Изборът на Джо Байдън за президент на САЩ променя из

...
Изборът на Джо Байдън за президент на САЩ променя из
Коментари Харесай

Нова трансатлантическа сделка – трансформация, а не възстановяване

Изборът на Джо Байдън за президент на Съединени американски щати трансформира радикално положението на трансатлантическите връзки. Докато Доналд Тръмп третира европейците като проблем пред реализиране на своята политика „ Америка преди всичко “, Байдън показва подготвеност да възобнови връзките на Съединени американски щати с обичайните съдружници на страната и да влага в укрепването международния ред. Изборните резултати обаче няма да доведат до дълготрайна смяна на геополитическите цели на Вашингтон.

За да бъдат по-ефективни сътрудници на Съединени американски щати, европейските страни би трябвало да показват с дейности, а освен с думи, че желаят да трансфорат Европа в важен геополитически състезател. В нов отчет специалисти от Европейски съвет за външна политика (ECFR) изясняват по какъв начин би изглеждала една нова трансатлантическа договорка и разпознават проблемите, които ще бъдат на напред във времето за Вашингтон и Брюксел. Те показват проект от 10 точки за промяна на трансатлантическите връзки, които да отбрани европейските ползи и в същото време с това да бъде приспособен към дневния ред на новия американски президент.

Здравеопазване

Глобалното здраве е явен приоритет за целия свят в изискванията на пандемия. Байдън даде обещание да спре процеса на отдръпването на Съединени американски щати от Световната здравна организация (СЗО), а това значи, че Европейският съюз и Съединените щати могат да работят дружно за  реформа на институцията, като и двете страни към този момент имат подготвени проекти за задачата. Европейски Съюз би трябвало да предложи взаимна акция за промяна на СЗО за повишение на отчетността на страните членки на организацията, в това число посредством основаването на повсеместен развой за обзор и оценка на готовността им да се оправят с инфекциозни болести.

Търговия

В световен проект Европейски Съюз би трябвало да поддържа реформирането на процедурата за споразумяване на разногласия на Световната комерсиална организация (СТО) и да договаря със Съединени американски щати във връзка с държавните помощи за фирмите. Вашингтон обаче да се откаже от опозицията си на подкрепената от Европейски Съюз  кандидатура на нигерийката Нгози Оконджо-Ивеала за началник на Световната комерсиална организация. Що се отнася до двустранните връзки, Европа би трябвало да предложи компромисно решение за интернационалния цифров налог, по който работи Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). В подмяна на това Вашингтон би трябвало да предложи по-голяма отбрана на персоналните данни на европейците както от страна на американските софтуерни компании, по този начин и на локалните регулатори.

Сигурност

Многогодишният спор за шерване на тежестта продължава да е главната тематика, разисквана от НАТО. Според актуалният стандарт, страните в НАТО би трябвало да покачат разноските си за защита на 2% от Брутният вътрешен продукт до 2024 година Това условие обаче носи със себе си нови спорове. Европейците би трябвало да предложат нова измерителна единици, за която да показват ангажираността си с трансатлантическата сигурност. Това значи, че Съединени американски щати ще би трябвало да одобряват нова идея за шерване на тежестта, при която Европа играе по-голяма роля в защитителен проект.

Климат

Като част от европейската „ Зелена договорка “, Европейски Съюз предлага въвеждането на Механизъм за промяна на въглеродните излъчвания на границите (CBAM), които да определявъглеродно мито или налог върху вноса на артикули и услуги от трети страни. Мярката цели по едно и също време да насърчи другите страни да усилят напъните си за декарбониазация и да отбраните европейските бизнеси на фона на вноса от страни, които не следват сходни регулаторни правила. Европейската комисия би трябвало да показа предложение за общ граничен механизъм сред Съединени американски щати и Европейски Съюз.

Демокрация и човешки права

Демокрациите ще би трябвало да се изправят пред обстоятелството, че възхода н популизма в техните страни и по света се дължи на разнообразни аргументи: безпокойствие към демографските промени, икономическа неустановеност, липса на обществени планове, които да дават визия за едно по-добро бъдеще за всички. Европейски Съюз и Англия би трябвало да предложат на Съединени американски щати да разширение на Г-7 с още три демокрации, евентуално Индия, Южна Корея и Австралия. Америка и Европа би трябвало да работят по възобновяване на демократичните полезности вкъщи и в чужбина.

Китай

Европейците би трябвало да предложат всеобхватна коалиция за връзка и съгласуваност, която да обезпечава общо финансиране и поддръжка. Трансатлантическите предложения би трябвало да дават отговор по мащаб на тези, които Китай предлага в региона на търговията, цифровата инфраструктура и развиването на страните по света посредством самодейността „ Един пояс, веднъж “ и други сходни механизми. Европейците и американците би трябвало да зададат общи стандарти за държавната помощ, прозрачността и технологията. Европейците може да предложат поддръжка за поддържането на сигурността в региона на Тайванския пролив.

Русия и източния район

Като част от напъните за вдишване на по-голяма отговорност за за европейската районна сигурност, Германия и нейните сътрудници от Европейски Съюз би трябвало да поддържат вложенията в самодейността „ Три морета “ и да предложат на администрацията на Байдън да бъде основан пакт за Източното партньорство. Този пакт ще пренасочва както европейска, по този начин и американска отбранителна техника към източната част на Европейски Съюз.

Близкият изток и Северна Африка

Европейците би трябвало да отделят повече запаси за Близкия изток, с цел да оказват помощ на Съединени американски щати да понижи военната си роля в района. В подмяна Съединени американски щати би трябвало да се върнат към нуклеарното съглашение с Иран и да опита да деескалират напрежението в района.

Африка

Европа би трябвало да се обърне към Съединени американски щати за построяването на обща рамка за финансиране, кредитиране и вложение в Африка. Тази самодейност, несъмнено, би трябвало да бъде подкрепена и от самите африкански страни.Това ще принуди Китай да реши дали желае да бъде част от общ консенсус или да отхвърли една самодейност водена освен от Съединени американски щати и Европа, само че и на Африка.

Стратегически суверенитет

Ако желаят да прескочат оттатък концептуалните диспути за това какво значи стратегически суверенитет и стратегическа автономност, европейците би трябвало да образуват Работна група за стратегически суверенитет и да поканят всяка държава-членка да назначи собствен общоприет дипломат към нея. Една от изгодите от сходен конгрес ще бъда усилването на взаимоотношението и полемиката сред източните страни членки като Полша и балтийските страни и западните страни, като Франция, във връзка с Съединени американски щати.

„ Всички хрумвания, изложени тук, имат за цел да актуализират европейският метод на мислене по посока на трансатлантическите връзки. Те произтичат от разбирането, че в един многополюсен свят залогът и за двете страни се е трансформирал фрапантно “, разяснява Марк Ленард съосновател и шеф на Европейския съвет за външна политика.

„ От американска позиция, най-голямата опасност пред атлантизма не е европейският суверенитет, а европейската взаимозависимост. Съединени американски щати чакат от европейците да поемат водеща роля в гарантирането на сигурността в Европа и да следват образеца на Вашингтон във връзка с Китай “, прибавя той.

„ За това е толкоз значимо да има гражданска война в европейското мислене. Съществува мощен паралел сред положението на трансатлантическите връзки и дебатите към COVID-19. Както за Съединени американски щати, по този начин и за Европа, приоритет след пандемията би трябвало да бъде не просто „ възобновяване на статуквото “, а потребление на рецесията като опция за коригиране на нещата, които са счупени “, споделя още Ленард.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР