Избирателните системи на 21 американски щата са били подложени на

...
Избирателните системи на 21 американски щата са били подложени на
Коментари Харесай

Избирателните системи на 21 щата на САЩ са били атакувани от руски хакери

Избирателните системи на 21 американски щата са били подложени на хакерски офанзиви при президентските избори предходната година, предизвести федералното държавно управление в Съединени американски щати нощес, съобщи " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция. В множеството случаи не се е стигнало до пробими в сигурността.

Правителството на Съединени американски щати не оповестява кой стои зад хакерските офанзиви. Според поискали анонимност чиновници на министерството се счита, че хакерите са били свързани с Русия.

Сред атакуваните щати са били основните Флорида, Охайо, Пенсилвания, Вирджиния, Калифорния и Уисконсин. Освен тях на влияние са били подложени изборните системи на Алабама, Аляска, Айова, Аризона, Вашингтон, Делауеър, Мериленд, Минесота, Колорадо, Кънектикът, Илинойс, Северна Дакота, Оклахома, Орегон и Тексас. В множеството засегнатите не са знаели за офанзивите, до момента в който не са били известени от министерството на вътрешната сигурност.

Целта на хакерските атаки е била да се получи достъп до системата за вписване на гласоподаватели. Те не са били ориентирани против системата за преброяване на гласовете. Само Илинойс оповестява, че хакерите са съумели да обхванат в обвързваните с изборите компютърни системи.

Хакерските набези не значат, че данните на гласоподавателите са били манипулирани, нито че резултатите от гласуването са били изменени. Въпреки това, огромният обсег на офанзивите и дългото закъснение преди да бъдат предизвестени представители на щатите, провокира угриженост измежду някои щатски чиновници и конгресмени, отбелязва АП.

Сенатор Марк Уорнър от Вирджиния акцентира, че такава информация би трябвало да бъде предоставяна неотложно, с цел да може щатите да подобрят киберзащитата си. Съобщението беше направено в миг, когато се води особено следствие дали по време на предизборната акция предходната година е имало договаряне сред Русия и сътрудници на тогавашния претендент за президент Доналд Тръмп, който завоюва изборите, отбелязва АП. Той дефинира известията за допустима съветска интервенция небивалица.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР