Изборите през 2020 г. биха могли да доведат Съединените щати

...
Изборите през 2020 г. биха могли да доведат Съединените щати
Коментари Харесай

Историк от Харвард: Скоро в САЩ може да има гражданска война

Изборите през 2020 година биха могли да доведат Съединените щати до ръба на революция. Това твърди историкът от „ Харвард “ Нийл Фъргюсън в собствен материал за Boston Globe.

Според него през последните години в американското общество има непреодолими вътрешни несъгласия и " спор в културата ".

Експертът счита, че в интернет в Америка понастоящем към този момент се води самобитна " революция ", която се ускорява около идните избори за Конгреса. А след две години може да се стигне до действителни конфликти.

Случаите с пощенските колета с бомби до някогашния президент Барак Обама и някогашната кандидатка за президент Хилари Клинтън - огромни критици на президента Доналд Тръмп - е знак за задълбочаващия се спор.

Ситуацията стана още по-сложна с въоръженото нахлуване в Питсбърг предходната седмица, когато почитател на нацизма нахълта в цялостна синагога, скандирайки антисемитски лозунги и откри огън по присъстващите вярващи. В резултат на нападението бяха убити 11 души и 6 бяха ранени.

Линиите на спор в американското общество излязоха на напред във времето след поемането от Тръмп на президентската функционалност и рецензиите по какъв начин прави работата си. Населението от афроамерикански генезис е изключително афектирано от появяването на Тръмп.

Друг значим случай, който подстрека разкола в американското общество, бяха неприятните събития в Шарлотсвил през август 2017. Тогава радикални десни групировки се събраха на шествие за отбрана на паметника на Робърт Едуард Лий, прочут военачалник от армията на Юга. Между тях имаше и представители на нацисткото придвижване " Превъзходство на бялата раса ". Събитието докара до конфликт с извънредно леви съперници, при който почина един човек, откакто почитател на нацистите се вряза с автомобил в тълпата.

В изказване директно след неприятните събития, Тръмп осъди съперниците на радикалната десница, като сподели, че те са нападнали другата група. Той уточни, че радикалната десница и извънредно левите са взели участие в конфликта.

Повечето специалисти и анализатори настояват, че конфликтите в Шарлотсвил показват мощната поляризация в американското общество.

Тръмп към този момент разгласи, че ще се кандидатира още веднъж на президентските избори през 2020 година отстрана на републиканците. Демократите към момента нямат съответни имена за президентската конкуренция. Има известия, че Хилъри Клинтън обмисля опцията за повторна кандидатура за президент на Съединени американски щати.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР