Иво Казасов е тромпетист и вокалист на група Акага.Първата му

...
Иво Казасов е тромпетист и вокалист на група Акага.Първата му
Коментари Харесай

Иво Казасов, тромпетист: С "Акага" ни държи приятелството и стойностната музика

Иво Казасов е тромпетист и вокалист на група " Акага ".

Първата му среща с тромпета е инцидентна - " Дядо ми пееше в хор. Имаше отношение към музиката и искаше доста да изсвирвам на обой. Денят, преди да стартира да отивам на уроци паднах от колелото и си счупих зъба. Оказа се, че не мога да изсвирвам на обой, тъй като е челен зъб - такава е спецификата на инструмента. Но на тромпет можеше ", описа музикантът.

Така случайността се трансформира в негов житейски път. Среща съидейници, с които основават първата по рода си фънк група в България.

Какви са новите планове на група " Акага ", какво ги държи дружно съвсем 30 години и по какъв начин една другарска колекция на къмпинг " Арапя " се трансформира в събитие, което тази година събра близо 3 хиляди души, описа за " Дневник " Иво Казасов.

Как се появи " Акага "?

- Акага се появи през 1991 година Всички сме съученици и другари от музикалното учебно заведение. Съседни випуски сме. Едните бяхме в казарма, а другите не. Когато се уволних имаше настройка да се прави такава група с брас и взехме решение да я създадем. И по този начин до ден сегашен.

Стилът ви през днешния ден е доста различим. Как избрахте тъкмо него?

- В началото имаше няколко момчета, които правеха песните в групата. Тогава стилът беше джаз-рок фюжън, с детайли на фънк, повлиян доста от групите, които тогава доста слушахме, като Mezzoforte и Toto.

Първият ни концерт беше единствено с инструментална музика, нямаше нито една ария. Стилът не беше известен, само че имахме шанса при започване на 90-е години, когато доста от старите групи се бяха отдръпнали и имаше апетит за музика. Хората бяха с доста вяра и религия да се случват хубави неща, които преди този момент не можеха да се случват. Може би и на това се дължи ненапълно и нашият късмет името ни да стане доста бързо известно.

Какво ви държи дружно към този момент съвсем 30 години?

- Нас ни държи най-вече другарството и тази концепция да вършим нещо друго и стойностно в тази страна.

 Група
© Bedros Halvadjian

Група " Акага " на тазгодишното издание на " Караван празненство "

Според вас успявате ли да предадете това и на младите музиканти?

– Мисля, че съумяваме. Факт е, че излязоха доста млади банди, които сега е огромен кеф да ги чувам. Също по този начин са и на едно европейско и международно равнище, просто ужасно се приближават до образците, до музикантите и известните групи, които вършат подобен вид музика в Съединени американски щати и Европа.

От известно време организирате лятно събитие на морето, което става все по-популярно. Как се появи " Караван празненство "?

- " Караван празненство " се появи преди 5 години от една спонтанна концепция с другари – имаме каравани на къмпинг " Арапя ". Едната доста приличаше на сцена и си направихме подбив, че тук можем да създадем концерт. И от дума на дума стана по този начин, че съумях да намеря групи, да провеждам тон, дори открих и два-три кашона напитки.

Първото " Караван празненство " стана доста неподготвено с подръчни средства и имаше доста добър отзвук в целия къмпинг, събраха се доста хора. На втората година те започнаха да си вършат отпуските поради това и към този момент за 5 години се извъртяха доста реализатори. На последното издание сменихме поляната. Постарахме се този път с доста яка сцена и хубави актьори. Имаше доста хора – над 2-3 хил души са минали през поляната.

 Тромпетистът Иво Казасов от
© Bedros Halvadjian

Тромпетистът Иво Казасов от " Акага "

Тази година празненството беше по-различно с това, че искахте да помогнете на ваш другар.

- Това е Тото (Антон Каракашев) – наш другар, който ни е комшия на караваните. Много неприятна история. Миналата година стартира да се усеща зле и до момента в който го диагностицират, мина доста време. Оказа се, че има остра лимфобластна левкемия, която се популяризира на всички места. Започна лекуване с химиотерапия и му следва трансплантация на костен мозък, която би трябвало да се извърши в Германия. За цялата процедура са нужни доста огромни средства – би трябвало да се съберат към 130 хил евро. Има дарителска акция, където досега е събрана известна сума. На самото " Караван празненство " успяхме да съберем 4 хил лева, което отново е нещо. Надяваме се, че сумата ще бъде събрана скоро, тъй като докторите споделят, че има късмет, има време, въпросът е да се предприеме това лекуване. Момчето е със мощен дух.

През юни участвахте на фестивал в Словения, който е един от най-старите фестивали в Централна Европа. Какво беше чувството?

- Фестивалът в Марибор беше доста прелестен. Очаровани сме от самия град. Бандата в никакъв случай не беше ходила там. Събитието е на река Драва, подиуми доста, приятни хора, прекрасен остарял град, доста добра организация, съвършен тон и хубава бира. (смее се)

Какво следва на " Акага " през новия креативен сезон?

Подготвяме един огромен концерт с Орлин Горанов. Той е наш другар и този път желаеме да създадем друг прочит на неговите песни – малко ще ги осъвременим, тъй като той има песни от началото на 80-е. Ще създадем нови аранжименти, ще вземат участие трио " Тринити " като беквокалисти – млади девойки с доста съвременно звучене. Подготвили сме и изненади. Цветан Недялков ще се включи. В момента сме в развой на избистряне тъкмо по какъв начин да протече, само че замисляме да е огромно мултимедийно шоу.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР