Изборът на човек да бъде веган по етични причини е

...
Изборът на човек да бъде веган по етични причини е
Коментари Харесай

Веганството трябва да се защитава, както и религията, реши британски съд

Изборът на човек да бъде веган по етични аргументи е " философско разбиране ", което би трябвало да бъде предпазено от закона. Това реши английски съд в дело, което ще служи като казус и за други сходни проблеми.

Въпросът е част от дело, което мъж на име Жорди Касамиджана води против някогашния си шеф - Лигата срещу жестоките спортове. Лигата е уволнила мъжа след спор за пенсионните вложения за чиновниците, които отивали във компании, тестващи артикули върху животни. Говорителка на организацията изясни, че мъжът е бил уволнен поради груби нарушавания, които нямат общо с правилата му.

Не съществува общоприета формулировка какво е " етично веганство ", само че практикуващите го нормално не се лимитират единствено до храната, а се пробват да избегнат всевъзможни форми на употреба на животните – да вземем за пример не носят вълна или кожа, нито употребяват тествани върху животни артикули. Касамиджана има вяра в светостта на животинския живот, която се простира " оттатък храната и във всички сфери на потреблението ", гласят правосъдните документи.

Той не участва на събития, на които се сервира животинска храна, не седи на кожени седалки и е подготвен да върви пешком в продължение на час, с цел да не би рейса, в който се движи инцидентно да се удари в насекомо или птица. " Отнасям се към вярата си в етичното веганство не по-различно от метода, по който практикуващите вяра съблюдават разпоредбите ѝ ", гласи изказването му пред съда, представено от фондация " Томсън Ройтерс ".

" Това решение ще даде на веганите по-конкретни права, да вземем за пример да получават подобаваща за тях храна по време на служебни събития ", разяснява Меган Кемпбъл, учител по право в Бирмингамския университет. " Това несъмнено дава път и други убеждения да получат предпазен статут ", добави тя и даде климатичния активизъм като образец.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР