Изборите 2 в 1 са логичен завършек на тази (не)коалиция,

...
Изборите 2 в 1 са логичен завършек на тази (не)коалиция,
Коментари Харесай

Изборите 2 в 1 са логичен завършек на тази коалиция, Радев реди кабинет

Изборите 2 в 1 са логически свършек на тази (не)коалиция, Радев реди кабинет. Какъв е сюжетът за България през идващите месеци, откакто Мария Габриел, която от март трябваше да е идващият министър председател, нощес разгласи, че няма да подпише меморандума, препоръчан от ПП-ДБ? Тя го направи освен пред обществото – с включване онлайн във вечерните тв вести, само че и пред посланиците на Европейски Съюз и Съединени американски щати, които уведомила. Изборите 2 в 1 са логически свършек на тази (не)коалиция – това е отговорът, който Бойко Борисов даде още рано сутринта, разяснявайки офертата на Кирил Петков, радва се 24 часа. Целта е да изхвърлим Политическа партия ментето от политиката, партията, която излъга народа с обещания за смяна, а най-после се прегърна с „ враговете ” и стартира зверското мишкуване.

Предната вечер водачите на Политическа партия и Демократична България изненадаха с план за меморандум за цялостен мандат, само че с условия: огледална ротация на министър председател и вице – Денков и Габриел, на всеки 9 месеца и попълване на регулаторите с фрагменти, издигнати 50:50 от ГЕРБ и ПП-ДБ.

Офертата вбеси ГЕРБ.

Дълго слушах безмълвно каква ще е ролята на Мария Габриел, разгласи на свикания брифинг във Външно вицепремиерът. Всичко има граници, моите са, че не одобрявам страната да се ръководи при тотално неспазване на фундаментални правила на демокрацията – по този начин тя изясни безапелационния си отвод да подпише сходен документ.

Най-обезпокоителното в него било, че поделя страната сред две обединения. Предлага се тези две политически сили да се спогодят в несъгласия с конституцията, демокрацията и европейската процедура за делба на регулатори, служби, правосъдната система, продължи тя.

Габриел подсети, че изискванията към лицата, претенденти за регулаторите, са ясно посочени в съответните закони. Правовата страна се управлява от правилата за върховенството на закона. Реформите се вършат с изменение в законодателството, без интервенция в останалите управляващи.

Намирам го за ултиматум. Целта е политическо преодоляване на самостоятелната правосъдна система, контролните органи и регулаторите. Опит за политическа търговия, отсече вицепремиерът. Видя и план да се овладеят службите.

Не разбирам на всеки 9 месеца ли ще се подписват меморандуми, или единствено за тези, в които министър председателят ще е от ГЕРБ, попита Габриел. И още – сфери като обучение, опазване на здравето и прочие по-малко значими ли са, че липсват?

Целите мъчно могат да бъдат реализирани за 9 месеца, това е стратегия за цялостен мандат.

Защо не ги записахме или ще се изискват от мен с ясното схващане, че не могат да се изпълнят.

Ако ще е сплотяващ документ, за какво не подписахме през юни 2023, както тогава предложихме от ГЕРБ, продължи Габриел с въпросите към ПП-ДБ.

Черно на бяло е документирано, че външната политика ще се води на два гласа. България би трябвало да приказва в един глас, отсече още тя.

И заключи: Документ, създаден единствено от едната страна и пратен на другата по приложение за чат, е опит за саботиране, а не предпочитание за продължение на взаимното ръководство.

Още сутринта пред публицисти в Народното събрание Бойко Борисов също обясни, очевидно с неспокойствие, че изпратили документа единствено на Габриел, само че не и на групата на ГЕРБ.

Не съм получил никакъв меморандум, не съм го чел. За мен – от първите 10 реда, които ми прочетоха, изборите 2 в 1 са безусловно логически свършек на тази (не)коалиция, отсече той. Определи дейностите на ПП-ДБ като “незряла политическа процедура ” с ангажимента, че употребява “най-дипломатичните думи ”. Припомни по какъв начин във втория му кабинет работни групи на ГЕРБ и Реформаторския блок 1 месец разработвали сходен документ дружно.

Кирил Петков реагира

още час след думите на Борисов разгласи, че е подготвен екип от адвокати да работи по документа.

Неофициално от Политическа партия не можаха да обяснят по какъв начин се е взело решението да го пратят първо и само на Габриел, само че не и да уведомят управлението на ГЕРБ, че имат намерение да оповестят плана за документ. Иначе бяха безапелационни, че желали просто да дадат основа за договаряния, тъй като 6 март идва, а ротацията не е контрактувана.

Още в 14,21 ч във вторник бил пратен документът на Мария Габриел, изясни пък водачът на ДСБ Атанас Атанасов. А е изпратен на нея, тъй като връзката сред двете сили на този стадий била сред Денков и Габриел.

И джобният военачалник, и комичният Кирил Петков настояха, че няма ултиматум, а покана за договаряния – политическа оферта, с цел да се стигне до съгласие и вероятно съдружно съглашение с фактическия сътрудник.

Подготвили го в отговор на рецензиите, че 9 месеца ПП-ДБ ръководят дружно без подписан документ, сподели Атанасов. И не бил отдаден на кадрови въпроси, а да си изясним политиките оттук насетне, които ще упражняваме дружно в идващите минимум 9 месеца.

Няма червени линии, всичко може да бъде договаряно, увери той.

Обществото не желае избори в този момент и политиците би трябвало да се съобразят с това, моли водачът на ДСБ. Но в случай че не се реализира съглашение, това оставал единственият излаз.

Още във вторник вечер импровизирано и прочувствено фактори в ГЕРБ са обсъждали вероятните свои реакции и представители по изненадващата оферта. За най-големия сътрудник в (не)коалицята било ясно, че Кирил Петков не чака автограф и единодушие от Бойко Борисов за брак без обич в идните 4 години.

ГЕРБ гледали на сходно съглашение като на “опаковка ” – съответните оферти вътре нямали никакво значение за ПП-ДБ, защото планували, че Борисов по този начин или другояче ще го отхвърли.

Така партиите още веднъж попаднали в клопката “който първи изиска избори, той ще е отговорен ” – както беше преди основаването на държавното управление, когато спечелилият в 4-ия предварителен избор бе натиснат да се откаже в името на втория.

Според достоверни източници предлагането на ГЕРБ още предходната година да се подпише сходно съглашение, което и Габриел загатна в изказването си, е било детайлно обсъждано през юни в кабинета на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков. Там имало срещи и диалози върху съответни точки. Тогава обаче Кирил Петков и Христо Иванов отказали, с цел да не бъдат упрекнати от своите гласоподаватели, че вършат коалиция с ГЕРБ – огромния зложелател в предизборната акция.

Допълнително напрежение в този момент породил фактът,

че Петков споделил първо пред управлението на Движение за права и свободи, че готви декларация, която след това станала меморандум с концепцията да се прерасне в съглашение. Но не и пред ГЕРБ.

Откога броим старта на тези 4 година, на всеки 9 месеца ли ще разделяме отначало регулаторите и службите, шегували се хората на Борисов.

Точно директните покупко-продажби, които се оферират, съгласно сътрудници на Мария Габриел изнервили най-силно някогашната еврокомисарка. “Все отново тя работи по брюкселски правила, а тук като че ли на женския пазар се разделят сфери на въздействие ”, изясни народен представител от ГЕРБ.

Самата тя в изказването си в Министерство на външните работи сподели ясно, че шумният и противен спор за постове и за това какъв да е външен министър я е изумил.

“Този меморандум е всичко друго, само че не принцип. Да поделим с Кирил Петков страната на две. Да загърбим парламентаризма, опозицията, да си разделим 50:50 всичко ”, разяснява и Борисов. Междувременно те си правели смени – в Агенцията за държавен финансов надзор, ДНСК, БАБХ, митниците, възмути се той.

“Този метод към този момент не е неузрял, той е нахален и недопустим. Този метод прави ГЕРБ в неспособност да поддържа каквото и да било ”, отсече Борисов.

Така в партийните централи към този момент залагат кой ще бъде длъжностен министър председател и пресмятат, че ще е Димитър Радев – гуверньорът на Българска народна банка, като най-приемлива за президента Румен Радев фигура. С измененията в конституцията президентът бе длъжен да избира единствено от съответен лист с 10 лица. Останалите в него са подуправителите на Българска народна банка (Андрей Гюров, Петър Чобанов и Радослав Миленков), шефът на Народно събрание Росен Желязков, омбудсманът Диана Ковачева и заместничката ѝ (Елена Чернева-Маркова), както и шефът на Сметната палата Димитър Главчев и заместниците му (Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров).

Реално обаче изборът е дребен.

Ковачева скоро отпътува като арбитър в Страсбург, откакто завоюва поста. Едва ли президентът ще се обърне към Росен Желязков – едно от знаковите лица на ГЕРБ. Същото може да се каже и за Главчев, който преди бе началник на Народното събрание от партията на Борисов.

Иначе още с приемането на тази смяна в конституцията множеството от листата с вероятни министър председатели реагираха много сдържано, въпреки и с ангажимента “Каквото законодателят е определил ”.

Междувременно стана ясно, че сакралната до момента дата за ротацията 6 март към този момент се реалокира, тъй като Борисов отива на конгреса на ЕНП и няма по какъв начин да гласоподава оставката на Денков. Затова през днешния ден, запитан какво ще направи ГЕРБ с мандата – дали ще го върне, или ще предложи държавно управление, той отговори: “До 8 март има доста време. ”

А от 8 март до все по-вероятното разформироване на Народното събрание ще има тъкмо месец. Това е срокът, с цел да се съчетаят изключителните избори с европейските. Брюксел дефинира за целия Европейски Съюз прозорец от 6 до 9 юни за осъществяване на вота за Европейски парламент. У нас единствената неделя в него е 9 юни.

Няма спънка за съвместяване на двата вота. Точно на 9 юни Белгия също ще гласоподава 2 в 1, само че там това от дълго време е планувано.

Това държавно управление има смисъл да съществува, в случай че продължава с промените. Това разяснява от Париж Николай Денков. Там министър председателят се срещна с президента Еманюел Макрон и заяви, че получил “много ясни и подчертани поздравления за това, което направи държавното управление като промени през последните 8 месеца ”.

Меморандумът е входна точка за диалози и договаряния, настоя Денков. “Трябва да се фокусираме върху промените – попълване на състава на антикорупционната комисия, промени в закона за правосъдната власт, запълването на регулаторите. Как ще работят регулаторите, ще е определящо за бизнес средата в България и по какъв начин ще живеят хората ”, уточни той.

Увери, че текстът бил изпратен “няколко часа авансово ” на Мария Габриел. “Предполагам, че тя го е изпратила авансово на Борисов и другите водачи, подкрепящи държавното управление ”, добави министър председателят. Но призна, че я чакат и още няма диалози.

А се наложило тези цели да се разпишат в документа, тъй като “от декември има липса на прогрес тъкмо по промените, които сме поставяли в основата на развиването на страната и поради които съставихме това държавно управление. Целта на този меморандум е да върне фокуса тъкмо върху тези промени и цели ”.

Движение за права и свободи ще се опълчи на “делкането ” на регулаторите посредством блокиращата си квота в Народното събрание за тези от тях, за чието попълване се изисква квалифицирано болшинство от 160 гласа.

Това разгласи ръководителят на парламентарната група Делян Пеевски, изразявайки възмущението си от оферти от ПП-ДБ меморандум с ГЕРБ.

“Виждам, че някой желае да си делне страната по един доста другоземен метод. Абсурдно е в някакъв меморандум да има предпочитание на делба за правосъдната власт, антикорупционната организация. Това е нечувано, нечувано ”, разяснява Пеевски. И отсече, че Движение за права и свободи няма да взе участие и няма да поддържа “делкането ”.

Предстои попълването на близо 80 високи поста, като ПП-ДБ предлага да си ги поделят поравно с ГЕРБ, а в случай че те решат – да дадат от “своите ” места на Движение за права и свободи.

Видяхме, че сътрудниците обичат да се бутат в регулаторите, видяхме по какъв начин се бъркат в самостоятелни регулатори, разгласи Пеевски. Той описа, че са водили диалози с ПП-ДБ на тематиката, само че тогава си помислил, че те се майтапят, че ще изискат да си разделят правосъдната власт и службите. ГЕРБ трябвало да си преценяват дали вземат участие.

В меморандума няма нищо за хората, има единствено делкане на служби, на прокуратура, съд, антикорупционна комисия, продължи Пеевски. Но ГЕРБ и ПП-ДБ сами да си вземат решение ще има ли предварителни избори.

 

Източник: Narod.bg

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория  България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР