Изборът на индивидуални акции е сложна задача, включваща внимателна оценка

...
Изборът на индивидуални акции е сложна задача, включваща внимателна оценка
Коментари Харесай

Топ компании за инвестиция от S&P 500

Изборът на самостоятелни акции е комплицирана задача, включваща деликатна оценка на финансовите индикатори, последните събития и бъдещите вероятности.

Един от значимите индикатори, които би трябвало да се вземат поради, е възвръщаемостта на вложения капитал (ROIC) на компанията, изчислена посредством делене на облагата на общата стойност на елементарните акции, привилегированите акции, дълготрайния дълг и капитализираните лизингови отговорности.

Той дава визия за това какъв брой дейно управническият екип употребява вложения капитал за реализиране на бизнес интервенции.

Предишни разбори на ROIC са обхващали по-дълги интервали от време, като да вземем за пример петгодишни междинни стойности за полупроводниковата промишленост и десетгодишни междинни стойности за S&P 500. Въпреки че в исторически проект високата възвръщаемост на капитала корелира с висока възвръщаемост на вложенията, тази наклонност не се резервира през последните интервали. Въпреки това комбинацията от висок ROIC и неотдавнашни слаби резултати на акциите може да съставлява привлекателна входна точка за дълготрайните вложители.

От FactSet предоставиха тримесечни данни за S&P 500, отразяващи ROIC за интервал от три години за 492 компании. Струва си да се означи, че фискалните тримесечия може да не съответстват с календарната година, което може да докара до закъснение на изчисленията на ROIC.

За да бъде формиран листата на най-добре представящите се компании, са взети поради данните за 12-13 тримесечия, с цел да се дефинира тригодишната междинна стойност на ROIC.

Сред 20-те компании с най-голям ROIC през последните три години единствено девет са надминали общата възвръщаемост на показателя за същия интервал. Въпреки това за по-дълъг интервал от време групата с висок ROIC показва по-силно показване. Забележително е, че 19 от тези компании са работили в продължение на 10 години, като 17 от тях са надминали възвръщаемостта на показателя.

Verisign Inc. се откроява като водач по ROIC за всички интервали, макар че акциите ѝ не означават забележителен растеж през последните години. Доминиращото състояние на компанията в региона на услугите за регистрация на интернет домейни е затвърдило позициите ѝ на пазара.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР