Изборите на позициите в съдебната система в България са тежки

Изборите на позициите в съдебната система в България са тежки ...

Данаил Кирилов: Изборите в съдебната система в България са тежки.


Изборите на позициите в съдебната система в България са тежки заради естеството на позициите и заради обществените очаквания, че те могат силно да повлияят на законодателната дейност. Това заяви в предаването "Още от деня" министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Според него това не би трябвало да е така, тъй като " през последните 7-8 години съдебната система утвърди процесите на еманципацията си, на утвърждаване на независимостта си и самоуправлението си".

Кирилов обясни отказа да се възползва от правото си на министър да номинира кандидатура за следващ главен прокурор:
Данаил Кирилов, министър на правосъдието: Ако аз посоча кандидат, той ще бъде облъчен политически и ще се каже, че това е човек на ГЕРБ.
В същото време той добави, че за процеса на избор трябва да се говори. Кирилов изрази пожелание към президента Румен Радев да намери форма, в която да обедини в тези разговори представителите на институциите и на гражданското общество.

Министърът обаче напомни, че гражданските организации по закон нямат право да излъчат кандидати за главен прокурор и че процесът е описан в законодателството.

Кирилов съобщи, че в петък ще представи предложенията си за законодателни промени, които да позволят разследването на тримата големи в съдебната власт - главният прокурор и председателите на Върховния конституционен и Върховният административен съд.

Президентът Радев свика кръгла маса за предстоящия избор на нов главен прокурорПрезидентът Радев свика кръгла маса за предстоящия избор на нов главен прокурор
Президентът Румен Радев свика кръгла маса за предстоящия избор на нов главен прокурор. Държавният глава изслушва позициите на неправителствения сектор...

Министърът на правосъдието коментира и обявената днес инициатива на правителството за създаване на нов орган за координация и сътрудничество между изпълнителната, съдебната и законодателната власт. Той ще следи за изпълнението на мерките за борба с организираната престъпност и корупцията, електронното правосъдие, укрепването на вътрешния контрол в институциите в случай, че ЕС прекрати мониторинга по Механизма за сътрудничество и оценка.

Идеята за новия орган е на вицепремиера за правосъдието Екатерина Захариева, съобщи Кирилов.

Министърът не изказа мнение дали механизмът ще бъде прекратен в края на мандата на настоящата Европейска комисия, което беше обещано от нейния председател Жан-Клод Юнкер, но каза, че е провел едночасов разговор по темата с еврокомисаря по правосъдието Вера Йоурова миналата седмица.
Данаил Кирилов, министър на правосъдието: Йоурова ми каза, че има пет фактора за приключване на механизма и пет фактора, които работят против вас.
Най-важният от тях според Кирилов е международната конюнктура и проблемите с върховенството на правото в други страни членки на ЕС, сред които Румъния, Унгария и Полша.
Данаил Кирилов, министър на правосъдието: Въпросът е на доверие. Въпросът е да докажем, че тези мерки са стабилни и сме успели да постигнем необратими резултати.Нов държавен съвет ще следи съдебната реформа и борбата с корупциятаНов държавен съвет ще следи съдебната реформа и борбата с корупцията
Председатели на съвета ще бъдат зам.-министър председателят по съдебната реформа Екатерина Захариева и представляващият Висшият съдебен съвет.

Източник: bnt.bg