Ивет Лалова се класира за пета поредна олимпиада. Българската лекоатлетка

Ивет Лалова се класира за пета поредна олимпиада. Българската лекоатлетка ...

Ивет на пета олимпиада.


Ивет Лалова се класира за пета поредна олимпиада. Българската лекоатлетка заслужи виза за Игрите в Токио 2020 в бягането на 200 м. Тя покри норматива с победа на турнира Seiko Golden Grand Prix в Осака с 22,55 сек. Времето е рекорд на надпреварата в японския град. Това беше и първи старт за сезона за Лалова, която в събота навърши 35 г. Постижението на Ивет е и покрит норматив за световното в Доха (27 септември - 6 октомври). Резултатът я нареди на пето място в световната ранглиста за сезона. Водачка е европейската шампионка Дина Ашър-Смит (Вбр) с 22,26 сек. от Диамантената лига в Доха в началото на май.

Втора на 200 м в Осака завърши Кира Джеферсън (САЩ) с 23,00 сек., пред Олга Сафронова (Каз) с 23,08 сек.

"Моят сезон започна с прекрасен резултат. Рекорд на турнира и квота за Олимпийските игри в Токио и световното в Доха. Не знам какво повече можеше да искам от това бягане. Благодаря за подкрепата. Желая на всички много здраве и успех", каза чаровната Лалова. Нормативът за Игрите е 22,80 сек. Тя стана първата българска лекоатлетка, която ще участва на пет поредни олимпиади. При дебюта си в Атина 2004 тя записа най-добрите си постижения - четвърта на 100 м и пета на 200 м. Другото й участие на финал на 200 м е в Рио 2016, където остана осма.

Освен Ивет норматив за Токио до момента има и Радослава Мавродиева (гюле).

В Осака в скока на височина Тихомир Иванов завърши трети с 2,20 м. Победи Наото Тобе (Яп) с 2,27 м, пред Такаши Ето (Яп) 2,24 м.

Източник: duma.bg