Избиването на животни в Ямболско заради риск от чума е

...
Избиването на животни в Ямболско заради риск от чума е
Коментари Харесай

Шефът на БАБХ с още разкрития: Спасяваме бизнес за над 1 млрд.

Избиването на животни в Ямболско поради риск от чума е единствената допустима мярка при създалата се обстановка и неналичието на връзка със стопаните е преднамерено издирван резултат за да няма укриване на добитък. Това сподели в студиото на „ Тази заран ” шефът на Българската организация за сигурност на храните Дамян Илиев.

Той изрично отхвърли изказванията, че е разпоредил всеобщата евтаназия преди да станат подготвени резултатите. „ Нашето проучване е на 19 юни. На 23 юни изпращаме същата проба в референтна лаборатория и на 23 юни получаваме удостоверение. На 25 юни е издадена заповед ”, изясни той. По думите му нашата лаборатория не е референтна, а акредитирана, оповестява bTV.

Той уточни, че е видял заболели животни, а болестта е такова, че не постоянно се развива клиника. Затова и е било решено да се избият всички стада, които може да са били в контакт с заболели животни.

На въпрос за какво организацията преди броени месеци е издало управление, което в този момент не съблюдава, той отговори, че документът е написан за случаи, в които няма подобен огромен риск от разпространяване на вируса: „ Практическото управление сега не е състоятелно ”.

От думите му стана ясно още, че на никое място карантината не се ползва като способ за битка със болести – въпреки да я има в практическото управление, което подчинената му конструкция е издала преди няколко месеца.

Илиев на няколко пъти акцентира, че БАБХ работят в синхрон с европейския орган по сигурността на храните  „ Ди Джи Санте ”. „ Смятам, че може би спасяваме бизнес за над 1 милиарда Създаваме усещане, че на организацията може да се има вяра от всички, които търгуват с България ”, безапелационен беше Дамян Илиев.

Той призна, че е имало „ разбалансирана история ” с връзката със стопаните, само че има свое пояснение за това: „ Когато се ползват тези ограничения с евтаназията, притежателите не се предизвестяват, тъй като има доста случаи, в които се пробват да избавят животни. Вчера заловихме животни, изнасяни в багажници, застрашена е сигурността на страната.

Министър Порожанов не е желал неговата оставка: „ Аз считам, че би трябвало да си правя професионално работата. Ако бъда спиран да си правя работата, ще си я дам ”.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР