Ивелина Василева, втора в листата на ГЕРБ/СДС за 2 МИР-Бургас

...
Ивелина Василева, втора в листата на ГЕРБ/СДС за 2 МИР-Бургас
Коментари Харесай

Ивелина Василева пред Труд: Зелените политики са шанс за растеж на икономиката

Ивелина Василева, втора в листата на ГЕРБ/СДС за 2 МИР-Бургас пред " Труд ":

-Здраве, стопанска система, помощ за най-уязвимите хора – по какъв начин се балансират всички тези спешни точки единствено след 2 седмици, когато изборите ще са минало, госпожо Василева?

- Балансират се с положителни политики, експертиза, екипна работа и отговорност. Ситуацията е сложна, пандемията изправи целия свят пред съществени провокации, само че тъкмо в подобен миг е значимо обществото ни да бъде единно и сплотено. Нашата съществена грижа са хората, тяхното здраве и сигурност. Трябва да продължат и напъните за превъзмогване на следствията от рецесията – за запазването на работните места, възобновяване на стопанската система и основаването на предпоставки за напредък.

В Бургас започва най-мащабният план за ВиК

-Съжалявате ли, че в третия мандат на ГЕРБ не вашата партия управляваше това значимо министерство – екологичното? Справиха ли се съдружните ви сътрудници?

- С съдружните сътрудници сме имали полемики и различия, само че през мандата работихме дружно за осъществяването на управническата стратегия. Оценявам напъните на министър Емил Димитров, който пое този извънредно сложен и проблематичен сектор в тежка обстановка и предприе решителни дейности за налагането на засилен надзор в бранша. С болшинството на обединението в Народното събрание приехме значими оферти на ГЕРБ във всяка област на екологичното законодателство. За по-чист въздух въведохме стандарти за въглищата, брикетите и дървата, които се употребяват за битово отопление. Вече има наложително видеонаблюдение в депата и инсталациите за произвеждане на сила от твърдо гориво и биомаса. Заложихме и наложителна Оценка на въздействието върху околната среда за всички съоръжения и капиталови планове за изгаряне на боклуци, включително и пробните. Това подсигурява на хората, че няма да се реализират действия, които основават опасности от замърсяване на околната среда, увреждане на здравето и утежняване качеството на живот. Регламентирахме контрола върху техническото положение на язовирите и дадохме опция на общините да трансферират на страната тези от тях, които не могат да стопанисват съгласно условията.

-В Бургас започват огромни ВиК-проекти, ще се рекултивират остарели депа – кои са най-важните от тях за идващите 4 години?

-Всички вложения за чиста околна среда са значими, тъй като са директно свързани със здравето и качеството на живот на хората. Само преди дни Европейската комисия даде зелена светлина и към този момент стартира осъществяването на най-мащабния за страната ВиК план – този в област Бургас. В плана са включени общините Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Айтос, Карнобат и Царево. Предвижда се създаване и реорганизация на 165 км. водопроводна и 95 км. канализационна мрежа. Ще бъде построена нова пречиствателна станция в Карнобат, а пречиствателни станции Бургас, Меден Рудник и Обзор ще бъдат реконструирани. Предстои и реорганизация на пречиствателните станции за питейни води Камчия и Ясна Поляна, както и въвеждането на съвременни системи за ръководство на оборудванията. За ръководството на отпадъците в района бяха построени районни системи по европейските условия. В Бургас стартира построяването на първата по рода си в страната анаеробна апаратура за преправка на разделно събрани биоразградими боклуци. Проектът се извършва в партньорство сред трите общини - Бургас, Поморие и Несебър. Инсталацията ще създава компост, който ще се употребява за торене и метан, от който ще се получава електричество и топлинна сила. Правителството обезпечи финансиране и за рекултивацията на седемте остарели депа в района. За две от тях тя към този момент завърши, а за останалите плановете са в осъществяване.

-По канара от 1 до 10, какъв брой бяха афектирани вашите съпартийци от района, поради лидера на листата ви Любен Дилов-син? Знае се, че локалните структури поддържаха вашата номинация за първото място?

- Благодаря на сътрудниците ми за поддръжката, която постоянно съм получавала от тях. Вярвам, че всеки от нас има своя принос за общата идея. Любен Дилов не се приема като непознат човек в Бургаския район. Той постоянно е бил с десни убеждения, каквато е политиката на партиите от обединението. А и като всички нас е човек, който доста обича морето. От няколко дни откритите ни приемни са ситуирани на основни места в града и там бургазлии могат да се видят и да обменят хрумвания с всички сътрудници от листата. Поради огромния интерес следва да организираме такива срещи в цялата област.

-Къде е златната среда сред зелените проекти за развиване и развиването на бизнеса, обезпечаването на работа и занаят на хората?

-Зелената договорка ще промени метода ни на живот, произвеждане и ползване. Тя планува цялостна промяна във всички браншове и ще сложи доста провокации, като може би най-трудно ще е за енергетиката. Целите ще са мъчно изпълними за страната ни, само че не и невъзможни. Това е късмет за развиване на нови технологии и произвеждане на чиста сила, с цел да живеем по-здравословно в по-чиста околна среда и да създадем бизнеса по-иновативен и конкурентен.

Ивелина Василева е министър на околната среда и водите във второто държавно управление на Бойко Борисов от 7 ноември 2014 година и специалист по европроекти. Тя е родена на 8 октомври 1969 година в Бургас и е един от най-ективните депутати на ГЕРБ по морето.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР