Изборът на Ешреф Ешрефов за кмет на община Омуртаг е

...
Изборът на Ешреф Ешрефов за кмет на община Омуртаг е
Коментари Харесай

Арестуваният кмет на Омуртаг ще обжалва решението на съда да касира избора му

Изборът на Ешреф Ешрефов за кмет на община Омуртаг е нереален. Това постанови административният съд в Търговище, с което драмата към локалното ръководство в Омуртаг се заплете още повече.

В решението на съда се споделя, че са установени голям брой нарушавания на разпоредбите за осъществяване на кметските избори и има несъответствия сред записаното в протоколите и действителния брой подадени гласове. Открити са нарушавания, свързани с процедурата по броене, подбиране, отчитане и запазване на бюлетините, а в една от секциите е открита замяна на вота на гласоподавателите.

За това съдът е решил да касира избора за кмет на Омуртаг, като решението предстои на обжалване в 7-дневен период.

Делото беше формирано по сигнал на Движение за права и свободи срещу решение на Общинската изборна комисия в Омуртаг от 16 март. Ешрефов дълги години беше част от Движението и управляваше като представител на партията. През април 2023 година той напусна Движение за права и свободи, като се твърди, че една от версиите за решението му е поради противоречие сред него и тогавашния ръководител на партията Мустафа Карадаъй по отношение на подредбата на депутатската листа.

Ешрефов се яви на локалните избори като претендент на локална коалиция " Съюз на демократичните сили - НПСД " и завоюва нов мандат още от първи тур, като изпревари формалния претендент на Движение за права и свободи.

В същото време против Ешрефов тече друго следствие по обвинявания в закононарушения по работа. Твърди се, че той е възлагал публични поръчки за дърводобив от общинския фонд на кухи компании. На фона на инспекциите за измами, злоупотреби и спор на ползи той беше през февруари. Това обаче не го спря да встъпи в служба като кмет на Омуртаг.

Това не е и първият път, в който изборът на Ешрефов като кмет на общината отива в съда. В обособена тъжба Движение за права и свободи изиска броене на бюлетините от вота, само че откакто те още веднъж демонстрираха триумф за него, той стъпи в служба за повторно.

Пред Българска телеграфна агенция задържаният градоначалник съобщи, че ще апелира последното решение на Административния съд в Търговище.

Още по тематиката:
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР