Изборът на нов главен прокурор няма да бъде състезание под

...
Изборът на нов главен прокурор няма да бъде състезание под
Коментари Харесай

Разбра се кой точно е предложил Иван Гешев за главен прокурор

Изборът на нов основен прокурор няма да бъде съревнование под подозрение. Няма никаква спънка претендентът да бъде един и да премине през цялата изборна процедура, която е много обществена. Това сподели представителят на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет Даниела Машева от в ефира на Нова тв.

Тя изясни, че претекстовете ще бъдат оповестени на уеб страницата на Висш съдебен съвет, след което в продължение на два месеца професионалните организации, неправителствените организации, висшите образователни заведения и научни организации ще имат право да показват мненията си.

Прокурорската гилдия няма да предлага различен претендент, сподели още Машева. „ Наистина за нас е нелогично едни и същи членове на Колегията да оферират по двама или по повече кандидати”, добави тя.

До 24 октомври могат да се показват мнения и да се задават въпроси, сподели още представителят на Висш съдебен съвет. „ Кандидатът е един, тъй като ние счетохме, че това е кандидатура, която дава отговор напълно на контури профил в Закона като критерии и условия за качествата на основния прокурор.

Ние взехме поради и мнението на нашите съсловни организации – Асоциация на прокурорите и Камарата на следователите”, изясни Машева и добави, че кандидатурата на Гешев е била препоръчана от четирима члена на Колегията, като измежду тях не е бил сегашният основен прокурор Сотир Цацаров.

Говорителят на Прокурорската гилдия беше безапелационна, че няма никакви опити за въздействие от страна на политици: „ Политици с нас неса разговаряли. Предложението за избора беше единствено в кръга на членовете на Колегията”.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР