Изборът на Соня Момчилова за член на СЕМ е безкраен

...
Изборът на Соня Момчилова за член на СЕМ е безкраен
Коментари Харесай

Казусът със Соня Момчилова: Може ли председателят на СЕМ да бъде отстранен?

Изборът на Соня Момчилова за член на Съвет за електронни медии е безконечен сериал от кавги.

През 2021 година довършителният ѝ мандат стартира със сигнал до КПКОНПИ против нея от страна на Бетина Жотева (по това време ръководител на съвета), мина през несполучлив избор на съмнение през декември 2022 година поради грубите ѝ мнения против проверяващи публицисти, а през днешния ден оставката ѝ още веднъж е на дневен ред, откакто си разреши.

Ако до момента напрежението оставаше на равнището на журналистическата колегия, този път изявлението на Момчилова в YouTube-канала на Асен Генов предизвика.

Съвет за електронни медии се принуди да се от думите ѝ - макар че единствено преди 2 месеца същият състав на медийния регулатор я преизбра за ръководител.

Иронията? Соня Момчилова нямаше да заема този пост, в случай че не беше гласувала сама за себе си през април.

Нямаше да го заеме и в случай че представителката на парламентарната квота Галина Георгиева, определена от ГЕРБ и Движение за права и свободи, не я беше подкрепила.

Престоят на Момчилова в Съвет за електронни медии би трябвало да завърши следващата година. През юни 2024 година изтича мандатът на подалата оставка Ива Димитрова, която е част от президентската квота.

Още в този момент обаче Съветът за електронни медии - а и президентът Румен Радев - би трябвало да дадат явен отговор на въпроса, който към този момент слагат десетки публицисти.

Кого съставлява Соня Момчилова?

Това ли е достойното държание на ръководител на институция, призвана да контролира публични медии?

И още какъв брой репутационни " мини " ще бъдат настъпани, до момента в който най-сетне се осъзнае законовото условие за публичен престиж и професионално самопризнание, на което би трябвало да дава отговор всеки член на Съвет за електронни медии?

Как се отстранява ръководител на Съвета за електронни медии?

Според Закона за радиото и малкия екран, освобождението става по няколко метода:
автоматизирано с приключването на едногодишния мандат;по лично предпочитание на титуляря, което би трябвало да се удостовери с решение на СЕМили " заради несъблюдение на неговите отговорности " - което може да бъде посикано от всеки един член на Съвет за електронни медии.
За да бъде отстранена, в Съвет за електронни медии би трябвало да се съберат най-малко 3 гласа " за ".

Мандатът на член на Съвет за електронни медии също може да се приключи предварително, само че това се оказва доста по-трудна процедура.

Освобождаването на член на медийния регулатор може да стане единствено в крайни хипотези, в случай че не става дума за доброволна оставка - трайна некадърност за осъществяване на отговорностите за най-малко 6 месеца, ефикасна присъда за съзнателно закононарушение, спор на ползи, нарушаване на условието да не се заемат позиции в собствеността или ръководството на търговски сдружения, или гибел.

Не е инцидентно, че изискванията за премахване са повишени толкоз високо - те би трябвало да подсигуряват независимостта на членовете на Съвет за електронни медии от политическите органи, които са ги излъчили (Народното заседание и президентството).

Именно по тази причина предварителният асортимент на претендентите би трябвало да бъде безукорен, а репутацията им - безспорна.

Журналистите, които желаеха оставката на Момчилова, към този момент упорстват и интервенция на Народното събрание - тъй като се оказва, че е по-лесно основен прокурор да бъде уволнен за уронване на престижа на съдбената власт, в сравнение с ръководител на Съвет за електронни медии за увреждане на престижа на институцията.

, проведена от Михаил Вешим, Стояна Георгиева, Стойко Стоянов, Емилия Милчева, Юлиана Методиева, Владимир Йончев, и доста други, упорства Народното събрание да поправи този пропуск в Закона за радиото и малкия екран.

" Намираме, че това е належащо, с цел да се подсигурява виновното отношение на всеки идващ ръководител на Съвет за електронни медии към представляваната от него институция и към България ", се споделя в отвореното им писмо до ръководителя на Народното събрание и до Комисията по просвета.
·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР