Избегнете летните рискове за здравето със съветите на д-р Благомир

...
Избегнете летните рискове за здравето със съветите на д-р Благомир
Коментари Харесай

Важно! Вижте как да се справите с гадините през лятото

Избегнете летните опасности за здравето със препоръките на доктор Благомир Здравков, детски анестезиолог в “Пирогов” и медицински съветник на “Откраднат живот”.
Лятото е другото име на положителното въодушевление, отпуските, дългите дни с благоприятни условия за повече занимания.
Лекарите в незабавните отделения обаче от опит знаят, че когато времето стартира да се затопля, в аритметична градация се появяват рискове за здравето. Те могат бързо да трансфорат даже най-прекрасния летен ден в злополучие.
Сезонът насърчава изнасянето на всички занимания навън, а природата и климатът сред месеците май и октомври крият характерни закани за здравето. Последиците от тях може да вгорчават дните до края на живота ни.
Най-честите, свързани директно със сезона произшествия, са ухапванията - от кучета, котки, кърлежи, комари, змии; ужилванията - от оси, пчели, стършели; опарванията от медузи. Това изясни детският анестезиолог доктор Благомир Здравков от Клиниката по детска анестезиология и интензивно лекуване в университетската болница по незабавна медицина “Пирогов”, който стана прочут и като основен съветник на сериала “Откраднат живот”. Д-р Здравков е отличен за работата си като анестезиолог-реаниматор от Министерството на здравеопазването и Българския лекарски съюз.
Топлото време си върви в устойчива композиция и с рисковете за удавяне, топлинни и слънчеви удари, увреждане на очите от мощна ултравиолетова светлина край водни площи или на огромна надморска височина, слънчеви изгаряния на кожата, туристически контузии и пострадвания при спорт или летни действия като косене и бране на плодове от дървета, хранителни отравяния.
Списъкът и по този начин е дълъг, макар че въобще не е обстоен. Хубавото е, че с малко повече далновидност най-честите летни неприятности със здравето може да бъдат избегнати.

Кърлежи
Част от тези членестоноги имат здравно значение, защото с едно захапване за по-малко от минута могат да предадат няколко разнообразни патогена. Това пък води до атипично протичане на инфекциозните заболявания и сложното им различаване и лекуване. Най-опасните заболявания, които се предават от инфектирани кърлежи, са лаймската болест и марсилската тресчица.
Кърлежите обитават ниската растителност на диви или необработени тревни площи в градовете.
Най-често ухапването остава неусетно, защото в челюстите им се съдържа вещество, сходно на анестетик. Може да бъдат открити по всички елементи на тялото, само че с изключително внимание би трябвало да се оглеждат окосмената част на главата, към и зад ушите и в региона на слабините.
Ако установите впила се в кожата тъмна “буболечка”, най-вероятно това е кърлеж.
При достъп до здравна помощ е по-разумно опитите за изваждането му да са на доктор. Важно е да се извади целият кърлеж и никаква част от устния му уред да не остане в кожата на потърпевшия.
Ако въпреки всичко ви се наложи сами да извадите кърлежа, помнете:
- Хваща се допустимо най-ниско до кожата и деликатно се тегли на открито.
- Старайте се да не разкъсате или смачкате тялото му.
- Огледайте добре дали сте извадили целия кърлеж. Ако имате даже минимум подозрение да е останала част от него – потърсете доктор.
- Измийте добре ръцете си и мястото на захапване.
Често допускани неточности при ваденето на кърлежа са:
- С към този момент нечистите при операцията ръце да си потъркаме очите – патогените постъпват през конюнктивата и болестта става доста евентуална.
- Да оставите кърлежът самичък да падне, откакто се насмуче с кръв. Така опцията за заразяване се усилва неведнъж.
- Да бъде заливан с лой или друга емулсия – това блокира дихателните отвори по тялото на членестоногото и евентуално изстрелва всички съдържащи се патогени в кожата на ухапания.
- Груба неточност е при опитите за изваждане кърлежът да бъде ротиран (въртян) без значение от посоката. Това е причина да го разчлените и да се затрудни ваденето на останалите в кожата елементи.
След ухапвания най-често обривът на мястото е двузонов – по-яркочервен център, заобиколен от по-бледа външна страна. При главоболие, световъртеж, болки по мускулите, настинка неотложно потърсете здравна помощ.
Ако ви се наложи посещаване при доктор поради разнообразни недоволства даже година след ухапването, постоянно споделяйте за случая. Понякога привидно несвързани и нетипични признаци разказват ясно картината на късна клинична изява на трансмисивна зараза, само че без да споделите лекарите мъчно биха отгатнали.

Ухапвания от кучета и котки
Най-чести са ухапванията от кучета. Раните са необятни, нормално със обилни разкъсвания и кръвонасядания. В тези случаи измийте раната с чиста вода и малко сапун по краищата й. Покрийте с чиста марля.
Задължително потърсете здравна помощ за оценка на провалите от кучешките зъби и щателна хирургична обработка, а при нужда лекарят ще изпише и антибиотично лекуване.
Ухапванията от котки са на тясна основа с ясни следи от захапката на животното. Дълбочината на раната може да доближи до към 1 сантиметър. Почистете щедро с йоден разтвор. Медицинска обработка се постанова при кървене или признаци на зараза.
Ваксинацията с тетаничен анатоксин е наложителна. (Над 2/3 от пациентите над 60 години нямат в кръвта си защитни антитела от този клас.)
Ваксина срещу бяс се прави единствено по лекарско предопределение.

Ухапване от змии
В България змиите с токсикологично значение са усойница, пепелянка и каменарка. Най-често провалите са по краката и по-специално в региона на глезените. По тази причина съветваме при излети навън и децата, и възрастните да са с дълги панталони и по-стабилни обувки, покриващи рисковата зона. Дори влечугото да не бъде забелязано, ухапването се разпознава по симетричните следи, оставени от предните зъби на змията. Тежестта на увреждането варира в огромни граници – от безусловно безсимптомно протичане до тежък потрес със смъртен излаз.
В тези случаи първата помощ и навременната здравна интервенция са най-важни.
Запазете успокоение и неотложно потърсете подпомагане. Ако се постанова да извикате още хора или да намерите обсег на мобилната мрежа – първо помогнете на потърпевшия и го оставете на място, без да го местите, още по-лошо е, в случай че той самичък пробва да се движи. Незабавно след ухапването има мощна, остра болежка. Минути по-късно мястото се подува и изтръпва. Раната би трябвало да се промие щедро. За задачата използвайте течности, с които разполагате (добър вид е водата, в това число газираната), само че без подсладени питиета. Превържете с чист текстилен материал.
Ухапаният крайник или ръка би трябвало да се обездвижи. Груба неточност е да се вършат охлаждания с лед, пристягания на раната и към нея, сечения на кожата в тази област или изсмуквания на змийската отрова от тъканите. Ако разполагате с обезболяващо (но не аспирин) – дайте на потърпевшия.
Модерните технологии ще са от изгода за медиците, в случай че сте съумели да заснемете змията. Но не рискувайте, в случай че е още жива!!! Ако сте на мъчно за разкриване място, а ухапаният е в устойчиво положение, се преместете по този начин, че избавителният екип да ви откри по-лесно.

Ужилвания от пчели, оси и стършели
За благополучие, множеството случаи протичат с прояви единствено в мястото на ужилване – болежка, отичане и зачервяване. Тогава е значимо да почистите добре мястото и да го намажете със сода за самун или пепел от цигара, смесени с малко вода. Химичната природа на тези два продукта обезврежда част от отровата на насекомото. Най-добре е, в случай че разполагате с амоняк. С него би трябвало доста да се внимава и ужиленото място единствено да се тушира с тампон, пропит с разтвора. Не се маже! Не се превързва с амоняк!
Клинични наблюдения на токсиколози демонстрират, че изключително измежду градското население всяко последващо ужилване води до по-бурна реакция от страна на имунната система, надлежно и до по-голяма опция за развиване на алергичен потрес. Той поражда най-често при провалите в региона на лицето или в непосредствена непосредственост до кръвоносен съд.
В взаимозависимост от самостоятелната търпимост признаците са главоболие, световъртеж, зной, обриви със сърбеж, сърцетуптене до загуба на схващане. В тези случаи неотложно би трябвало да повикате здравна помощ.
За хората, които знаят, че са алергични, има особено конструирани автоматизирани спринцовки с адреналин, дозирани за деца и възрастни. С тях потърпевшият може самичък да си помогне след инжектиране на медикамента. Закупуват се от аптека против рецепта.
В случай, че сте свидетел на подобен случай – повикайте на помощ и други хора.
Ако сте установили отичане в региона на лицето, наложително го кажете на оператора от незабавната централа. В подобен миг не допускайте потърпевшият да приема течности през устата или някой да го полива с вода. Това може в допълнение да затрудни обезпечаването на проходими дихателни пътища. Ако разполагате с лед – сложете го в мястото на ужилване.
Освободете потърпевшия от пристягащи облекла, с цел да може да диша умерено. Ако сте в обитаемо място и виждате, че ситуацията доста се утежнява, а колата за спешна помощ към момента я няма, потърсете подпомагане в най-близката аптека. Фармацевтите са с отлична теоретична подготовка за действието на медикаментите, също така разполагат със спринцовки и игли. Допълнителна помощ и инструкции могат да ви дадат и диспечерите от медицинските центрове.

Медузи
Черноморските медузи не са рискови и най-често провалите от техните опарвания са местни и бързопрехидни. Но в случай че опарванията са върху огромна повърхност от тялото или пострада детето ви, облейте засегнатите зони с алкохолен разтвор, най-подходящ е салициловият алкохол. След това намажете мястото с антихистаминов (противоалергичен) унгвент.
И при опарванията от медузи са вероятни тежки алергични реакции, въпреки и рядко. Ако обстановката е такава - потърсете подпомагане от най-близкия избавител. Всеки от има контакт посредством радиовръзка с доктор, който дава отговор за съответния плаж.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР