Ивет Горанова превърна България в една от само осем държави

...
Ивет Горанова превърна България в една от само осем държави
Коментари Харесай

Ивет Горанова няма да може да защитава златото в Париж `24

Ивет Горанова трансформира България в една от единствено осем страни в света с олимпийски първенец по карате. На игрите в Токио 21-годишната състезателка от Плевен извоюва златен орден в кат. до 55 кг при дамите, само че евентуално в никакъв случай няма да получи късмет да пази купата си на най-големия състезателен конгрес.

Причината е, че японското бойно изкуство влезе в програмата на XXXII лятна олимпиада като един от петте препоръчани от домакините и утвърдени от МОК спомагателни спортове. Останалите бяха бейзбол/софтбол, катерене, скейтборд и сърф.

Вече е несъмнено, че каратето и бейзболът отпадат за игрите в Париж `24, откакто през 2019 година френските уредници изобщо не предложиха двата спорта за включване. Вместо тях в олимпийската стратегия по избор на домакините влязоха брейк танците, а местата си като спомагателни дисциплини резервираха катеренето, скейтбордът и сърфът.

Много малко евентуално е и в идващите два олимпийски цикъла източното бойно изкуство да се завърне на олимпийската сцена, защото игрите ще се проведат в Лос Анджелис `28 и Бризбейн `32. Нито в Съединени американски щати, нито в Австралия каратето е изключително известен спорт.

Така се оказа, че нашата Ивет в действителност хвана първия и единствен олимпийски трен за каратето, с който профуча през татамито в Токио 2020. Още в дебютния ден на спорта в олимпийската стратегия българската каратека извоюва пет безапелационни победи и стана първата жена в историята, спечелила златен орден в дисциплината кумите (спаринг).

Часове преди Горанова олимпийска шампионка на ката (демонстрация на умения) стана испанката Сандра Санчес, а в идващите дни на върха в кумите стъпиха още сръбкинята Йована Прекович (кат. 61 кг) и египтянката Ферял Абделазиз (кат. +61 кг). При мъжете пък победиха японецът Рьо Киюна на ката и французинът Стивън да Коста (кат. 67 кг), италианецът Луиджи Буза (кат. 75 кг) и иранецът Саджад Ганджзадех (кат. +75 кг) на кумите.

Това са и всички осем страни, които може да се похвалят с олимпийски първенци по карате: Япония, Франция, Италия, Иран, Испания, Сърбия, Египет и България.

" Поздравления за всички български девойки, които завоюваха медали. България над всичко! - възкликна Ивет Горанова при завръщането си от Токио. - Последния месец и половина мощно имах вяра, че ще печеля златния орден, това ми беше и задачата. Отидохме, подготвихме се 100% и показахме, че можем да го спечелим. Сега остават три месеца до международното състезание. Продължаваме напред и ще гоним международната купа. "

Реално видяно, това ще е най-голямата сцена, на която олимпийската шампионка ще може да се изявява оттук-нататък. Тази година хазаин на шампионата на планетата е Дубай (ОАЕ) от 16 до 21 ноември, а идващото издание е през 2023 година в Будапеща (Унг).

Досега най-хубавото показване на Горанова на международното състезание е бронзов орден от Мадрид `18. В кариерата си на континентално равнище тя има злато от Европейските игри в Минск `19 и бронз от европейското състезание в Гуадалахара `19.

" Много е тежък олимпийският орден - в директен и метафоричен смисъл. Много ограничения, труд и пот се крие зад него - показа Ивет. - Със сигурност има нови упования. Чух незабавно коментар " И в този момент на международното да ги пребиеш по същия метод! ". Вече от мен ще чакат на всяко съревнование да спечелвам златото. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР