Изборите се проведоха в неделя, но официалните данни ще бъдат

...
Изборите се проведоха в неделя, но официалните данни ще бъдат
Коментари Харесай

Местните избори в Полша показаха силно разединение сред населението

Изборите се организираха в неделя, само че формалните данни ще бъдат обявени във вторник.

51.3%
е изборната интензивност в страната Още по тематиката
Европейски Съюз съди Полша за подкопаване на правосъдната самостоятелност

Варшава разгласи, че ще пази " законовите и конституционните си позиции "
25 сеп 2018
Плановете на Европейски Съюз да обвърже финансирането с върховенството на закона в Полша са неправилни

Мярката против популистите рискува да навреди на хората, на които желае да помогне
26 юли 2018
Европейски Съюз стартира процедура против Полша поради измененията в закона за Върховния съд
2 юли 2018
Правосъдните офшори на Европа

В Полша избухнаха митинги против намесата в правосъдната система. Но в България и още пет страни в Европейски Съюз, тази борба наподобява решена - болшинството счита правораздаването за подчинено на други ползи
4 авг 2017 Предварителните резултати от локалните избори в " Полша " накараха водачите както на ръководещата " Право и правдивост " (PiS), по този начин и на опозиционната " Гражданска коалиция " (PO) да разгласят вота за " победа ". Данни на социологическата организация " ИПСОС " демонстрират, че PiS печели безапелационно с 32.3% от вотa за 16-те районни Народното събрание, само че губи огромните градове. Така опозицията получи 24.7% посредством най-вече на прогресивните и проевропейски настроени гласоподаватели във Варшава, Лодз, Вроцлав и други. Полската национална партия пък се подрежда на трето място с 16.6% от вота.

Победа ненапълно

" Това е началото на предизборна акция, която ще завърши през май 2020 година Предстои ни доста тежка работа, само че ще се оправим ", разяснява водачът на PiS Ярослав Качински. Politico показва, че тазгодишните резултати са по-ниски от тези на парламентарните избори през 2015 година, когато PiS получи 37.6% от вота. В същото време партията се е показала по-добре, в сравнение с локалните избори през 2014 година, когато взе 26.9%.

Преднината на ръководещата партия идва най-вече от по-малките обитаеми места. Според предварителното изследване на " ИПСОС " партията ще има най-вече представители в девет от общо 16-те полски района. Местната власт е основна за разпределението на еврофондовете, само че би трябвало да се има поради, че следващата година в страната ще се проведат парламентарни и европейски избори. Лидерството на партията обаче не значи безапелационен триумф, защото обичайно партията среща компликации в сключването на обединения. Така на изборите през 2014 година PiS завоюва шест района, само че ръководи единствено в един.

Опозицията е мощна в градовете

Друга причина за терзание на PiS е представянето им в огромните градове. Според данните на " ИПСОС " във Варшава актуалният министър на защитата и претендент за кмет Патрик Яки ще получи едвам 30% от вота при над 50% за представителя на PO Рафал Тжасковски. Кандидатите на опозицията се чака да завоюват на първи тур и в Лодз, Вроцлав, Познан, Любин и други, или общо 20 от най-големите градове в страната. Кметовете в Гданск и Краков най-вероятно ще бъдат избрани на втори тур, който ще се организира на 4 ноември.

Преднината на PO в градовете не е изненадваща, имайки поради, че там обичайно популацията е по-прогресивно от съгражданите от по-малките обитаеми места. Тази година десетки хиляди жители излязоха на митинг против проектите на PiS да затегне законите за абортите, против измененията в правосъдната система, както и намерено антиевропейското държание на ръководещите.

Това е единствено началото

Пред медиите Качински съобщи, че предварителните резултати са добър знак за идните избори в страната. Според анализатори обаче обстановката не е толкоз елементарна. " Това е пирова победа за тях. От една страна, те завоюваха, имат 6 прочие пункта повече по отношение на 2014 година, имат и една трета от вота. От друга страна, през последните три години направиха всичко допустимо, с цел да активизират гласоподаватели, и това им даде единствено 33% ", разяснява пред Financial Times Михал Шарзински, зам.-редактор на полския ежедневник Rzeczpospolita. Парламентарните избори в Полша ще се проведат през есента на 2019 година, а през май следващата година жителите на Европейски Съюз ще би трябвало да изберат своите представители в Европейския парламент.

" Бих споделил, че резултатът е еднакъв с известна преднина за опозицията ", обобщава обстановката пред Reuters политологът от Варшавския университет Рафал Хведорук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР