Изборът на градовете домакини на олимпийските игри през 2024 и

...
Изборът на градовете домакини на олимпийските игри през 2024 и
Коментари Харесай

Париж и Лос Анджелис донесоха облекчение, но не и решение на проблемите на МОК

Изборът на градовете домакини на олимпийските игри през 2024 и 2028 година е единствено въпрос на условност. Във вторник Лос Анджелис изиска да одобри най-големия състезателен конгрес през 2028 година, като по този метод отстъпи избора за 2024 година на Париж.

За пръв път Международният олимпийски комитет (МОК) ще разгласи по едно и също време домакините на две олимпиади. Това ще стане факт на конгреса на организацията на 13 септември в Лима, Перу.

Подобен невиждан ход на МОК евентуално ще внесе известна непоклатимост при провеждането на игрите, само че няма да реши всички проблеми, свързани с дребния брой искащи да бъдат домакини. Париж и Лос Анджелис поемат отговорността да съживят спортното шоу и да поведат олимпийското придвижване към нова посока.

Огромните вложения и рискът, че тези средства няма да се възвърнат, накараха градовете и държавните управления да премислят цената на провеждането на спортни конгреси от сходен сан.

На напред във времето стои тематиката за бъдещето на спортните уреди. Скорошни фотоси демонстрираха упадъка на огромна част от местата, които посрещнаха Рио 2016.

 Париж и Лос Анджелис донесоха облекчение, само че не и решение на проблемите на МОК
© Associated Press

За зимните игри в Сочи през 2014 година бяха изхарчени колосални 51 милиарда $. Две години по-късно Бразилия влага доста по-малко - 13.2 милиарда $, само че остави зад себе си голям брой " бели слонове ". Същото се случи с мултимилионните обекти в Атина и Пекин.

" Несигурността при избора на хазаин на олимпийските игри е огромна и МОК би трябвало да отстрани този формат, тъй като му основава проблеми - било то в Сочи, или в Рио ", разяснява пред " Ройтерс " експертът по състезателен маркетинг Патрик Нейли.

" Олимпийските игри би трябвало да продължат напред. Лос Анджелис реши техните проблеми, само че в света няма доста други такива градове. В МОК не могат да разчитат, че ще се появи различен Лос Анджелис в идващите осем години, тъй че е време за смяна ", добави Нейли.

Париж и Лос Анджелис останаха единствените претенденти за игрите през 2024 година, откакто Рим, Хамбург, Бостън и Будапеща се отдръпнаха от наддаването. (Преди това Осло, Стокхолм, Краков и Лвов се отдръпнаха от борбата за зимната олимпиада през 2022 г.)

Фотогалерия: Разрухата на "Маракана " >

И Париж, и Лос Анджелис имат доста плюсове във връзка с инфраструктурата и икономическата непоклатимост. Нейли обаче слага под подозрение до каква степен двойният избор е добър проект за бъдещето.

Заради към този момент съществуващите спортни уреди Лос Анджелис е доста по-подготвен да бъде хазаин на игрите от доста други градове. Подобно дълготрайно обмисляне - до 2028 година, обаче крие своите съществени опасности. Кандидатурата на града е частно финансирана и е по-способна да се оправи при огромни политически промени, само че е податлива на съмнения в световната стопанска система.

Основната движеща мощ при лобирането на Лос Анджелис за хазаин на игрите е кметът Ерик Гарсети. Той от дълго време ще е освободил поста, когато олимпийският огън бъде разпален, а днешната мощна стопанска система на града може да бъде сменена от недостиг и висока безработица през 2028 година

Игрите в Рио 2016 бяха образец за това какъв брой бързо вълнението от провеждането им може да се трансформира в обезсърчение. Когато Бразилия беше определена за хазаин през 2009 година, страната се носеше на вълната на стопански напредък. Това обаче бързо се промени и вследствие на политически разтърсвания се стигна до редуциране на бюджета, закъснение на ремонтните действия до последния миг и куп неуредици по време на самите игри.

 Кметът на Лос Анджелис Ерик Гарсети има основна роля за лобирането на града за домакинство на игрите през 2028 година
© Reuters

Кметът на Лос Анджелис Ерик Гарсети има основна роля за лобирането на града за домакинство на игрите през 2028 година

" Несигурностите, които могат да зародят за десетилетие, са неограничени. Лос Анджелис поема по-голям финансов риск, в сравнение с биха предпочели, в случай че получат игрите през 2024 година Възможно е да има криза или две от този миг до 2028 година ", съобщи Зев Ярославки, който е бил общински консултант в Ел Ей през 1984 година, когато градът за повторно беше хазаин на олимпийски игри.

Лос Анджелис ще би трябвало да изчака провеждането на пет олимпийски игри - две летни и три зимни, преди да получи своя късмет за изява. Запазването на ентусиазма и инерцията от него ще бъде още едно от провокациите пред уредниците.

" Не съм сигурен, че бих желал да стане постоянна процедура едновременното оповестяване на домакините на две олимпиади, тъй като не може да се разчита на стабилността на девет от 10 страни при съществуването на подобен времеви период ", съобщи членът на Канадския олимпийски комитет Дик Паунд.

Той също смята, че е извънредно време МОК да премисли процедурите по кандидатстване и избор на домакини, с цел да се подсигурява, че ще бъдат избирани " верните " домакини. " Този път звездите и планетите се подредиха удобно, тъй като имахме два доста мощни претендента. Сега обаче би трябвало да помислим по какъв начин да променим процеса. "

" Трябва ли да си седим безшумно в Лозана и просто да чакаме да забележим какво ще се случи? Или вместо това да помислим какво би било най-добре за олимпийското придвижване ", добави някогашният президент на Световната антидопингова организация (WADA).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР