Ивицата Газа – Хеба Абу Джазар не може да чуе

...
Ивицата Газа – Хеба Абу Джазар не може да чуе
Коментари Харесай

Хора с увреждания, които не са пощадени от израелската военна машина в Ивицата Газа

Ивицата Газа – Хеба Абу Джазар не може да чуе звука на експлодиращите бомби, само че може да усети интензивността им надълбоко.

28-годишната, дружно с двамата си братя, са родени глухи, само че силата на мощните гърмежи може да се види и усети по вибрациите на вратите и прозорците в дома им в южния град Рафа, покрай границата сред Газа и Египет.

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла „ Син на Мариам “, раждане, обсъждано като победа против нападенията на Израел в Газа „ Те бомбардираха моите ангели “: палестински татко губи три деца в Израел Войната на Израел в Газа съживява спомените за клането в Сабра и Шатила в Ливан завършек на списъка

„ Навсякъде в нашия район има детонации “, сподели тя пред Ал Джазира. „ Силата е доста мъчителна и чувствам по какъв начин къщата се тресе мощно при всяка въздушна офанзива. “

Животът на 2,3 милиона поданици на линията Газа беше изцяло преобърнат, откогато Израел стартира безмилостното си бомбардиране на обсадената територия на 7 октомври, след невиждана офанзива на Хамас против военни постове и близките градове в Израел, която умъртви повече от 1400 души.

Оттогава близо 7300 палестинци са били убити, множеството от тях дами и деца. Хиляди здания в Газа са унищожени и повече от един милион души са разселени на територията, която значително е лишена от медикаменти, вода, храна и други съществени доставки по разпореждане на израелското държавно управление.

Животът на Хеба също се е трансформирал фрапантно, откакто е работила интензивно, с цел да се интегрира в обществото. През последната година тя разви уменията си посредством курс по графичен дизайн, стартира да се занимава с снимка и взе участие в разнообразни семинари за дами.

„ Започнах да усещам, че мога да допринеса за обществото и моят кръг от другари се разшири до мъже и дами “, сподели тя. „ Но тази война, с нейните непрекъснати бомбардировки, не е спряла нито за момент. “

Достъпът до интернет е необичаен – няколко минути дневно – откогато Израел бомбардира информационната кула през първата седмица на войната. Хеба употребява това скъпо време, с цел да ревизира приятелите си, преди да седне с братята си, до момента в който майка й ги осведоми какво се случва към тях.

По време на израелската атака против Газа през май 2021 година сестрата на Хеба беше ранена, когато къщата на техния комшия беше бомбардирана, нещо, което Хеба се притеснява, че ще се случи още веднъж със фамилията й.

„ Благодаря на Бог, че родителите ми не са глухи, тъй че могат да ни кажат дали сме в сигурност или в заплаха и да ни спасят от гибелта “, сподели тя.

През 2022 година Палестинският център за правата на индивида съобщи, че броят на палестинците с увреждания в окупираните територии е към 93 000, което съставлява 2,1 % от общото население. Около 52 % от този брой, или 48 360, живеят в линията Газа, до момента в който останалите живеят в окупирания Западен бряг.

Human Rights Watch сподели, че при израелските офанзиви на територията хората с увреждания остават измежду най-засегнатите.

Освен това 17-годишната блокада на линията Газа от Израел и Египет докара до тежки ограничавания върху придвижването и ограничи достъпа до помощни устройства и здравни грижи за хора с увреждания. Хроничните спирания на електрозахранването компрометират правата и свободите на тези уязвими хора от обществото, които разчитат в огромна степен на електрическо съоръжение, с цел да се придвижват, като асансьори и скутери, и светлина, с цел да употребяват езика на знаците с другите.

„ Без войни Газа е красиво място “

През 2019 година първият плаж за хора с увреждания беше открит на запад от град Газа. Наречено Muwa’imah Beach, мястото пази специфични мемоари за Suha Maqat, който има двигателни увреждания и употребява патерици, с цел да се придвижва.

„ Всяка седмица се срещах с моите другари и съотборници в спортния клуб и упражнявах два часа, играейки баскетбол в инвалидни колички “, сподели 34-годишният мъж от квартал Шейх Радван.

„ След това отивахме на плажа Muwa’imah и прекарвахме време край морето, чатейки и прекарвайки часовете. Тогава животът беше хубав. Винаги съм казвал, че без войни Газа е красиво място. “

Суха сподели, че обича да излиза постоянно, защото отхвърля да гледа на увреждането си като на увреждане и не обича да стои на закрито сред четири стени.

Но в този момент тя няма различен избор, с изключение на да остане в къщата си. Всъщност тя отхвърля да го напусне.

„ Ако умра, ще умра в личния си дом “, сподели тя. „ Къде да отида? Не познаваме никого в южната част на Ивицата Газа и по време на война всеки се грижи за себе си и едвам може да вземе под внимание ориста на хората към себе си. “

По време на последната война през 2021 година израелските бойни самолети се насочиха към постройка до дома на Суха, което я събори на пода. Неспособна да се движи, тя трябваше да изчака съседите си да я изнесат, което се закле, че няма да се повтори.

„ Не желая тази сцена на изтезание, когато паднах на земята, да се повтаря още веднъж, когато всички се опитваха да избягат от ракетите на военния аероплан “, сподели тя.

Тя отхвърли многократните заповеди на израелските военни към палестинците в Северна Газа да се насочат на юг.

„ Израел не го е грижа за цивилните “, сподели Суха. „ Те се интересуват единствено от гибелта и заличаването. Преживях пет войни, само че тази беше най-лошата от всички. “

„ Израел и неговите войни основават повече хора с увреждания “

Опустошението, нанесено от Израел през последните 19 дни, промени огромна част от забележителностите на линията Газа, като цели квартали бяха изравнени с земята и основните пътища бяха унищожени. И Суха, и нейният другар Рабаб Нофал се чудят по какъв начин се чака даже един работоспособен човек да се движи, да не приказваме за човек с увреждане.

„ Преди войната имахме компликации да вървим на множеството места, тъй като улиците не са задоволително положителни или оборудвани за ползватели на инвалидни колички като мен “, сподели Рабаб. „ Но към момента мога да сложа тригодишното си дете в скута си и да отида до магазините, с цел да купя неща. Сега, по какъв начин можем да се движим? “

Според медийната работа на държавното управление в Газа Израел е бомбардирал Ивицата Газа с повече от 12 000 тона експлозиви, което е еквивалентно на бомбата, хвърлена над Хирошима.

Това би означавало, че приблизително 33 тона бомби са хвърлени на квадратен километър в една от най-гъсто обитаемоте зони в света, която е дълга 41 км и необятна 10 км (25 благи на 6 мили).

Рабаб въздъхна, спомняйки си за „ прелестната си рутина “ преди войната, която се състоеше основно от вървене на плажа и дотъкмяване на бродерия с вълните, които нежно плискаха брега.

„ Сега звуците на ракети ни вършат невъзможни да излезем от домовете си “, сподели тя. „ Израел и неговите войни мощно потискат хората с увреждания и основават повече хора с увреждания – тези, които са изгубили крайниците си от бомбардировките. “

„ Няма бъдеще “ за децата на Палестина

Друг палестинец, който отхвърли да напусне дома си в град Газа, даже откакто беше опустошен при израелска въздушна офанзива, е Махмуд Абу Намус, който има слухови увреждания.

„ Това е вторият път, когато домът ми е опустошен “, сподели 33-годишният мъж. „ Последният път беше през 2021 година, когато жена ми беше бременна с щерка ни Фатима. Страхувах се, че ще изгубя и двамата. ”

Махмуд сподели, че не е в природата му да се оплаква от живота и че постоянно е приемал своето увреждане. Той постоянно се е застъпвал за потреблението на езика на знаците на събития, с цел да се усъвършенства връзката с другите.

„ Жестовият език е потребен по време на война, с цел да можем да знаем какво се случва “, сподели той. „ В предходни войни изпращах известия на приятелите си във Фейсбук група, само че в тази война връзката с всички е прекратена. Няма електричество и интернет. “

Той мечтаеше да даде на Фатима живот, който заслужава, а не да остане без дом без покрив над главата си.

Махмуд отхвърли концепцията да има повече деца, като сподели, че повече от 3000 деца, убити от Израел в тази война до момента, демонстрират, че е невероятно родителите да обезпечат почтено бъдеще за децата си. Казва, че се чуди дали въобще ще има подобен.

„ Достатъчно е, че имам това мое дете “, сподели той. „ Ще се опитам да я предпазя от окупацията, доколкото е допустимо. Ние обичаме децата, само че Израел ги ненавижда. “


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР