Иво Димов е кмет на община Димитровград от 2011 г.

...
Иво Димов е кмет на община Димитровград от 2011 г.
Коментари Харесай

Иво Димов: Над 4000 домакинства в Димитровград ще получат финансиране за еко отопление

Иво Димов е кмет на община Димитровград от 2011 година Бил е народен представител в 41-то Народно заседание, ръководител на Общински съвет – Димитровград. Към сегашния миг е зам.-председател на УС на НСОРБ. По обучение е магистър по „ Бизнес администрация “ и бакалавър по „ Маркетинг “ от Пловдивския университет.
Г-н Димов, стартирахте изследване за качеството на живот и създаване на капиталов профил на общината. Това разумна стъпка след отчета за бизнес средата, направен от " Тракия тех " ли е, или двете начинания са самостоятелни една от друга?
Община Димитровград е поредна в своите цели, като те не се формулират единствено с направеното или с това, което следва. Втори мандат към този момент се опитваме да върнем Димитровград още веднъж на икономиеската карта на България, тъй като той е бил основан като стопански център. Разбира се, благодарение на " Тракия тех ", направихме един обширен разбор за преимуществата на града като капиталова дестинация. И разумната последваща стъпка е едно изследване, което да даде опция на хората да сравнят преимуществата на града ни с други места, да преценяват изискванията на живот тук, в случай че решат да останат да живеят и работят. А планът, който изпълняваме дружно с " Тракия тех ", е дълготраен.
Какви са упованията Ви за резултатите от това социологическо изследване?
Да забележим в кои насоки имаме още да работим и тази справедлива оценка да бъде показана на евентуални вложители и на хора, които имат предпочитание да се трудят и живеят в града ни - едно извънредно зелено и умерено място, с доста преимущества спрямо огромните градове. Всичко това обаче остава очевидно единствено за хората, които живеят тук. Нашата концепция е да съпоставим тези преимущества с други градове.
В отчета на " Тракия тех " има ли ярки трендове, които се открояват за индустриалното бъдеще на региона?
Тепърва ще установим какви тъкмо трендове се открояват. Факт е, че в последните няколко години редица водещи компании избраха да влагат и разкрият производства на територията на община Димитровград. Това се дължи на географското състояние на града ни, на положителната инфраструктура, която години наред се опитваме да създадем. Магистрала " Марица " беше катализатор на всичко, което се случва, тъй като за всеки вложител изключително значима е положителната пътна инфраструктура. И не на последно място, желанието на мен и екипа ми и партньорството, което оказваме на вложителите в навреме решение на проблемите. Всичко това се надявам да излезе като резултат от отчета и разбора, благодарение на една социологическа организация, която години наред се занимава с тази активност.
Кои планове успяхте да финализирате тази година, с изключение на центъра на града и зеленчуковия пазар, който е пред дотъкмяване?
Приключихме няколко огромни инфраструктурни плана по Оперативна стратегия " Региони в напредък ". В просветителната инфраструктура реализирахме поправки на шестте учебни заведения, които са в централна градска част. Смея да настоявам, че сходни учебни заведения мъчно могат да се видят и имаме всички условия за качествено обучение. С 6 млн. лева, вложени в тях, ние подобрихме учебните дворове, оборудването и обзавеждането им. Много беше значимо да възобновим централната градска част - също доста огромен план за над 5 млн. лева Димитровград като архитектура и градоустройство е извънредно неповторим. Тези колонади в центъра значително се приближават до архитектурата в Болоня, Виена, центърът на София също е в подобен жанр. Говоря за колонадата под Министерски съвет и ЦУМ. Работим и по плана, който споменахте - за реорганизация и рехабилитация на зеленчуковия пазар. Той беше в извънредно нелицеприятен тип. Надявам се до края на годината да приключим този план и настоящите - за рехабилитация на главните булеварди и улици и други по-малки планове.


Кметът Иво Димов със своя екип
Изпълнявате и няколко екологични плана, те на какъв стадий са?
Единият е за възстановяване качеството на околната среда, който изпълняваме с няколко сътрудници. Редица градове попаднаха под мониторинг поради замърсяване с фини прахови частици. Над 80% от него се дължи на горенето на въщлища и дърва. Ние сме единственият необластен град, който попада в обсега на програмата. Заедно с други 6 регионални града нашата стратегия ще бъде финансирана. След като се отвори процедурата от Управляващия орган на Министерство на околната среда и водите, ще бъдат финансирани тъкмо тези семейства, които сега употребяват гориво, замърсяващо околната среда. Надявам се, от идната година, изпълнявайки ограниченията за понижаване на нездравословните излъчвания, да влагаме към 8 млн. лева и над 4000 семейства да получат безплатно финансиране. Програмата е в напълно начален стадий. Първо би трябвало да бъде утвърдена компания по Закон за обществените поръчки, която ще извърши техническа помощ, ще направи проучване на съответните фамилии. Като завърши подготовката те ще могат да вкарат различно отопление като газ, пелети, електричество, което значително ще усъвършенства качеството на атмосферния въздух до 2020 година
Имате план и за качеството на питейната вода?
Да, планът е с название " AQUA-LITY " и ще даде опция непрекъснато да следим параметрите и качеството на водата, с инсталирани съоръжения и сензори, което е голямо преимущество съгласно мен и акцентира желанието ни жителите на общината да получават качествени услуги. Тепърва по него предстоят съответни действия, процедурата е в ход на възлагане.
Готвите смяна в наредбата за стимулиране на спортните клубове, за какво?
Две наредби ще бъдат изменени. Едната е за финансиране на даровитите деца - за да се уточняват текстовете. Ние отделяме всяка година една немалка сума - 50 000 лева, с цел да развиват подрастващите своите качества и гений. Около половината от тях се дават във формата на награди, а към 300 деца получават стипендии с друго финансово изражение. Другата разпоредба я променяме за по-целесъобразно разходване на обществените средства от спортните клубове. Там ще въведем нова методика на отчитане на средствата, с които се подкрепят клубовете. В момента изразходването им става с план-сметки, в които клубовете показват какъв брой състезатели ще пътуват, пътните, дневните и всички разноски, които общината финансира. Само, че след това нямаме противоположна информация за разходването на тези средства. Тоест, дали този разход е оневинен. Сега ще желаеме разходооправдателни документи.
Преди дни Министерски съвет отпусна на АПИ средства за кръгово кръстовище сред Димитровград и Хасково, най-много поради японския инвесттор " Язаки България ". С какво ще способства то?
Това е една драма, която съгласно мен продължи повече, в сравнение с е належащо. Последните година и половина водихме доста диалози с Министерството на стопанската система и с Агенция " Пътна инфраструктура " за този план. Пътят сред Хасково и Димитровград е извънредно претрупан. Той е част от републиканската пътна инфраструктура и тъй като в този регион, към по този начин обособилата се индустриална зона, трафикът е много сериозен, там беше извънредно необходимо да се построи кръгово придвижване. То би трябвало да даде опция за вход и излаз на многото транспортни средства, които я обслужват. Институциите обаче трябваше да решат по какъв начин да се финансира този план. И защото това дружество е вложител клас А, Министерството на стопанската система е задължено по Закона за поощряване на вложенията да направи всичко належащо. Така, средствата бяха отпуснати с решение на Министерски съвет. Има определен реализатор още предходната година. Най-вероятно това пътно оборудване ще бъде построено през пролетта. Само да отбележа, че всеки ден 70-80 рейса влизат и излизат през този сектор, който е евентуално рисков и през последните години има доста съществени пътно-транспортни катастрофи, в това число с съдбовен край.
Всъщност какъв брой предприятия са разположени там и какъв брой хора пътуват?
Само в едно от тях - " Язаки България " работят над 2000 индивида. Миналия септември компанията започва с 800 служащия и наклонността е до края на тази година заетите да станат над 2500 индивида. Предстои януари месец да отвори порти другото огромно дружество - " Са-ба " (Турция), което също работи в областта на автомобилостроенето и създава фарове, мигачи и други за водещи компании. Участъкът е в действителност доста претрупан, а през летния сезон, когато румънските туристи се насочат към прилежаща Гърция, трафикът е просто ужасяващ.
Димитровград е умислен като промишлен град преди 70 години, а имате ли упоритости в туризма?
Ние работим по всички посоки, в това число и за развиването на туризма. Неслучайно, посредством плана " Атриум " Димитровград е един от културните направления към Съвета на Европа дружно със София. Историята на града и метода, по който е изработен - с бригадирското придвижване и неразбираемото за съвремието ни виждане за безплатен труд, е един голям плюс, обвързван с ера, която ще е от огромен интерес за доста хора. В тази тенденция Димитровград, който е най-младият град в Европа, занапред ще се развива. Тук разтварям скоба, с цел да кажа, че на наша територия има неповторими места, които са хилядолетни. Едно от тях е светилището на нимфите и Афродита - единственият непокътнат нимфеум в България. Община Димитровград отделя всяка година средства дружно с сътрудниците от София, които изследват терена. Миналата година намерихме много неповторими неща. Така, че има какво да се види при нас и от напълно близко минало, и от хиляди години обратно.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР