Избирателната активност на втория тур на местните избори в страната

...
Избирателната активност на втория тур на местните избори в страната
Коментари Харесай

Избирателната активност в страната е по-ниска от тази на първи тур

Избирателната интензивност на втория тур на локалните избори в страната е 7,14% към 10 часа, оповестиха от Централната изборна комисия. Активността е по-ниска от тази на първия тур предходната седмица. Различни балотажи се организират в общо 196 общини в страната. На втори тур ще бъдат определени кметовете в 18 регионални града, измежду които и трите най-големи - София, Пловдив и Варна.

Общинската изборна комисия в София регистрира първи данни за изборната интензивност в столицата - 5,16%, регистрирана към 10 часа. Това заяви ръководителят на комисията Полина Витанова. Най-висока е изборната интензивност в Нови Искър - 8,19% и в Панчарево - 8,35. В регион Красна поляна е 6,12%.

Витанова насочи и апел към гласоподавателите да внимават с метода, по който слагат бюлетините, до момента в който означават вота: "Когато гласоподавател сложи бюлетината си една върху друга и означи своя избор, черната линия, която е върху бюлетината на гърба, се отпечатва с едно Х или V и върху долната бюлетина. Затова приканвам всички гласоподаватели и апелирам, когато означават своя избор, да не слагат бюлетините една върху друга, а тя да бъде независимо подавана върху масата, всяка една бюлетина, и тогава да се означи вота ".

Председателят на Общинската изборна комисия в София заяви и за голям брой, постъпващи сигнали за нарушавания, които обаче след инспекции досега се оказват неоснователни. С изключение на 97-ма секция в 73- то учебно заведение в регион "Триадица ", която отвори с близо два часа забавяне.

До момента в ЦИК са постъпили общо 10 сигнала за нарушавания, които главно са с учредителен темперамент, само че има и 2 за пазаруване на гласове.

"Единият е в Плевен. Централната изборна комисия го е препратила надлежно до съответната районна прокуратура този сигнал, както имахме и сигнал за скупчвания на гласоподаватели пред секции с най-вече ромско население и два сигнала получихме, макар нашия апел да не се разгласяват социологически проучвания в изборния ден, във връзка с организация ПИК и ЦИК към този момент се произнесе с решение за определяне на нарушаване ", уточни ръководителят на комисията пред БНР.

В Мездра, една от огромните общини в област Враца, изборната интензивност към 10 часа е 13,26 на 100, оповестиха от Общинската изборна комисия. Тя е с 4% по-ниска към този час, по отношение на предходната неделя. Според изборните описи право на глас в общината имат 17 600 души.

В Русенска област изборният ден минава с ниска интензивност от страна на жителите, само че към този момент има подадени две тъжби за нарушавания.

Едната е анонимна, само че е изпратена както до общинската изборна комисия, по този начин и до ЦИК и до прокуратурата. Тя се отнася до пазаруване на гласове в ромските квартали, само че защото няма адресант, работата по нея ще бъде извънредно сложна.

Втората тъжба е за пропаганда в изборния ден - от светещо табло до една от публичните здания. Направена е инспекция, съобщи ръководителят на Общинската изборна комисия в Русе Николай Братованов.

Ниска е изборната интензивност в община Ловеч. На днешния балотаж за избор на кмет на общината и кметове на три кметства към 10.00 ч. са дали своят вот 5,65 на 100 от имащите право на глас малко над 42 600 гласоподаватели.

В Тетевен, където също се избира общински кмет и кметове на три села към 10 часа са дали своят вот 12,5 на 100 от гласоподавателите.

Над 9% от гласоподавателите в община Перник са дали своят вот до 10 часа. В Община Радомир вота си са упражнили 7% от имащите право на глас. В двете общини през днешния ден се организират балотажи за кмет на община. Балотажи ще има още в седем кметства на територията на община Перник, в това число двете най- огромни кметства - в кварталите “Изток “ и “Църква “ и град Батановци.

На втори тур избират кмет и на радомирските села Дрен и Извор. Изборният ден протича умерено. Не се оповестява за съществени нарушавания. В съпоставяне с първия тур изборната интензивност в община Перник е с 2% по-ниска. С 3% по-малко са гласувалите в Радомир.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР