Изборът на професия оказва голямо влияние върху цялостното възнаграждение на

...
Изборът на професия оказва голямо влияние върху цялостното възнаграждение на
Коментари Харесай

Жените остават по-ниско платени в Европа

Изборът на специалност оказва огромно въздействие върху цялостното заплащане на дамите, мъжете са повече в най-добре платените промишлености, сочи изследване

Компаниите поставят огромни старания за поощряване на повече многообразие на работното място, само че дамите към момента са по-ниско платени (източник: CC0 Public Domain)

Мъжете получават приблизително с 9% по-голямо заплащане от дамите на същата позиция в работата, сочи проучване на интернационалната онлайн платформа за заплати Paylab и Zaplatomer.bg за многообразието на работното място през 2019 г, данни от което популяризира JobTiger.bg.

Разликата сред половете е по-значима, когато се проучва заплатата на една и съща позиция, тъй като тогава сравнението е за едно и също натоварване и идентични условия като опит, обучение и умения, прецизират създателите на отчета.

Фактори за по-ниското възнаграждение на дамите

Разликата в заплащането в интерес на мъжете постоянно е резултат от спирането в кариерата на дамите, с цел да имат деца. Необходимостта да балансират фамилните и работните си отговорности постоянно кара дамите да одобряват работа, която лишава по-малко от времето им. Също по този начин спрямо мъжете те се стремят по-малко към управнически позиции.

Компаниите поставят огромни старания за поощряване на повече многообразие на работното място и за основаване на условия на работа за дамите, които да им подсигуряват идентични благоприятни условия и по-силна мотивация да се върнат на работа допустимо най-скоро след майчинството, сочи изследването.

Друг фактор, определящ разликата сред половете, е, че дамите се насочват към по-ниско платени позиции. Изборът на специалност оказва огромно въздействие върху цялостното заплащане на дамите. Например, дамите доминират в браншове като администрация, счетоводство, опазване на здравето и обществени грижи, човешки запаси, обучение и фармация.

Мъжете са повече в най-добре платените промишлености, в това число ИТ, мениджмънт, превоз и логистика, строителство, енергетика, телекомуникации произвеждане и технологии. Областите с по-балансирано съответствие сред мъже и дами включват търговия и просвета, банки, маркетинг, туризъм и услуги.

Жените имат повече благоприятни условия, в сравнение с в предишното

Работата дава опция на дамите за по-голяма финансова самостоятелност. Постепенно в обществото се трансформира усещането за дамите във връзка с техните професионални желания и цялостна независимост на избор в персоналния им живот.

Милениалите имат доста повече благоприятни условия за работа и кариера, в сравнение с предходните генерации. Благодарение на професионалния си опит те имат по-голямо самочувствие и упоритост. Разнообразието на работното място и в частност многообразната работна мощ способства за това.

Разлики в заплащането сред мъжете и дамите на една и съща позиция

Подкрепата на многообразието на работното място от страна на компанията е израз на зряла корпоративна просвета, а най-голямата изгода е разнообразието на гледни точки и подходи, които способстват за решаването на работни задания, отбелязва анализът.

Майките се възприемат позитивно на работното място

Жените постоянно се сблъскват със обилни провокации, когато се връщат на работа след спиране на кариерата. 37% от чиновниците имат сътрудници, които са майки на деца под 10-годишна възраст на работното място. Служителите най-често работят с тях в области като обслужване на клиенти, текстилна индустрия, обществена администрация и банки.

Майките са възприемани най-положително спрямо всички изследвани групи. 32% от интервюираните се радват, че имат такива сътрудници на работното място. Само съгласно 2% от хората наличието на майки на работното място е спънка.

Финландия и Хърватия са най-отворени към майките на работното място. Обратно, чиновниците в Словакия имат най-ниско равнище на приемане на майките измежду изследваните страни. В най-малка степен чиновниците работят с майки в Словакия и Чехия.

Около 6 от 10 дами в Европейски Съюз получават трудово заплащане

Заетостта на дамите в Европейския съюз (ЕС 28) е 66,5%. Броят на дамите, които получават заплата, продължава да пораства от година на година. Заетостта на дамите в Европейски Съюз, съгласно данни на Eurostat, се е нараснала с 6% за последните 10 години.

Най-голяма смяна в наемането на дами има в Малта, Германия и новите страни членки, в това число Полша, България и Унгария, където заетостта на дамите се е нараснала с 10% за последното десетилетие.

Традицията при работещите дами варира в другите страни

Мъжете са с 11,5% по-активни в трудовата претовареност, спрямо дамите като цяло в Европейски Съюз. Традицията при работещите дами варира в другите европейски страни и зависи от доста фактори. Страните, в които заетостта на двата пола е най-балансирана, включват най-вече северните страни като Литва, Финландия, Норвегия, Швеция и Латвия, където разликата в заетостта сред мъжете и дамите е по-малко от 5%.

Държавите, в които разликите в заетостта при дамите са най-големи, са Малта, Италия, Гърция, Румъния и страните от Централна Европа, включително Чехия, Унгария, Полша и Словакия.

Гъвкавите придобивки са привлекателни за дамите

Наличните работни места на ненапълно работно време също усилват присъединяване на дамите на пазара на труда, като такива позиции са най-достъпни за дамите в Нидерландия, Австрия и Германия. Те също по този начин оферират по-добри благоприятни условия за намиране на баланс работа-личен живот.

Според данни на Paylab.com, най-привлекателните нефинансови придобивки включват гъвкавото работно време. Все повече компании оферират на своите чиновници гъвкаво работно време, опция за работа от у дома и повече дни отпуск. Тези нефинансови придобивки предизвикват дамите да се причислят към пазара на труда.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР