Изборите на 14 ноември в България за първи път ще

...
Изборите на 14 ноември в България за първи път ще
Коментари Харесай

Как гласуваме с машина на вота 2 в 1

Изборите на 14 ноември в България за първи път ще бъдат " две в едно " - ще гласуваме по едно и също време и напълно машинно и за президентска двойка, и за Народно заседание. Това е ново предизвикателство както за изборната ни система, по този начин и за самите гласоподаватели, изключително за онази немалка част от българските жители, които и на предходните два вота тази година имаха предразсъдъци или терзания от машините. Повечето от тях обаче се убедиха сами, че с устройствата за гласоподаване се борави даже по-лесно, в сравнение с с банкомат. Шансът да сбъркат с бутоните е съвсем нулев, а неволната неточност е елементарно поправима с връщане обратно. Докато при попълване на хартиените бюлетини с химикал грешката не може да се поправи. Грешките или подменяха вота на гласоподавателите, или бяха причина да не се зачете вотът им.

Гласуването с машини на изборите на 4 април и 11 юли сподели образно по какъв начин изборната ни система отстрани огромния проблем с невалидните бюлетини. Да си напомним, че на локалния избор през 2019 година делът на незачетените поради неточности гласове доближи рекордния брой 466 077 или 15% от всички пуснати в урните. В половината области у нас делът на незачетените от секционните комисии бюлетини варираше от 17 до над 20% от подадените, а на общинско равнище - сред 25% и 31%. Тревожното събитие сподели всеобща интервенция в изборните резултати и опорочаване на вота от изборните комисии. От невалидните бюлетини завоюваха ГЕРБ или Движение за права и свободи, т.е. партиите, които най-вече се съпротивляваха на машинното гласоподаване.

В ЦИК към този момент демонстрираха малко по малко по какъв начин ще се гласоподава с машина на идните двойни избори. Комисията обаче сигурно ще направи още демонстрации за жителите на публични места, както действа и за предходните два вота тази година. Така всеки жител, който има някакви механически терзания, може да упражни стъпките и да се увери, че няма нищо мъчно. В самия изборен ден във всяка секция от членовете на секционната комисия има и експерт, което оказва помощ на гласоподавателя с указания, в случай че е належащо. Важно е да се знае, че членът на СИК, който ви инструктира, няма право да вижда екрана на машината, с цел да не манипулира вота ви. Той би трябвало да ви инструктира, застанал против вас и зад машината.

Гласуваме с една карта

Преди да влезем в изборната секция, още един път ревизираме номерата на определената от нас президентска двойка - в листата за президентските избори, а в листата с претендентите за народни представители - номера на определената политическа групировка и на преференциалния претендент, в случай че имаме подобен. Гласуването за двата типа избори - президентска двойка и народни представители, ще става с една карта с надпис " Избирател ". Член на комисията ни я подава, откакто се записваме в листата на изборната секция. Поставяме картата в машината, както действаме с банкомата. На екрана се изписват три варианти: първата е " Избори за президент и вицепрезидент и народни представители ", втората е единствено " Президент и вицепрезидент ", а третата е единствено за " Народни представители ". Избираме една от тях и допираме бутона против нея. Следва надпис: " Вие избрахте да гласувате за... (избраната опция) ". Тук на екрана има два бутона: " Потвърди " и " Връщане обратно ". Втория натискаме, в случай че желаеме да изправим избора си. Важно е да се знае, че в случай че потвърдим, че желаеме да гласуваме единствено в единия тип избор - единствено за президентска двойка или единствено за народни представители, не можем да се върнем обратно, с цел да гласуваме и за двата. " Много деликатно гласоподавателите би трябвало да преценяват и, влизайки в изборното помещение, да знаят в кои избори желаят да гласоподават ", предизвести представителят на ЦИК Росица Матева.

След потвърждението, в случай че изборът включва избор на президентска двойка, излиза бюлетината с претендентите. Вляво на екрана са изписани политическите сили или инициативните комитети, които са ги издигнали, а вдясно са номерата и имената на кандидат-президентските двойки. Листата с претендентите е на повече от една страница. Ако определената от нас президентска двойка е с по-голям номер в листата, натискаме долу вдясно бутон " Следваща страница ". Кликваме върху номера на определената от нас кандидатска двойка. Ако желаеме да се върнем на първата страница, натискаме бутон " Предишна страница ".

Бутонът " Към избори за Народно събрание " (най-долу вдясно, под бутона " Следваща страница " ) отваря бюлетината за парламентарните избори. Тя е същата като за вота на 4 април и на 11 юли. Кликваме върху номера на определената от нас политическа мощ отляво и върху номера на определения преференциален претендент отдясно, в случай че имаме подобен. Номерата на претендентите са написани в кръгчета.

След като сме показали избора си - без значение по кой от трите разновидността, натискаме бутона " Преглед " и на екрана се изписва по какъв начин сме дали своят вот. Ако сме дали вота си и за президент, и за народни представители, на екрана се изписват и двата ни избора. В случай че сме сбъркали, можем да се върнем още веднъж на първата страница и да променим избора. Когато се уверим, че изборът ни е верен, натискаме бутона " Гласуване ". Ако сме дали своят вот и за президент, и за парламент, след " Гласуване " се разпечатват и двете разписки. При гласоподаване единствено за президент или единствено за парламент, процедурата е същата, само че излиза на щемпел единствено една квитанция.

От ЦИК предизвестяват гласоподавателите да не дърпат разписките от машината. Трябва да се изчака звуковият сигнал, който демонстрира, че разписките са отрязани, и едвам тогава можем да ги вземем от машината. Дърпането на хартийките може да блокира печатащото устройство и да се наложи намесата на механик, каквито случаи имаше на предходните избори, изясни Матева.

Всяка секция с машина ще разполага с 3 чип карти. След всеки избор членовете на СИК подават друга карта за идващия гласуващ; по този начин не може да се гласоподава два пъти с една и съща карта. Ако машината върне бюлетина, в края на деня членовете на комисията я изкарват от машината и я нулират. Ако пък заради неточност или щета хартиеното копие на бюлетината не се отпечата, машината автоматизирано ще генерира аварийно копие. Физическото копие ще бъде отпечатано след премахване на казуса. Машината съхранява електронни резултати в двете флашпамети, от които се обобщават резултатите. Този файл се подписва със документа на картата на чиновник на СИК. След като гласуването завърши, машината генерира заключителен доклад в електронна и в печатна форма. Криптираните на инцидентен принцип

Хартиените бюлетини

На места въпреки всичко ще се наложи гласоподаване с хартиени бюлетини - в изборни секции в чужбина, където няма устройства, или в случай че машини в страната излязат от строй, каквито случаи имаше на предходните избори. От ЦИК демонстрираха по какъв начин наподобяват хартиените бюлетини за президентските и парламентарните избори. Те се разграничават освен по отбраната на лицевата страна, където са изписани имената на претендентите, само че са и с разнообразни гърбове, с цел да е ясно коя бюлетина за кой избор е и когато е сгъната.

ЦИК разисква разновидността бюлетините и за двата избора да се пускат в общи кутии, само че към този момент такова решение няма. Решение за броя на секциите с машини също няма. На предходния избор бяха обезпечени към 9 400 устройства, като в 2119 секции имаше по две.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР