Изборите показват какво е качеството на политиците и на гражданите

...
Изборите показват какво е качеството на политиците и на гражданите
Коментари Харесай

Ниско било качеството и на партиите, и на гражданите у нас

Изборите демонстрират какво е качеството на политиците и на жителите и скърбя, че би трябвало да го кажа, само че качеството е доста ниско и на двете. Това демонстрираха изборите. Така разяснява знаковите политически събития на 2019 година доцент Татяна Буруджиева пред Българска национална телевизия.

По нейни думи трендовете, които се случват както в обществото, по този начин и в политическата сфера, са отрицателни.

Според Буруджиева нито една партия те е съумяла да се оправи със себе си, защото партиите не умеят да се оправят както с вътрешната си организация, по този начин и със личния си актив. Като образец тя уточни ГЕРБ, при които по нейни думи се усеща неналичието на експертен екип.

" От 2009 година когато ГЕРБ влезе във властта, имаше много лица, които можеха да олицетворят партията. Сега към водача е доста пусто ", показва тя. По думи на Буруджиева в Българска социалистическа партия пък е липсващ принудително разнообразният хайлайф и тази радикална подмяна не дава чувството, че това в действителност е политически хайлайф.

От своя страна политическият психолог Антоанета Христова съобщи, че резултатите от изборите демонстрират, че ГЕРБ имат водач, който съумява да овладее рецесията, и че са изправени пред обстановка, в която нямат сериозна конкуренция. По нейни думи Българска социалистическа партия си е отворила фронтове както вътре в партията, по този начин и отвън нея и не може да се показа на гласоподавателите като опция на ръководството.

Тази година с основни избори ние избрахме да оцеляваме - партиите избраха да оцеляват, жителите избраха да оцеляват. Не избрахме да вършим разговор какво ще вършим, посочи Буруджиева.

По тази причина съгласно нея основна ще бъде 2020 година, защото през 2019 година в действителност сме отсрочили решението какво желаеме да ни се случва.

" През 2019 година партиите оцеляха, не се затриха, а през 2020 година още веднъж ще застане въпросът България какво прави като страна. Лошо е, че го отложихме, тъй като 2020 година е към този момент късна година за мандатите и нещата стават по-решаващи ", разяснява тя.

Запитани за острото опълчване сред президента и изпълнителната власт, Христова изясни, че Румен Радев няма различен избор.

Тъй като опозицията е слаба, президентът ще, не ще, изземва функционалността на опозицията. Така естествено се получава борбата сред него и ръководещите. Когато обаче на някого му изземат ролята, той става още по-слаб, в този смисъл Българска социалистическа партия губи от този конфликт, уточни тя. Според нея ролята на социалистите се обезсилва посредством интензивността на президента.

Буруджиева се съгласи, допълвайки, че Радев е претрупан с двойна функционалност - от една страна поради неналичието на съпротива обществото чака някой да е сериозен, а въпреки това самата страна има своите условия, които го натоварват с избрани упования. Едното е държавническо държание, другото - политическо. Двете обаче па нейни думи мъчно се балансират. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР