"Изборът на главен прокурор е законово предрешен, тъй като президентът

...
"Изборът на главен прокурор е законово предрешен, тъй като президентът
Коментари Харесай

Иво Христов: Реформа на съдебната система е невъзможна в рамките на тази Конституция

"Изборът на основен прокурор е законово превдварително решен, защото президентът работи в условия на обвързана подготвеност, т.е. той би трябвало да промулгира това предопределение. Разбира се, той има последната дума да реши тъкмо по какъв начин ще се аргументира и дали ще прави някакви изказвания. Но по този начин или другояче, Конституцията не му дава необикновен марж, в границите на който може да маневрира ". Това разяснява пред Дарик радио Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

По думите му в България има отработена система при такива случаи на противоречиви назначения. "Има разнообразни административни способи да се сбъдне едно авансово взето решение, без значение от това какви контролни благоприятни условия разпорежда Конституцията на други институции. Големият въпрос е, че случаи като този - с назначението на новия основен прокурор, както и ред други (например, проблемите при Върховния административен съд), демонстрират, че българската конституция е изчерпала себе си; че правосъдната система не може да бъде реформирана в границите на сегашната конституция; че разделянето на управляващите не се съблюдава от години. Властта е съсредоточена сега в ръцете на премиера; тя не е в ръцете на Народното събрание, който сякаш би трябвало да упражнява контролни функционалности върху държавното управление, а в действителност е гумен щемпел на държавното управление. Т.е. цялата ни конституционна структура е покварена, изчерпана, износена и съгласно мен е нужна нова конституция. Уверен съм, че е въпрос на време всички да го осъзнаят ".

Магистрати, не пускайте политиката под тогите си!

Иво Христов сподели още: "Опитите за промяна на правосъдната система в границите на сегашната Конституция не сполучиха. Впрочем, те бяха дело на същите тези хора, които сега стачкуват срещу назначението на господин Гешев. Дори те се убедиха, че не могат да осъществят правосъдна промяна в границите на тази конституция. Това е видно и за жителите. Трябва да се предприеме една по-мащабна промяна, като правосъдната система е единствено част от нея. Видно е, че всички други институции фукнционират зле. Вече няма воля за промени, а промени се постановат непрекъснато, защото светът е динамичен. Няма надзор сред управляващите. Видно е, че президентът, не разполага със основни пълномощия. Изборният развой е тотално изопачен. Ако не рестартираме системата, по какъв начин чакаме тя да се оздрави от единствено себе си? Това е наивно ", счита евродепутатът.

Плевнелиев: Въпреки вчерашното му решение, което беше вярно, президентът Радев продължава да се държи популистки

По думите му, налице е било минимум едно смущаващо събитие към издигането на господин Гешев и то е било отвън България. "Не е обикновено шефовете на българските служби да се озоват пакетно в Съединени американски щати в навечерието на избора на нов основен прокурор, без пояснение за какво са там, за какво са в този състав, какви диалози водят ", безапелационен бе Христов.

Борисов за Манолова: Да внася каквото си желае

"Процедурата, прочее, официално беше спазена. Тя постоянно е официална. Но щом, при съблюдаване на процедурата, резултатът не удовлетворява и не буди публично доверие, значи би трябвало да се смени цялата система, в това число и тази процедура, която е част от нея. Правителството обезсмисли тази процедура, като не номинира втори претендент и не остави опция за избор. Това е неговата част от отговорността. Но даже и то не може да бъде неодобрено с цялата отговореност, защото цялата система не работи и това е видно ".

Според Иво Христов българското общество е изпуснало няколко благоприятни условия да рестартира системата. "Имахме избори тази година - локални и европейски. Но жителите не излизат да гласоподават. Как чакат политиците да възприемат този сигнал? След европейските избори бяха изтрити всички вересии на властта - къщите за посетители, жилищата с асансьори и така нататък Всички тези каскадни кавги бяха изтрити. Борисов одобри резултатите като помилван от страна на жителите и на часа им лиши демократични права. Бе отстранено машинното гласоподаване, което даваше опция за някакъв надзор на обективното преброяване на гласовете и лиши партиите от финансиране. В резултат, единствено ГЕРБ и Движение за права и свободи, които са в симбиоза с бизнеса, се явяват на избори с задоволително финансиране. Всички останали партии са съществено дискриминирани. Това беше резултатът от първото ни безгрижие - да не гласуваме на европейските избори. Сега още веднъж не гласувахме всеобщо, както наподобява, и резултатът на часа е обществен удар по всички българи - няма да се заплаща първият ден от болничните ", разяснява политикът от Българска социалистическа партия.

По думите на Христов Борисов се усеща все по-безнаказан, защото изборите към този момент са бутафорни, фалшификациите са поголовни. "Цели следобеди посвещават медиите на разнообразни фалшификации в изборния ден, след което социолози се събират и напълно съществено разясняват изборните резултати, чунким те отразяват публичните настроения. След като прескочи европейските избори, прескочи и локалните, Борисов е правото си да държи този нахален звук, щом никой не излиза да го глоби. Това зависи от нас. Трябва всеобщо гласоподаване, а българите са обезкуражени и не гласоподават ", означи Христов.

"БСП сигурно бележи огромен растеж и той е аритметически забележим във всички параметри - доста повече общински съветници, повече кметове. И това е растеж от дъното. Тъкмо хората, които завлякоха Българска социалистическа партия на дъното, сега са вътрешните критици на изборните резултати. Това е и подмолно, и неубедително. Ръст има, само че във всяка функционираща народна власт опозицията щеше да победи на тези избори. У нас, при този изопачен избирателен развой, при тези изборни правила, които лишават опозицията от финансиране, при монолитността на медиите, които стоят компактно зад властта и зависят от нея, този резултат без подозрение е доста добър, само че няма да докара до предстоящите промени ", счита евродепутатът.

"По времето на Сергей Станишев, който твърди, че Българска социалистическа партия се е капсулирала, партията не беше изолирана; управляваше в така наречен "Тройна коалиция " с познатия нам скръбен резултат най-после. Ако това е цената на съдружните съглашения, не мисля, че си коства да бъде плащана. Българска социалистическа партия е тъкмо позиционирана като единствена твърда съпротива на властта сега. Това е единствената значима партия, която в никакъв случай не е била в коалиция с ГЕРБ, за разлика от всички останали - в това число и тези, които през днешния ден стачкуват ", съобщи евродепутатът от ПЕС.

По отношение на това дали хората припознават Българска социалистическа партия като опция, Иво Христов напомни тезата за "нарцисизма на дребните разлики ". По думите му, всеки си е намерил своето нарцистично пояснение за какво няма да я поддържа (крайната левица, десницата). "Така той виждаше в огледалото своя облик на кардинален политик и гласоподавател, който не прави взаимни отстъпки. Видяхме резултата - въпреки и с цената на големи изборни операции в София, госпожа Манолова бе победена от госпожа Фандъкова. Ако властта беше изгубила, имаше два разновидността - или държавното управление да подаде оставка, или да търси да завоюва още веднъж публичното доверие. Но защото видя, че е безнаказана, властта предприе нова атака - този път против обществените права на жителите. Тук всички – политически нарциси и добросъвестни жители, които гласувахме - еднообразно понасяме този удар (първия ден на болничните, неналичието на втора пенсия и т.н.), до момента в който някои се оглеждаха в огледалото на своята праволинейност ", означи Иво Христов.

Според българския евродепутат процес на българската обстановка може да пристигна извън, откакто вътре в страната не съумяваме да съберем задоволително сила да променим ориста си.

Георги Марков: Борисов печели изборите през 2021 година

Помолен да разяснява прогнозата за предварителни парламентарни избори у нас, Иво Христов съобщи: "Реален фактор, който може да форсира оставката на българското държавно управление, е противоборството сред Съединени американски щати и Русия по отношение на това да премине ли през България "Турски поток ". Според мен това е и повода министър председателят Борисов да бъде привикан във Вашингтон идната седмица. Ще забележим какви ще са резултатите. “
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР