Изборът между диня и пъпеш може да се окаже доста

...
Изборът между диня и пъпеш може да се окаже доста
Коментари Харесай

Диня или пъпеш – кой плод е по-полезен

Изборът сред любеница и пъпеш може да се окаже много сложен. Елена Соломатина, лекар по диетология и претендент на медицинските науки, споделя в изявлението си за радио Sputnik какви са потребните свойства на всяко от тези летни лакомства.
Според нея е невероятно да се каже еднопосочно кой плод е по-полезен: всеки от тях съдържа скъпи за организма субстанции.
" Динята има ликопен - аленият цвят на плода се дължи на този пигмент. Това е мощен антиоксидант, който защищава организма ни от прибързано стареене, потребен е за сърдечносъдовата система, предотвратява развиването на рак, понижава възпаленията. Пъпешът има четири пъти повече витамин С, а това е различен антиоксидант, който има противостареещ резултат и се бори с разрушителното деяние на свободните радикали ", изяснява диетологът.
Тя означи също, че пъпешът съдържа и бета-каротин, предходник на витамин А, който придава жълтия цвят на плода. Колкото по-наситен е цветът, толкоз повече бета-каротин съдържа пъпешът.
Както пъпешът, по този начин и динята съдържат субстанции с тонизиращи свойства - продължава лекарят.
" В динята има цитрулин, аминокиселина, която от време на време се продава като хранителна добавка и се употребява от спортисти. Тя покачва издръжливостта, усъвършенства притока на кръв и защищава мускулите от раздробяване, тъй че динята е тоник. От друга страна, пъпешът съдържа субстанции, които предизвикват производството на серотонин - хормона на удоволствието ", споделя Соломатина.
Серотонинът, споделя диетологът, е невротрансмитер и има тонизиращо деяние.
И двата плода съдържат магнезий и калий, прибавя тя. Калият е от значително значение за сърцето, а магнезият укрепва кръвоносните съдове, като по този метод предотвратява високото кръвно налягане. Магнезият е от значително значение и за костите.
Соломатина напомни резултата на пъпеша върху храносмилането и диуретичния резултат на динята.
" Динята има повече вода, тя има диуретичен резултат, пъпешът има повече меки фибри, тъй че има аналгетичен резултат ", сподели диетологът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР