Изборите през уикенда в малката източногерманска провинция Тюрингия се очертава

...
Изборите през уикенда в малката източногерманска провинция Тюрингия се очертава
Коментари Харесай

Изборите в Тюрингия ще бъдат сериозна проверка за Алтернатива за Германия

Изборите през уикенда в дребната източногерманска провинция Тюрингия се обрисува да бъдат основен тест за крайнодясната националистическа партия " Алтернатива за Германия " (АзГ). Те ще се състоят след терористичното нахлуване този месец на крайнодесен деятел против синагога, което отекна из цялата страна, предава ДПА. Напрежението преди неделните избори се ускори и след изказване на Майк Моринг, районен водач за Тюрингия на консервативния Християндемократически съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел. Той сподели, че е получавал смъртни закани от крайнодесни екстремисти и му е бил даден краен период да приключи предизборната си акция.

Анкетите сочат, че поддръжката за АзГ е спаднала, откакто 27-годишен германец, въоръжен с експлозиви и огнестрелно оръжие, се опита този месец да влезе в синагога в град Хале в прилежащата на Тюрингия провинция Саксония-Анхалт. Двама души, една минувачка и един мъж в сладкарница за дюнери, бяха убити от нападателя, който след това призна, че е работил по крайнодесни и антисемитски подбуди.

Германски политически водачи се причислиха към еврейски групи и анализатори и хвърлиха виновността за нападението върху ксенофобската АзГ. " Те отлично умеят това - да пристъпват деликатно, да балансират, стараейки се да не влязат в нарушаване на наказателното право ", сподели Абрахам Лерер, вицепрезидент на Централния еврейски съвет в Германия, в телевизионно изявление след събитията в Хале.

Но известният министър председател на Тюрингия Бодо Рамелов счита, че е прекомерно елементарно да се упреква АзГ. " АзГ единствено извади нескрито това, което към този момент съществуваше ", сподели Рамелов за ДПА. " Но тя е и маша на крайнодeсните екстремисти ", сподели министър председателят, който през 2014 година стана първият водач от крайнолявата партия " Левите ", оглавил държавно управление в немска провинция. В неделя той ще се бори за втори мандат.

Огласените в събота резултати от анкета на берлинската организация " Форза " демонстрират, че поддръжката за АзГ на национално равнище е спаднала на 13 на 100 по отношение на 14 пункта преди месец. Директорът на " Форза " Манфред Гюлнер сподели, че преобладаващото болшинство гласоподаватели, които не поддържат АзГ, считат, че партията - посредством своя език и позиции - носи известна отговорност за крайнодясното принуждение, а твърдите ѝ поддръжници не са толкоз уверени в това. " Ядрото поддръжници на АзГ не се смущават от актове на принуждение като този в Хале и остават правилни на партията ", сподели Гюлнер.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР