Иво Сиромахов е писател, драматург и сценарист. Автор е на

...
Иво Сиромахов е писател, драматург и сценарист. Автор е на
Коментари Харесай

Иво СИРОМАХОВ пред novini.bg: Хората на държавни постове, са изпратени там не да управляват, а да служат

Иво Сиромахов е публицист, драматург и сценарист. Автор е на 23 книги и 11 театрални пиеси. Последният му разказ „ Бай Тошо “ е безмилостна ирония за днешното разпадащо се общество. Иво Сиромахов е притежател на „ Наградата за дебют в региона на изкуствата “ през 1995 година Водещ е на „ Шоуто на Слави ” по тв 7/8. Завършил и НГДЕК, а после  НАТФИЗ.

- Г- н Сиромахов, по какъв начин се зароди концепцията в този момент да напишете книга с провокативното заглавие „ Бай Тошо ” – зачестилите диалози за изкуствения разсъдък, или отсъствието на натурален у толкоз доста партийни и държавни ръководители?

- Прочетох във вестника, че в Дания основали политическа партия, ръководена от изкуствен интелект. Помислих си какво би станало, в случай че в България изкуствения разсъдък се вкара в държавното ръководство. И си показах по какъв начин безпристрастната логичност на машината се сблъсква с неразгадаемите правила на нашенския нрав. Реших, че от това може да излезе добър сюжет.



- Вярно ли ще бъде да назоваваме ръководещите у нас както през вчерашния ден, по този начин и през днешния ден, елити? Защо нито преди, нито в този момент те не реализират резултати в преследването на демокрацията и все се провалят?

- Защото не са елити. В България хайлайф е имало до 1944 година. После е избит и на негово място са пристигнали каскетите. Днешните политици са техни възпитаници и правилни почитатели. Те нямат визия какво е народна власт.

Но това не е толкоз ужасно. По-страшното е, че гласоподавателите нямат визия какво е демокрацията и по какъв начин действа страната. От години приказвам, че

в междинното учебно заведение би трябвало да се вкарат часове, в които бъдещите гласоподаватели да се научат по какъв начин действа демократичната страна.

 

Да научат гражданските си права и по какъв начин да ги пазят.

Да научат по какъв начин би трябвало да работи правосъдната система и да обезпечава господство на закона и правдивост за всички.

Да схванат какво значи разделянето на управляващите.

Да научат каква е работата на Народното събрание, на държавното управление, на президента. И за какво е значимо решенията да се вземат обществено и транспарантно от тези органи, а не от сараите в Росенец или зайчарника в Банкя.

Да осъзнаят, че властта не са някакви инцидентни хора, които държат една торбичка с пари и хвърлят от нея каквото и колкото им скимне.

И че тези пари в действителност не са на властта, а са взети от всички нас. А безредното им разпределяне не води до замогване, а до общото ни обедняване.

Да научат защо служат налозите и по какъв начин да управляват разпределянето им.

Да схванат, че народна власт значи интензивно присъединяване от всички жители, а не „ абе ще сложим там един пич и той ще оправи всичко “

И най-много да осъзнаят, че хората, определени на държавни постове, са изпратени там не с цел да ръководят, а да служат.

Докато не си научим тези уроци, нищо положително не ни чака.



- Вие персонално постоянно пишете за минусите в образованието, за неналичието на образование в фамилиите. Тази тематика е толкоз значима, само че зящо й се обръща прекомерно малко внимание?

- Защото за днешните българи образованието и възпитанието не са полезност.

Българите се провалят като родители, те не умеят да възпитават добре децата си. Учат ги на самомнителност и нарцисизъм.

Отглеждат в фамилиите си дребни нападателни, егоистични простаци, които порастват и се трансформират във възрастни нападателни и егоистични простаци. А от образованието въобще не се интересуват. За множеството родители учебното заведение не е храм на знанието и напредъка, а просто някакво място, където някой да занимава децата им, с цел да не им се пречкат у дома. От възрожденските идеали за просвещение не е останало нищо.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР