Избори без избор през комунистическия режим - свидетелства за това

...
Избори без избор през комунистическия режим - свидетелства за това
Коментари Харесай

Излезе сборник за Държавна сигурност и изборите

Избори без избор през комунистическия режим - свидетелства за това показва новият алманах с документи от архивите на Държавна сигурност " Държавна сигурност и изборният развой - 1944-1991 година ", формиран от Комисията по досиетата.

От сборника се вижда, че през май 1945 година, когато към момента има съпротива на комунистическата партия, началникът на работа " Проучване, координиране и избори " и отговарящият за администацията в Министерство на вътрешните работи издават инструкции до локалните управляващи за правене на изборни описи. От описите би трябвало да бъдат изключени наказаните и лишените от права от така наречен Народен съд, т.е. правото на избор е отнето от хиляди хора, се показва в изданието.

По това време министърът на вътрешните работи Антон Югов декларира пред задгранични публицисти, че ще има опозиционни листи - " Сведенията ми са, че има доста искащи да се кандидатират за народни представители, тъй че не съществува заплаха в изборите да има единствено една листа ". В реалност обаче изборите се организират единствено с една обща листа – тази на Отечествения фронт /ОФ/, доминиран от компартията. Опозицията ги бойкотира. От всички, имащи право на глас, на изборите гласоподават 85.6%. Отечествен фронт печели с 88% в наличието на руски войски, всеобщи репресии над политически съперници и фалшификации, се споделя още в изданието.

През 1949 година се поставя началото на взаимната работа сред Министерство на вътрешните работи, Държавна сигурност и Българска комунистическа партия, като по този метод стартира дейното следене за " противников прояви ", се показва в сборника.
Според документите, същата година, няколко месеца преди парламентарните избори, " стартират незапомнени в историята на София изселвания на хора ". Засечената " вражеска активност " се показва в писането на лозунги срещу изборите, против " националната власт " и срещу Съюз на съветските социалистически републики. В резултат на получените агентурни данни са разкрити някои от разпространителите, сред които и възпитаници.

Похватите се резервират до края на режима. Отделът на Държавна сигурност за битка с идеологическата измама, така наречен Шесто, играе дейна роля до последните извършени избори в Народна република България през 1988 година По всички сигнали за " вражеска активност " Държавна сигурност подхваща " профилактични мероприятия ", което значи, че показалите се като дисиденти се задържат от репресивните служби.

В изданието са включени документи от фондовете на Министерство на вътрешните работи, обхващащи интервала от Двадесет и шесто Обикновено Народно заседание през 1945 година, до първите демократични избори след измененията от 10 ноември 1989 година, които са през 1990 година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР