Изборът на Иван Гешев за главен прокурор е бил ясен

...
Изборът на Иван Гешев за главен прокурор е бил ясен
Коментари Харесай

Здравка Калайджиева: Методите на прокуратурата всяват страх

Изборът на Иван Гешев за основен прокурор е бил явен още през лятото, a претендентът направи голям брой поръчки за непознаване на правата на индивида. Това съобщи пред БНР някогашният арбитър в Европейския съд по правата на индивида Здравка Калайджиева. Според нея методите на прокуратурата всяват боязън. Калайджиева напомни всеобщата поддръжка за Гешев от " трудови прокурорски колективи " из цялата страна, който мощно са напомнили за времето преди 1989 година В демократични условия сходни способи елементарно се трансформират в бухалка за разпра, акцентира правозащитникът.

" Мъглата на дима на избора на основен прокурор се изви над не една и две здания още през лятото. И той ни направи безпомощни, тъй като 11 члена на прокурорската гилдия единомислещо направиха поръчка, че това е представителят на прокуратурата, който желае за собствен шеф. Това беше подкрепено под образец от съвсем всички представители на йерархично подчинената конструкция на прокуратурата по места, от ДАНС и Министерство на вътрешните работи, все от места под методическото управление на основния прокурор. Тези позиции напомняха партийни събрания на Българска комунистическа партия по месторабота. Не считам, че това може да бъде лицето на прокуратурата, тъй като визията за стоманения пестник на партията, която беше присъща за еднопартийните условия преди 1989 година доста елементарно се трансформира в инструмент, да не кажа, бухалка за кавга с стопански и политически съперници ", сподели Калайджиева.

По думите ѝ по-големият проблем е, че задачата на прокуратурата е да всява боязън. Няма по какъв начин правда да бъде обезпечена по този метод, това се прави единствено от съда, който преценя дали някой е отговорен или почтен, твърди тя.

" Станахме очевидци на нападки против плурализма, против правото на отбрана, на директно нарушение на презумпцията на невиновност, изтъкване на лица, които ще бъдат цели на правораздаването. Бяхме очевидци на тъпчене на съществени правила на Конституцията ", изясни Калайджиева.

Тя разяснява, че президентът Румен Радев е изправен пред моралния избор дали да утвърди назначението на Гешев. В отговор на въпрос дали би трябвало да се пита Конституционният съд (КС), в случай че президентът откаже издаването на декрет, Калайджиева съобщи, че не е сигурна дали това е допустимо.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР