Изборите на позициите в съдебната система в България са тежки

...
Изборите на позициите в съдебната система в България са тежки
Коментари Харесай

Данаил Кирилов: Изборите в съдебната система в България са тежки

Изборите на позициите в правосъдната система в България са тежки поради естеството на позициите и поради публичните упования, че те могат мощно да повлияят на законодателната активност. Това съобщи в предаването " Още от деня " министърът на правораздаването Данаил Кирилов.

Според него това не би трябвало да е по този начин, защото " през последните 7-8 години правосъдната система утвърди процесите на еманципацията си, на одобряване на независимостта си и самоуправлението си ".

Кирилов изясни отхвърли да се възползва от правото си на министър да номинира кандидатура за идващ основен прокурор:
Данаил Кирилов, министър на правораздаването: Ако аз посоча претендент, той ще бъде облъчен политически и ще се каже, че това е човек на ГЕРБ.
В същото време той добави, че за процеса на избор би трябвало да се приказва. Кирилов изрази благопожелание към президента Румен Радев да откри форма, в която да сплоти в тези диалози представителите на институциите и на гражданското общество.

Министърът обаче подсети, че гражданските организации по закон нямат право да излъчат претенденти за основен прокурор и че процесът е разказан в законодателството.

Кирилов заяви, че в петък ще показа предложенията си за законодателни промени, които да разрешат следствието на тримата огромни в правосъдната власт - основният прокурор и ръководителите на Върховния парламентарен и Върховният административен съд.

  Президентът Радев свика кръгла маса за идния избор на нов основен прокурор Президентът Радев свика кръгла маса за идния избор на нов основен прокурор
Президентът Румен Радев свика кръгла маса за идния избор на нов основен прокурор. Държавният глава изслушва позициите на неправителствения бранш...

Министърът на правораздаването разяснява и оповестената през днешния ден самодейност на държавното управление за основаване на нов орган за съгласуваност и съдействие сред изпълнителната, правосъдната и законодателната власт. Той ще следи за осъществяването на ограниченията за битка с проведената престъпност и корупцията, електронното правораздаване, укрепването на вътрешния надзор в институциите при положение, че Европейски Съюз приключи мониторинга по Механизма за съдействие и оценка.

Идеята за новия орган е на вицепремиера за правораздаването Екатерина Захариева, заяви Кирилов.

Министърът не изрече мнение дали механизмът ще бъде преустановен в края на мандата на актуалната Европейска комисия, което беше дадено от нейния ръководител Жан-Клод Юнкер, само че сподели, че е провел едночасов диалог по тематиката с еврокомисаря по правораздаването Вера Йоурова предходната седмица.
Данаил Кирилов, министър на правораздаването: Йоурова ми сподели, че има пет фактора за привършване на механизма и пет фактора, които работят срещу вас.
Най-важният от тях съгласно Кирилов е интернационалната обстановка и проблемите с върховенството на правото в други страни членки на Европейски Съюз, измежду които Румъния, Унгария и Полша.
Данаил Кирилов, министър на правораздаването: Въпросът е на доверие. Въпросът е да потвърдим, че тези ограничения са постоянни и сме съумели да реализираме необратими резултати.  Нов държавен съвет ще следи правосъдната промяна и битката с корупцията Нов държавен съвет ще следи правосъдната промяна и битката с корупцията
Председатели на съвета ще бъдат зам.-министър ръководителят по правосъдната промяна Екатерина Захариева и представляващият Висшият правосъден съвет.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР