатия взор на службите и до през днешния ден. По интернационалните въпроси, Линке също е на радикални позиции по отношение на формалния консенсус в Германия – те желаят разформироване на НАТО и подмяната му с друга групова отбранителна организация с присъединяване на Русия. По въпроса с Украйна, през 2014 година, Линке се разгласи срещу Германия да изпраща каквато и да е помощ на Украйна, заради съществуването на „ фашисти “ в украинското държавно управление.

Всички това обаче не пречи на Линке да взе участие в държавните управления на три лендера – Бранденбург, Берлин и Тюрингия, като в последния Линке оглавява държавното управление със собствен министър председател. ХСС може и би трябвало да провокира спор по този въпрос – за какво крайната левица може да се толерира, а коалирането с АзГ е табу. Присъствието на Линке във властта на районно равнище е изцяло рационално опрощение за ХСС да изиска коалиция с АзГ. Аргумените за това са налице; дали е налице политическата воля обаче, следва да забележим.

Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР