Иво Прокопиев и бившите министри от първия кабинет Борисов Симеон

...
Иво Прокопиев и бившите министри от първия кабинет Борисов Симеон
Коментари Харесай

Прокопиев, Дянков и Трайков невинни по делото за приватизацията на ЕVN

Иво Прокопиев и някогашните министри от първия кабинет " Борисов " Симеон Дянков и Трайчо Трайков са оповестени за почтени от Специализирания углавен съд , осведоми БГНЕС. Те бяха упрекнати в приватизация на занижена цена на държавния дял в ЕVN през 2011 година Съдът оправда предприемача Иво Прокопиев, някогашния финансов министър Симеон Дянков, някогашния стопански министър Трайчо Трайков за продажбата на 33% държавен дял от електроразпределителното сдружение. Не стават ясни обаче подробните претекстове за взетото решение.
Пред Темида притежателят на " Икономедиа " Иво Прокопиев е декларирал, че обвиняването му е неуместно . По думите му, той просто е изразил мнение на Националния съвет за тристранно съдействие, а " свободното изложение на мнение е главно човешко право “. Става въпрос за мнение по отношение на приватизацията на миноритарния дял. Според прокуратурата, с това мнение Прокопиев подтикнал Дянков към закононарушение - продажба на акциите на занижена цена.
Симеон Дянков пък се включи от Съединени американски щати посредством видеовръзка в съда. Той отхвърли да е направил закононарушенията , за които е упрекнат и също като Прокопиев помоли да бъде оневинен. Дянков бе безапелационен, че постоянно е работил почтено. Трайчо Трайков се обърна към правосъдната власт с думите, че обвиняването към него е несъстоятелно , защото решението на държавното управление за приватизацията по това време е било положително и той го е извършил.Според него директна отговорност за постигнатата цена и определения капиталов медиатор " Булброкърс " в договорката за акциите в ЕВН носи тогавашният ръководител на Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор и настоящ министър на стопанската система Емил Караниколов.
Според прокуратурата, държавната хазна е изгубила от покупко-продажбите към 21 000 000 лв.. Другите обвинени по делото са Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев, които също отхвърлиха да имат виновност и настояха да бъдат оповестени за почтени.
Още по тематиката, може да си припомните - ТУК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР