Избирателите в Хесен могат да нокаутират МеркелСлед изборите в Бавария

...
Избирателите в Хесен могат да нокаутират МеркелСлед изборите в Бавария
Коментари Харесай

Избирателите в Хесен могат да нокаутират Меркел

Избирателите в Хесен могат да нокаутират Меркел
След изборите в Бавария ръководещите в Германия консерватори и социалдемократи са застрашени от загуба и в Хесен. Какви ще са последствията за канцлера Ангела Меркел и нейното държавно управление?

Изборите в Бавария, които се организираха на 14 октомври, разклатиха позициите на федералния канцлер Ангела Меркел. Големи загуби понесоха две от трите партии в нейната ръководеща коалиция: Християнсоциалният съюз /ХСС/, който дружно с християндемократите образува обща коалиция, и Германската социалдемократическа партия /ГСДП/

Днес ще се проведат избори в още една федерална провинция – Хесен. След баварския нокдаун резултатът от това гласоподаване може да се трансформира в нокаут за канцлерката.

[b]Възможен ли е в Хесен аналог на берлинската коалиция?[/b]

Хесен се ръководи от коалиция, включваща консерваторите и партията „ Съюз 90/зелени “. Министър-председател е правилният и безусловно лоялен на канцлерката Фолкер Буфие. Социологическите изследвания не предвещават нищо положително за неговото държавно управление.

От над 38% на изборите през 2013 година ХДС в Хесен рискува да се срине до 26%. Партньорът на консерваторите е в напредък. Рейтингът на „ зелените “ спрямо резултатите от изборите преди 5 години съвсем се е удвоил. Социолозите предвиждат, че даже дружно двете партии няма да имат болшинство в локалния Ландтаг, а затова Хесен отсега нататък няма да може да бъде ръководен в този формат.

При това състояние за канцлера и нейното държавно управление най-хубав би бил подобен резултат от днешните избори, който би разрешил в Хесен да се сформира аналог на берлинската коалиция – консерватори и социалдемократи. В подобен случай и Меркел, и ГСДП биха могли да разгласят, че резултатите от гласуването са в тяхна изгода. Първата, тъй като нейните съпартийци са останали на власт, а социалдемократите, тъй като са съумели да излязат от съпротива и да влязат във властта.

Но предизборните допитвания в Хесен фиксират понижаване на рейтинга и на социалдемократите. В Бавария те изобщо се класираха на пето място, като не съумяха да завоюват и 10%. В Хесен след съвсем 31% през 2013 година в този момент те са подкрепяни от едвам една пета част от гласоподавателите. Не е изключено да правят отстъпка второто място на „ зелените “.

Това значи, че консервативният министър председател няма да има опцията да сформира в Хесен аналог на берлинската коалиция, заменяйки „ зелените “ със социалдемократите. Най-вероятният резултат от изборите ще бъде завършек на двупартийното държавно управление. За да има болшинство в Ландтага, ръководещата коалиция би трябвало да се състои минимум от три партии. И тук са вероятни разнообразни разновидности.

[b]Недостатъците на разновидността районна „ Ямайка “[/b]

Фолкер Буфие е човек, категорично правилен на линията на канцлерката. Той има късмет да остане на власт, в случай че с изключение на „ зелените “ в неговата коалиция влязат и либералите. Такъв троен съюз, получил името „ Ямайка “ поради партийните цветове, Ангела Меркел се опитваше да образува на федерално ниво след изборите през септември 2017 година, само че претърпя неуспех. Ако се получи в Хесен, това ще укрепи и нейните позиции. Но, най-вероятно, за малко.

При този вид в Хесен в съпротива остават социалдемократите. А на фона на пагубния спад на рейтинга им в цяла Германия, който заплашва с цялостна маргинализация най-старата немска партия, ГСДП безусловно ще се нуждае от най-малко някакъв триумф.
 Фолкер Буфие е лоялен на Меркел. Фолкер Буфие е лоялен на Меркел. / БГНЕС
Ако го няма, редовите партийци, най-вероятно, ще вдигнат протест и ще изискат от своите водачи да скъсат държавния съюз с Меркел, която ги „ задушава “ в своите обятия. Резултатът ще бъде раздробяване на държавното управление.

[b]Решаващата роля на хесенските „ зелени “[/b]

Все отново социалдемократите имат някакъв късмет да показват даже скромните 20% на изборите в Хесен като собствен триумф. Това ще се случи, в случай че съумеят да сформират в Хесен тройна коалиция със „ зелените “, които по-рано бяха считани за натурален съдружник на ГСДП и прокомунистическата Лява партия.

Според допитванията тази коалиция ще има съвсем толкоз депутати в Ландтага, колкото и „ Ямайка “: въпреки минимално, само че болшинство. В тази обстановка решаваща ще е ролята на „ зелените “. С кого ще изискат да ръководят отсега нататък – с консерваторите и либералите или със социалдемократите и посткомунистите?

Трябва да се подсети, че Хесен е първата федерална провинция, където още от 1985 година беше формирана първата коалиция на социалдемократи със „ зелените “. Тогава в Ландтага те бяха показани от Йошка Фишер, който като „ бунтовник “ се закле без вратовръзка и с маратонки.

[b]Син на йеменец е най-популярният политик в Хесен[/b]

Решението, което следва да вземат „ зелените “, значително ще зависи от това, коя от двете партии – те или социалдемократите – ще завоюва повече гласове на изборите. Ако „ зелените “ изпреварят ГСДП, то получават правото да оглавят държавното управление. В Германия ще се появи втори министър председател на провинция /след Баден-Вюртемберг/, представляващ партия, която е направила битката за отбрана на околната среда своя съществена идеология.

Премиер ще бъде Тарек Ал-Вазир, който сега е министър на стопанската система, енергетиката и превоза в държавното управление на Буфие. Той е наследник на германка и йеменски жител, гражданин е и на двете страни. Роден е в Германия, само че няколко години е живял при татко си в Сана.
 Местните гласоподаватели желаят Тарек Ал-Вазир за министър председател. Местните гласоподаватели желаят Тарек Ал-Вазир за министър председател. / БГНЕС
В Хесен Тарек Ал-Вазир /женен с две деца/ има най-високият рейтинг. През 2014 година той беше определен за политик на годината в Германия. 40% от локалните гласоподаватели биха желали да видят Ал-Вазир като министър председател на Хесен.

[b]Оставка на Меркел не е равносилна на преизбиране[/b]

Отстраняването от власт на консервативния министър председател и съставянето на ново трипартийно държавно управление на Хесен с присъединяване на „ зелените “, социалдемократите и посткомунистите ще бъде тежък, допустимо, предопределен удар за канцлера Ангела Меркел.

Нейната държавна коалиция даже сега много мъчно може да бъде наречена „ огромна “, както е признато в Германия. Ако на изборите през 2017 година влизащите в нея две консервативни партии и една социалдемократическа имаха общо 53,5%, то в този момент – нямат и 40%, сочат изследванията.

Отговорността за тази загуба на доверие в гласоподавателите се разпорежда на Меркел. Включително и от консерваторите. В тази обстановка на нея ще й бъде мъчно да бъде избрана отново за ръководител на ХДС на партийния конгрес в Хамбург, който ще се организира при започване на декември. За нея постовете ръководител на ХДС и канцлер са неразделни.

Следователно, оставка, а по-късно предварителни избори? Не е наложително. Германските либерали, които през есента на предходната година отхвърлиха да продължат договарянията за „ Ямайка “, дават да се разбере, че са подготвени да се върнат към този план, в случай че в него не взе участие Ангела Меркел.

А за това изобщо не е нужно преизбиране. Достатъчно е да се откри канцлер, който ще бъде подсилен от консерваторите, „ зелените “ и либералите измежду депутатите от сегашния Бундестаг. /БГНЕС

------

Никита Жолквер, „ Дойче Веле “.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР