Избирателите в Аржентина се отправят към урните за общи избори

...
Избирателите в Аржентина се отправят към урните за общи избори
Коментари Харесай

Избори в Аржентина 2023 г.: Ето какво трябва да знаете

Избирателите в Аржентина се насочат към урните за общи избори в неделя. Ето какво би трябвало да знаете за претендентите и проблемите, които гласоподавателите преглеждат:

Кога стартира гласуването?

Изборите се отварят в неделя в 8 сутринта локално време (11:00 GMT).

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла Какво стои зад изборната победа на Хавиер Милей в Аржентина? Популисткият претендент на Аржентина Хавиер Милей организира стопански диалози с МВФ Инфлацията продължава да пораства в Аржентина, защото президентските избори наближават края на списъка

На 13 август бяха избрани претендентите за президент, когато страната организира откритите първоначални избори.

Аржентина гласоподава за нов президент и вицепрезидент. Победителите ще встъпят в служба на 10 декември. Те също гласоподават за членове на Националния конгрес и губернатори на провинции, по-специално 130 представители на долната камара и 24 национални сенатори.

Кои са главните претенденти за президент?

Хавиер Милей , 52-годишният крайнодесен популистки водач на партията Liberty Advances, беше ексцентричният любимец на първичните избори през август. Милей се разпознава като „ анархо-капиталист “ и е получил съпоставения с крайнодесни фигури като Доналд Тръмп в Съединени американски щати и Жаир Болсонаро в Бразилия. Ексцентричността на Милей не се лимитира до разрошената му коса и кожени якета: той има голям брой клонинги на починалото си куче Конан. Радикалната икономическа политика на Милей набира известност измежду аржентинците. Той има вяра в премахването на централната банка на Аржентина и отхвърлянето на аржентинското песо в интерес на щатския $, както направиха по-малки страни като Еквадор и Ел Салвадор.

Патриша Булрич , 67, е някогашен министър на сигурността и е претендент от дясноцентристката коалиция Заедно за смяна. Bullrich желае бързо да отстрани финансовия надзор, да понижи разноските, с цел да се оправи с инфлацията и да понижи налозите върху износа на аграрни артикули, водещият стопански мотор на Аржентина.

Серхио Маса , 51, е актуалният министър на стопанската система и главният претендент за „ единение “ за ръководещата перонистка коалиция, в този момент наречена Съюз за родината. Маса, прагматичен центрист, беше подложен на критика от левицата за съкращения на обществените разноски, до момента в който консерваторите споделят, че той не прави задоволително, с цел да понижи фискалния недостиг.

Кой е напускащият президент на Аржентина?

Излизащият президент е левият Алберто Фернандес, който не се кандидатира за преизбиране. „ Ясно е, че не постигнахме всичко, което си поставихме за цел “, сподели Фернандес, до момента в който обявяваше решението си през април.

Фернандес напуща, защото Аржентина е изправена пред стопански проблеми наред с политически вътрешни битки и несъгласия.

Кои са главните проблеми?

Икономиката е може би най-големият проблем на Аржентина, защото инфлацията продължава да пораства до небето, достигайки връх от 138 % през септември. Освен това Аржентина се бори да изплати огромна сума интернационален дълг към Международния валутен фонд (МВФ).

Бъдещият претендент ще би трябвало да се изправи пред предизвикването да съживи стопанската система на Аржентина, която продължава да се утежнява. JP Morgan постулира, че инфлацията ще доближи 210 % в края на 2023 година, до момента в който изследване, извършено от Централната банка, предвижда 180 %.

Аржентина също е част от южноамериканския търговски блок Меркосур, който се надява да подпише комерсиално съглашение с Европейския съюз. Решенията на бъдещите претенденти биха могли да дефинират траекторията на тази договорка. Milei даде обещание да се отдръпна от Меркосур. Като цяло резултатите от изборите ще се отразят на връзките на Аржентина с други страни от Южна Америка, в това число Бразилия.

Промяната на климата също е проблем, който стои над политическия пейзаж на Аржентина, откакто тази година страната претърпя исторически суши. В резултат цените на храните се повишиха и стопанската система пострада.

Заложено е и бъдещето на правата на аборт в Аржентина. През 2020 година Конгресът на страната легализира процедурата до 14-та седмица от бременността, като я позволява и в по-късните стадии в случаи на обезчестяване или риск за здравето на майката. Но Милей даде обещание да организира референдум за правата на аборт. Той разказва аборта като „ ликвидиране “.

 


Как протичат изборите в Аржентина?

По закон аржентинците на възраст сред 18 и 70 години са длъжни да гласоподават.

За да завоюва президентския пост на общите избори, претендентът се нуждае от 45 % от гласовете или 40 % плюс 10 пункта преднина пред най-близкия си съперник.

Кога затварят изборните секции?

Гласуването завършва в 18:00 часа локално време (21:00 GMT) в неделя.

Кога ще бъдат оповестени резултатите?

Резултатите се чака да бъдат оповестени в понеделник в 21:00 часа локално време (00:00 GMT).

Кой води в анкетите?

Milei води в множеството анкети с Massa на второ място и Bullrich на трето.

Социологите в Аржентина обаче не съумяха да предскажат тъкмо резултатите от предходни избори, в това число президентските през 2019 година и последните първоначални избори, където няколко анализатори предвидиха, че Милей ще бъде на трето място.

Може ли да има двама спечелили?

Очаква се да има двама спечелили. В този случай първите двама ще преминат през втори тур за втори тур на изборите на 19 ноември.

Това е по този начин, тъй като данните от електоралните изследвания демонстрират компликацията за любимеца Milei да получи 45% от гласовете или да сътвори разлика от 10% по отношение на втория претендент, сподели доцентът в университета в Сао Пауло Педро Фелиу Рибейро пред Al Jazeera.

Риберио добави, че до момента в който Маса изпреварва Булрич в социологическите изследвания, разликата е в рамките на грешката на социологическите изследвания. „ По този метод Милей може да се изправи както против Маса, по този начин и против Булрич, създавайки два доста разнообразни сюжета. “

Риберио предвижда, че Милей ще се изправи против Маса на балотажа и гласоподавателите на Булрич ще бъдат разграничени сред двамата. „ Тъй като политическата група на Булрич и [Маурисио] Макри е антиперонистка, има огромна възможност Милей да завоюва “, сподели Риберио.

Той добави, че в случай че Milei се изправи против Bullrich, цялата левица евентуално ще гласоподава против радикалната десница Milei, намалявайки възможностите му за победа.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР