Изборът на ректор в Техническия университет в София бе отменен

...
Изборът на ректор в Техническия университет в София бе отменен
Коментари Харесай

380 гласуват за ректор, а подават 809 гласа

Изборът на ректор в Техническия университет в София бе анулиран от Върховния административен съд. Със свое решение висшите магистрати почетоха жалбата против процедурата на един от неуспелите претенденти за поста - проф. Веско Панов. Предстои да се организира нов избор на ректор, а до тогава министърът на образованието би трябвало да назначи длъжностен ректор. Решението на Върховен административен съд е дефинитивно и се отнася до избора, с който през 2019 година за ректор е определен проф. Иван Кралов.

Казусът разкри извънредно предписание в правилника за устройството и активността на един от огромните ни университети - членовете на общото заседание имат право да гласоподават за повече от един претендент за ректор. Така при 380 участвали членове на общото заседание, получените гласове за петимата претенденти са били 809. След този първи кръг, двамата претенденти с най-вече получени гласове се явяват на балотаж, в който надвива проф. Кралов.

Според проф. Панов опцията за подаване на повече от един глас нарушава Конституцията, която подсигурява принцип на равно изборно право при осъществяване на избори. Това предписание в резюме се формулира с максимата " Един човек - един глас - една тежест ", показват в решението си висшите магистрати.

Първоначално жалбата на проф. Панов е отхвърлена от Административен съд-София, който не намира основни нарушавания в процедурата. Върховен административен съд дефинира това мнение за погрешно. Според горната инстанция е налице толкоз значително нарушаване, че то води до неспособност за инспекция дали законосъобразно са били избрани участниците в балотажа и се отразява на законосъобразността на крайния акт.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР