Изборите идват в момент, когато гласоподавателите са настроени мнго негативно

...
Изборите идват в момент, когато гласоподавателите са настроени мнго негативно
Коментари Харесай

Армагедонните междинни избори в САЩ

Изборите идват в миг, когато гласоподавателите са настроени мнго отрицателно Демократите разпореждат очаквания на обстоятелството, не че рекордно високата инфлация ще бъде отстранена, а че растежът й може би е овладян Високата инфлация, престъпността и имиграцията са значимите тематики за републиканците
Американските междинни избори на 8 ноември, на които ще се реши демократите или републиканците ще управляват Конгреса, минават под знака на хиперполяризацията. Те се случват в миг, в който гласоподавателите са доста отрицателно настроени, споделя Джон Зогби, създател, социолог и създател на Zogby International Poll.

" Скорошни социологически изследвания, в това число извършени от мен, слагат основния въпрос дали страната се движи в вярната или неверната посока и 24% от интервюираните споделят, че е в вярната посока. Докато над 70% считат противоположното. В същото време проучване, което направих за Forbes преди десетина дни измежду 150-те съществени фигури, вземащи решения в бизнеса в Съединени американски щати, демонстрира, че 74% от тези бизнес водачи чакат криза в границите на 6 до 12 месеца ", разяснява Зогби.
Реклама
По думите му в тази обстановка демократите разпореждат очаквания на обстоятелството, не че рекордно високата инфлация ще бъде отстранена, а че растежът й може би е овладян. " Инфлацията беше 9.3% на годишна база преди няколко месеца, след това стана 8.9%, 8.3% Това, което има значение, е, че сега е 8%. И това е номер едно въпрос, който тревожи гласоподавателите ", обобщава социологът.
Двете водещи тематики за демократите
Междинните избори в Съединени американски щати се възприемат като референдум за първите две години от мандата на сегашния президент, като партията на власт постоянно претърпява проваляне. Сега съгласно социолозите се чака победа на републиканците в долната камара на Конгреса и по-ожесточена борба за горната.

На брифинг на Нюйорския задграничен пресцентър, в който вземат участие редица интернационалните медии, измежду които и " Капитал ", Зогби споделя, че назовава множеството американски национални избори след 2000 година " армагедонен избор ". Което значи: " Ако моята партия завоюва, Слава Богу! Ако другата партия завоюва, това е краят на света. " Според социолога в този момент става въпрос освен за следващите армагедонни избори, а за армагедонни-плюс.
Тези две тематики - абортите и опасността за демокрацията, връщат демократите назад в играта. Реклама
" Причината е, че във всички избори в предишното имаше един общ набор от тематики, по които всички реализираха единодушие. Едната партия споделяше: По този метод ще адресираме тези тематики, а другата партия споделяше: Не, по този метод ще ги адресираме. Разликата през днешния ден е следната - две разнообразни партии, два разнообразни набора от тематики, две разнообразни действителности, два разнообразни набора от обстоятелства, подкрепящи тези действителности. Подобно на две планети, въртящи се към слънцето по обособени орбити ", твърди Зогби.

И добавя: " Без изненада демократите получиха главен тласък от тематиката за абортите. Всъщност значително точно несъгласието с анулацията на федералното право на аборт е тематиката, която донесе огромни позитиви за демократите измежду дамите, изключително младите дами, майките, дамите от предградията, образованите дами и дамите без колежанско обучение. С това решение следим завръщане на дамите към демократическия лагер. Това може да донесе за Демократическата партия по-добро показване на изборите от плануваните резултати, даже допустимо задържане на Сената и по-малък късмет за победа в Камарата на представителите ", показва социологът.

Втората тематика, която се котира добре измежду демократите, е опасността за демокрацията, произлизаща от събитието с щурма на Капитолия. " Това е главен въпрос, сплотяващ базата на Демократическата партия - сплотява дамите, основна част от чернокожите и даже някои от колебаещите се гласоподаватели, които още не са взели решение, само че се опасяват от републиканска победа. Тези две тематики - абортите и опасността за демокрацията, връщат демократите назад в играта ", твърди Зогби.
Инфлацията е номер едно въпрос, който тревожи гласоподавателите в Съединени американски щати Източник: Reuters Трите съществени тематики за републиканците
Основателят на Zogby International Poll показва, че три тематики работят за Републиканската партия: " Първата, несъмнено, е инфлацията. Това е въпрос с висока активност, тъй като визира всички - освен един сегмент от обществото, а всеки страда от повишаването. Това е номер едно тематика съгласно всички социологически изследвания. И най-голямото преимущество, с което разполагат републиканците по този въпрос, е, че те не са на власт. Защото не искаш да бъдеш на власт, когато хората са изумени от 8-9% инфлация. Това, което вреди на демократите, оказва помощ на републиканците. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР