Изборът на нов председател на ЕК е водеща тема за

...
Изборът на нов председател на ЕК е водеща тема за
Коментари Харесай

Бунт в ЕНП срещу Меркел, протести във Варна след смъртта на малката Радослава, картел при санирането…

Изборът на нов ръководител на Европейска комисия е водеща тематика за вестниците в понеделник.

" От ЕНП стоим твърдо зад нашия претендент и няма логичност спечелилият да не е ръководител на Европейската комисия. Не знам от кое място идват всичките тези хрумвания, съобщи министър председателят Бойко Борисов пред публицисти в Брюксел. Премиерът акцентира, че не приказва кой е по-добър или по-лош, дали Франс Тимерманс или Манфред Вебер, а е значимо кой е спечелил европейския избор, а това е точно претендентът на ЕНП. " Никога не съм бил срещу някой. Тимерманс е един от най-хубавите комисари, прелестен човек доста кардинален, няма спор. Ние не вършим дисекция кой какви качества има. Европейският гласоподавател се произнесе за качеството - Вебер първи, Тимерманс втори. Надявам се никой от нас не се смята за по-висш от европейския жител, който е дал своя вот единствено преди месец ", сподели министър председателят... " - в. " Труд ".

" Лидерите на страните-членки на Европейски Съюз към момента не са постигнали консенсус за идващия ръководител на Европейската комисия, тяхната среща късно нощес бе прекратена от ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск, който даде да се разбере, че няма доближаване на позициите. Чехия и Словакия не престават да се опълчват на концепцията претендентът на партията на европейските социалисти и демократи Франс Тимерманс да застане отпред на идната Европейска комисия, оповестява " Политико ". По всичко наподобява, че Полша и Унгария са с тях. Други медии допълват информацията, като настояват, че компромисът ще пристигна от това, че Манфред Вебер от ЕНП ще стане ръководител на Европейския парламент. Междувременно министър председателят Бойко Борисов, който на влизане в Европейския съвет беше безапелационен, че стои зад претендента на ЕНП Манфред Вебер, организира среща с претендента на Партията на европейските социалисти и демократи Франс Тимерманс. По време на диалога в постройката на непрекъснатото посланичество на България към Европейския съюз в Брюксел Борисов означи: " Очертава се подобен компромис - в тази ситуация кой е изпод или от горната страна не е най-важното. Погледнато действително Вебер има повече опит в Народното събрание ". За мен е значим компромисът, означи Борисов. Той добави, че след диалозите си с държавните и държавните ръководители на Германия, Франция, Холандия, Испания, се е обрисувало визията, че е по-добре да не се демонстрира дебелоглав в комплицираните договаряния за разпределението на висшите постове в Европейски Съюз. Тимерманс организира двустранни срещи и с други водачи, а ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск се среща поотделно с всеки един от тях. По-рано се появи информация, че е било реализирано единодушие Тимерманс да оглави Европейската комисия, а претендентът на Европейската национална партия Манфред Вебер - Европейския парламент. Като евентуален ръководител на Европейския съвет се спряга служебният белгийски министър председател Шарл Мишел. Вишеградската четворка, плюс Италия, не желаят да поддържат Тимерманс, който е фигура номер две в досегашната Еврокомисия, само че той поде процедурите за нарушаване на разпоредбите на правовата страна против Унгария и Полша, напомня Франс прес. Според доближени на Манфред Вебер, претендента на ЕНП за поста на ръководител на Европейска комисия, той се е отказал от него при изискване да бъде определен в сряда отпред на Европейския парламент, което постанова поддръжка за него от страна на социалистите и центристите. Като евентуален ръководител на Европейския съвет - пост заеман от ЕНП от 2009 година насам - се спряга някогашният белгийски министър председател Шарл Мишел, който е либерал. Той е върл труженик на правата на гейовете и лесбийките, а това кара съперниците му да се нервират още повече. Негов противник за позицията е някогашният министър-председател на Дания Локе Расмусен. " - в. " Стандарт ".

" Кандидатът от Осака ", както медиите незабавно кръстиха Франс Тимерманс - водещият претендент на лявоцентристкия блок в Европейски Съюз за правоприемник на Жан-Клод Юнкер, се сблъска с остра опозиция от водачи на страни най-вече от Централна и Югоизточна Европа, в това число България, които не са съгласни социалист - и то точно Тимерманс - да оглави Европейската комисия. Бунтът против договореност на няколко западноевропейски страни е почнал от предварителното съвещание на Европейската национална партия и може да сковава следващия опит да стартира запълването на водещите постове на Европейски Съюз. Вече се появиха спекулации, че не е изключено да бъде планувана още една изключителна среща на Европейския съвет - този път на 15 юли. Малко преди да се съберат водачите на 28-те страни от Европейски Съюз на изключителна среща в Брюксел, " Ройтерс " и няколко други медии оповестиха, че зам.-председателят на Еврокомисията Тимерманс е любимец да я оглави. Това се е изяснило след диалози сред ръководителите на Франция, Германия, Холандия и Испания на форума на върха на Г-20 в Осака в петък и събота. В 22 часа българско време - много след протоколния час за започване на диалозите, кореспондентът на " Шпигел " в Брюксел Петер Мюлер заяви, че срещата още не е почнала и че ръководителите на ЕНП и на групата на консерваторите не престават да желаят разяснение на обстановката. При идването си в белгийската столица френският президент Еманюел Макрон сподели пред публицисти, че чака довечера да станат известни 3 номинации. Германският канцлер Ангела Меркел бе по-сдържана и допусна, че дебатът ще е сложен. За опозиция против избора на Тимерманс, по-силна от предстоящото, се разбра още от траялата по-дълго от нормалното предварителна среща на държавните водачи в Европейски Съюз от ЕНП. Според брюкселския сътрудник на сп. " Шпигел " час по-късно към този момент е било ясно, че може би се двоумят и водачи, с които Меркел се е договорила часове по-рано в Осака. Съпротивата от Централна Европа е изключително мощна, а в Унгария е напряко гневна - проправителствените медии отразяват сделката от Осака със заглавия като " Сорос ще има посредством Тимерманс безграничен надзор над Европейски Съюз ". В същото време никой от региона не предлага собствен любимец. Съпротивата от Централна Европа е изключително мощна, а в Унгария е напряко гневна - проправителствените медии отразяват сделката от Осака със заглавия като " Сорос ще има посредством Тимерманс безграничен надзор над Европейски Съюз ". В същото време никой от региона не предлага собствен любимец. " Като ЕНП не се съгласихме с пакета, който е бил контрактуван в Осака. Мисля, че е почтено да се каже, че от позицията на ЕНП има много съпротива против предлагането от Осака. Мнозинството министър председатели от ЕНП не имат вяра, че би трябвало толкоз елементарно и без борба да отстъпваме председателския пост на Еврокомисията ", съобщи ирландският министър-председател Лео Варадкар... " - в. " Дневник ".

Трагедията с прегазеното дете във Варна и митингите против придвижването на коли в Морската градина също е измежду тематичните акценти.

" Към 150 варненци стачкуваха пред постройката на общинската администрация с искане за неотложно прекъсване на автомобилния достъп до Морската градина. Демонстрацията беше свикана след нещастието с 4-годишно детенце, сгазено на паркинг до ресторант в парка. Момиченцето умря на място. Ужасният случай стана в събота, а водачът -румънски жител, беше арестуван за 72 часа. Грамадата, който в миналото бе вдигната за помен на Пламен Горанов, се трансформира в място за помен на детето. По-късно протестиращите отидоха до самото място на случая... " - в. " Сега.

" Жестоката покруса с дребната Радослава, която бе прегазена на заплатен паркинг в Морската градина във Варна преди да навърши 4 години, провокира лавина от възмущение, яд и съпричастие към почернените родители... Оказа се, че родителите, които са на 47 и 48 години, са имали репродуктивни проблеми и близо 10 години са минали разнообразни процедури, в това число инвитро, до момента в който дребната Радослава се появи на бял свят. Други деца нямат... Представители на гражданските организация " Варна диша " и велоклуб " Спартак " считат, че виновни за нещастието са правно-нормативният отдел на община Варна и Варненският административен съд, тъй като точно съдът анулира заповед на кмета за прекъсването на придвижването на коли в Морската градина... "

" Шофьорът, който през вчерашния ден блъсна и умъртви дете на паркинг в Морската градина във Варна, беше арестуван за 72 часа, откакто в началото мярката му беше 24 часа, оповестява Българска национална телевизия. Инцидентът от през вчерашния ден стана на оживено място наоколо до Зоологическата градина и единия от методите към Градския плаж. Тригодишното дете почина, откакто автомобилът, който е с румънска регистрация и ръководен от 32-годишен румънски жител, тръгнал напред, вместо обратно, до момента в който паркира. Окръжната прокуратура във Варна повдига на мъжа обвиняване за закононарушение по превоза. Тази вечер поданици на Варна ще стачкуват пред общината с искане влизането на коли в Морската градина да бъде неразрешено. " - в. " Дневник ".

Вестниците оповестяват и за противозаконен картел при санирането.

" Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри след инспекция, че над 30 компании вземат участие в картел, целящ облагодетелстване от Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания. В известие на уеб страницата си антимонополната комисия прецизира, че е направила следствие по сигнал на кмета на Търговище Дарин Димитров. Той е изпратил на Комисия за защита на конкуренцията информация и доказателства за сделки сред участниците в социална поръчка на общината за разпределение на обектите, които се санират по програмата. Последвали са неочаквани инспекции в офисите на три от тестваните компании - " ВМЛ - консулт " ЕООД, " Архкон Проект " ООД и " Евиданс инженеринг " ЕООД. Иззети са били копия на електронна преписка, съдържащи данни за сделки сред участници и в други процедури за възлагане на публични поръчки по програмата за енергийна успеваемост. От събраните доказателства Комисия за защита на конкуренцията е открила като ответни страни в производството други търговски сдружения и еднолични търговци, както и техни обединявания, участници в публични поръчки по програмата за саниране в общините Пловдив и Гоце Делчев. " Въз основа на всички открити обстоятелства и условия, Комисията смята, че получателите вземат участие в картел, имащ за цел попречване, ограничение или нарушение на конкуренцията на пазарите на правене на обследвания за определяне на техническите характерности и на механически паспорти на постройките и правене на обследвания за енергийна успеваемост на здания и определяне на нужните енергоспестяващи ограничения ", написа в известието до медиите. Комисия за защита на конкуренцията твърди, че са осъществени нарушавания по член 15, алинея 1 от Закона за защита на конкуренцията, представляващи " неразрешено съглашение за манипулиране на процедура по възлагане на социална поръчка по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания "... " - в. " Дневник ".

" В период от 45 дни получателите на определението имат право да показват писмени възражения по предявените изказвания. Срокът стартира да тече от деня на приемане на определението. Констатация за присъединяване в картелно съглашение е направена за компаниите " Проджект Планинг енд Мениджмънт ", " Ивалс - Дренски ", " Ди Ви Консулт БГ ", " Трансконсулт - БГ ", " Полисструктор ", " Енерджи Про ДМ ", " ЗС Консултпроект ", " Инфра консулт груп ", " Графити ", " Енергийна успеваемост ", " Супервайзер ", " Енерджи Ефект ", " Екологичен потенциал Консулт ", " СМ Контрол ", " Българо-австрийска консултантска компания ", " Корект Консултинг ", " Научноизследователски строителен институт - НИСИ ", ЛЕСС, " Йода;, " Контрол-Инвест ", " Микс Инженер Консулт ", " Пловдивинвест ", " Стройконтрол ", " Тракия Гарант ", Едноличен търговец " Билдбой - Емил Бойчев ", " Софена ", " Д - Консулт ", " Ефектива ", " Стройнорм ", " Геоарх ", " Вигора ", " Степ " и " Архкон Проект "... " - в. " Стандарт ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР