Иво Инджов е доцент по журналистика във ВТУ Св. св.

...
Иво Инджов е доцент по журналистика във ВТУ Св. св.
Коментари Харесай

БСП – разкрачена между соцносталгията и неясното бъдеще

Иво Инджов е доцент по публицистика във ВТУ " Св. св. Кирил и Методий ", специалист е по политически връзки.

Кой е Бърни Сандърс? Какво е либерален социализъм?

Сигурен съм, че огромна част от членовете на Българска социалистическа партия не знаят отговора на двата въпроса. Ръководството на партията пък не се интересува от такива тематики. По-малко от два месеца преди първия директен избор на водач на Столетницата тя продължава да бъде втренчена в пъпа си. Двата въпроса, които най-силно я вълнуват, са от напълно друго естество. Ще се опълчи ли публично на Корнелия Нинова досегашният й заместител Кирил Добрев? Ще успее ли вътрешнопартийната съпротива да осуети циментирането на Нинова на върха от партийните членове като в последна сметка процедурата бъде приключена от конгреса? Най-важният въпрос - каква партия да бъде Българска социалистическа партия, е оставен в килера, където наред с атрибутите от " славното минало " отлежават към този момент остарялата партийна стратегия и " Визия за България ".

В същото време в западните демокрации, по които все си сверяваме часовниците, се водят оживени полемики за дереджето и бъдещето на " лявото ", а левиците ръководят на Иберийския полуостров и в Скандинавието.
В Съединени американски щати най-успешен досега претендент за президент от редиците на Демократическата партия е сенаторът Бърни Сандърс, оповестил се за либерален социалист. Червената нишка в неговата акция, която има най-широка мрежа от деятели, е нуждата от едно доста по-справедливо общество, което да размени настоящето, разграничено на 1% най-богати и останалите 99%. В теоретико-приложен проект демократичният социализъм може да се преглежда

като последна цел на социалдемокрацията, като по-висш стадий

на придобилия необятна известност след Втората международна война модел на мощната обществена страна. Неотдавна водачът на английските лейбъристи Джеръми Корбин съобщи в тирада в Бристол, че " в основата на социализма е демокрацията да управлява стопанската система, а не противоположното, тъй че да можем да използваме голямата си групова икономическа мощ за положително - да спрем климатичния срив, да премахнем бедността, да повишим стандарта на живот ".

Разказът на Сандърс " превежда " концепциите на демократичния социализъм на прагмагичен език, написа американският журналист Баскар Сункара в немското ляволиберално издание " Дер фрайтаг ". Сандърс издига " прогресивни стопански и обществени претенции в интерес на работещите, подлага на критика политическите и корпоративните елити, заобикаля партийната " борба за идентичностите " и я заменя с популистка класова битка ". Черешката на тортата с предизборните му обещания, които политическият истаблишмент и корпоративните медии подлагат на критика гневно като извънредно нереалистични, е " новият зелен курс ". Той планува прекосяване към чиста сила, социална благосъстоятелност над нейното произвеждане и основаване на 20 млн. нови работни места. Планът се родее със " зелена индустриална гражданска война " на Корбин и разпалва дебатите на тематика екологичен социализъм в немската Левица.

Искрици от тези заразяващи диспути припламнаха предконгресно и в Българска социалистическа партия -

появи се Платформата за либерален социализъм. Парадоксалното е, че той остава за Българска социалистическа партия цел на хартия - попада в програмата й, само че отсъства в обичаната на Нинова " Визия за България ". Платформата е подписана от 97 изявени членове на Българска социалистическа партия, измежду които Георги Пирински, Велислава Дърева, Красимир Янков и други В нея се споделят неща, за които под управлението на Нинова и Добрев партията спря да приказва или даже работи в противоположна на вярната посока:

- " Трябва да се опитаме да отведем самата партия при тези, които съставляват нейната естествена обществена база, най-засегнатите от рецесията - хората на наемния труд, земеделците, издържащи се от земята си, дребните бизнесмени, огромна част от креативната интелигенция. " Тази поръчка звучи доста по-логично за една лява партия, в сравнение с непохватните досегашни опити за ухажване на бизнеса и междинната класа. Симптоматично е казаното от шефа на столичната Българска социалистическа партия Калоян Паргов по ТВ " Евроком ", че съществена цел на партията би трябвало да бъде междинната класа, явно въображаема като контраст на наемните служащи. " Българска социалистическа партия чия партия е? На служащите, които през днешния ден към този момент не са с червени потници, както преди 100 години по време на класовата битка? Според мен, Българска социалистическа партия би трябвало да бъде партия на междинната класа. Има хора, които са с леви убеждения и не са " скъсани и небогати ", те са част от междинната класа и имат добър бизнес ".

- " Основна линия на обществената страна е възходящият % на облагане според от приходите и имуществото на жителите и компаниите, с облекчени ставки на косвените налози върху стоките от първа нужда. Сегашната система би трябвало да бъде сменена със система на прогресивно облагане. " Да сте чули през последните две години Нинова и Добре да приказват за напредничав налог (пък бил той единствено за най-богатите, с цел да не изплашен лелеяната " междинна класа " )?

- " Мерки против ширещите се суеверия, нови и възродени съчинения за международни заприказва и конспирации, както и на войнстващ шовинизъм и расизъм. " След като способства значително за торпилиране на ориентираната против насилието над дамите и в фамилията Истанбулска спогодба под знака на битката с " джендър идеологията ", в последно време Българска социалистическа партия е оставила настрани тази тематика. Може тъй като въпреки всичко схваща, че на терена на националпопулизма е единствено неестествен придатък към делата на " воеводите " и други заслужили борци против " джендърите ". Вероятно по същата причина Нинова мълчи, най-малко към този момент, на фона на новата мигрантска вълна на южната ни граница. В предходни интервали в прорез с всички интернационални обичаи на своята партия тя се опитваше да цака ръководещите с антимигрантската карта. Не се е чуло обаче да осъжда изрично национализма и ксенофобията.

Платформата за либерален социализъм е единствено чернова за това по какъв начин би трябвало да наподобява една прогресивна, лява партия през 21-и век. Бдителни коментатори незабавно показаха нейни недостатъци, откакто преди няколко дни я похвалих във " Facebook ". " Може през целия ден да приказваш за прогресивно облагане...но, в случай че не покажеш сравнителна таблица сред плоското и прогресивното облагане...язък ти за барута, по този начин да се каже ", написа икономистът Николай Томов. Журналистът Борис Ангелов пък означи, че " с думи от 1989 година не става през 2020 година, несъответстващо е. Стига единствено " креативна интелигенция ". Мухлясала работа. "

Действително, в случай че платформата не бъде " преведена " на езика на хората на наемния труд, на прекариата, на младите и на негласуващите, ще си остане един от многочислените забавни, само че безполезни партийни документи. За нея може да се заприказва най-много, в случай че в борбата за лидерското място се появи

нов, харизматичен кандидат, който да се опита да поведе партията към левия бряг.

Сега Българска социалистическа партия е разкрачена сред носталгията по " социализма ", но държавния, властническия, и неразбираемото бъдеще. Подчертано възрастният й електорат, който по демографски аргументи се стопява, въпреки и постепенно, е с очебийно консервативни настройки, а " лявото " участва все по-рядко в реториката на водачите й. Другояче не би могло да бъде, тъй като то все по-често отсъства от политическите им дейности.

Противно на упованията към една лява партия, Българска социалистическа партия мълча при предрешения избор на Иван Гешев за основен прокурор, а половината й депутати поддържаха също противоречивата кандидатурата на предшественика му Сотир Цацаров за началник на КПКОНПИ. Макар да претендира, че е главната съпротива на ГЕРБ,

Българска социалистическа партия от време на време съзаклятничи с партията на Борисов.

Фрапантен е образецът с избора на парламентарната квота на Висшия правосъден съвет, протекъл по формулата " ти на мене, аз на тебе ". И двете партии милеят за АЕЦ " Белене ", която към този момент виждат главен притежател на българския " зелен " преход, който воля-неволю би трябвало да се осъществя под натиска на Европейски Съюз. Като всяка една " остаряла " партия, Българска социалистическа партия ще брани до последно въгледобива и ТЕЦ-на твърдо гориво, без да предложи действително работещи " зелени " различни, включително за преквалификация и обществен рестарт на миньорите и енергетиците. Неотдавна Народното събрание задължи държавното управление да избави финансово затъващата държавна Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ", както и да предотврати непременно бързото затваряне на българските въглищни електроцентрали. Такъв процес евентуално ще последва след приемането на така наречен Европейски зелен пакт. Решението беше взето въз основата на предложение на Българска социалистическа партия, подкрепено с известни корекции от ГЕРБ.

Социалистите оферират и леви политики, като да вземем за пример преизчисляване на размера на всички пенсии, изпъждане на комерсиалните сдружения от лечебните заведения и други сходни. Но или нямат воля да активизират мощна социална поддръжка за тях, или ги пазят единствено проформа, както е с концепцията за прогресивния налог. В същото време гледат благосклонно към бизнеса и претоплят " обичайните фамилни полезности ".

През 2020 година Българска социалистическа партия несъмнено не е лявата партия на България.

След като мина през неразбираема фаза на социалдемокрация, някогашната комунистическа партия затъна в два опита. Първият беше мощният флирт с неолиберализма. Справка - плоският налог, въведен при държавното управление на Станишев, който е присъщ за страни с висока степен на обществени неравенства. На собствен ред " Корнелия Нинова потегли да подменя идейната историческа същина на Българска социалистическа партия. Голяма неточност е лансираната от нея концепция за закостенял социализъм и ляв консерватизъм. Що е то закостенял социализъм? Дървено желязо ". Диагнозата е на Велислава Дърева в изявление за вестник " Марица ".

Преди време Нинова, която влиза в Българска социалистическа партия откакто натрупва опит в приватизацията, сподели пред Нова телевизия: " Маргарет Тачър е обичаният ми политик, а от днешни времена - Тереза Мей. " Преди две години пък се разгласи срещу глобите на Европейски Съюз против Унгария под претекст, че това е " неточност, това е още една стъпка към разединението на Европа. " Позицията й е в унисон с огромната известност, на която се радва унгарският дяснопопулистки министър председател Виктор Орбан измежду симпатизантите на Българска социалистическа партия. Най-активните от тях във фейсбук изясняват възторга си пред него със " обществените му ограничения " и " политиката в отбрана на унгарските национални ползи ". Потъпкване на демократичните стандарти, на независимостта на съда и на свободата на словото нямат значение за тези " социалисти ".

Големият въпрос, на който може да бъде отдадена цяла научна полемика, е в действителност ли Българска социалистическа партия беше лявата партия на прехода. Отговорът му е доста по-голям от развръзката на лидерската борба в нея.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР