Ивелин Попов е най-успешният български футболист в чужбина в последните

...
Ивелин Попов е най-успешният български футболист в чужбина в последните
Коментари Харесай

Ивелин Попов: За да се пълнят стадионите, промяната трябва да дойде от футболистите

Ивелин Попов е най-успешният български футболист в чужбина в последните години. Тази пролет той и съотборниците му в " Спартак " (Москва) донесоха първата купа за клуба от 16 години насам. Златният орден в Русия е добавка към досегашните му титли – първенец на България (2009-10) и повторен притежател на Купата (2007-08 и 2008-09) с " Литекс " и притежател на Спорт тото къп в Турция с " Газиантеп " (2012).

В изявление за " Дневник " двукратният победител в анкетата за Футболист на годината в България приказва за честите информации, свързващи го с трансфер отвън " Арена Откритие ", за протичащото се към националния тим и за това какво е належащо стадионите в България да се пълнят.

Приключи ли почивката ви след мачовете на националния тим?
- Вече съм в Москва, започнахме подготовка за новия сезон. Още няколко дни сме в Москва, след което се насочваме към Австрия, там ще сме на лагер.

Какви са вашите упоритости за новия сезон?
- Лично моите упоритости са естествени като за първенец – да защитим купата си. Ще опитаме да спечелим и Купата на Русия. " Спартак " се завръща в Шампионската лига и задачата ще бъде да прескочим групите. А в най-близко бъдеще гледаме към мача за Суперкупата на 14 юли против " Локомотив ". Ще се постараем да вземем и този трофей. При нас апетитът идва с яденето.


© LAP.bg

Националът желае да продължи в " Спартак " (Москва)

Прекъснахте суша от 16 години без купа за " Спартак ", какво усетихте при спечелването на шампионата?
- " Спартак " е най-популярният клуб в Русия и спечелването на купата беше огромно събитие. Усетихме любовта на всички и разбрахме какъв брой огромен клуб е това. Аз персонално считам, че показахме неизменност през целия сезон и против директните противници бяхме по-убедителни. Победихме ЦСКА (Москва) и " Зенит " и това беше основното.

В кой миг разбрахте, че можете да сте първенци?
- Не съм спирал да имам вяра през целия сезон, само че на полусезона към този момент водехме и стартира да се приказва за това. В съблекалнята не смеехме доста да повдигаме тематиката, само че откакто победихме ЦСКА напролет, към този момент беше ясно.

В последните месеци се говореше интензивно за ваш трансфер. Ще напускате ли " Спартак "?
- Никога не съм крил, че в действителност имаше оферти към мен. Клубове се интересуват от мен, само че още зимата споделих, че желая да остана в " Спартак " и да стана първенец. Никой от клуба не е приказвал с мен, с цел да ми каже, че съм в трансферния лист или, че ще ме продават. Моето предпочитание е да остана тук, тъй като имам още по-големи упоритости със " Спартак ".


© Associated Press

Попов се усеща добре в съветското състезание

Изглежда сте доста удовлетворен от съветското състезание?
- Да, несъмнено. Аз съм тук от 2012 година, към този момент направих сред 150 и 200 мача за " Кубан " и " Спартак ". Свикнал съм към стила на игра, което е значимо за един футболист. Коефициентът непрекъснато се покачва, два тима вземат участие в Шампионската лига.

Последните години са сполучливи за вас – два пъти подред печелите Футболист на годината в България, в този момент и купа в Русия. Кое отличие ви е по-ценно?
- Всяко едно носи хубави мемоари, само че може би купата със " Спартак ". Поставям отборните призове над всичко. Даже съм поръчал цялостно копие на купата на Русия, която ще донеса в България. Има доста почитатели на " Спартак ", а и на съветския футбол у нас, които ще желаят да се снимат с трофея. Правя го, тъй като съм българин, обичам страната си и желая хората да изпитат малко от моята наслада.

Във ваш персонален музей ли ще я държите?
- Не, ние такива неща у дома не държим. Жена ми имаше доста награди преди да се откаже от музиката, само че нито тя, нито аз си държим премиите у дома. Моите медали са при майка ми и татко ми.


© LAP.bg

Футболистът постава по-високо отборните си оценки по отношение на самостоятелните награди

Как оценявате представянето на националния тим дотук в международните квалификации?
- Имайки поради, че сме в доста тежка група, мога да кажа, че на този стадий оценката ни е 3.5-4 по шестобалната система. Лека-полека нещата вървят нагоре и съм сигурен, че в оставащите мачове ще вземем още точки. Имаме шансове да се класираме на второто място, което ни праща на бараж.

След загубата от Беларус казахте " да не забравяме, че същият тим победи Холандия преди три месеца ". Каква е повода за тези две лица?
- Конкретно с Беларус не играхме добре, това е реалност. Вкараха ни гол тъкмо преди почивката, след това натиснахме – имахме удари и положения, само че вместо да изравним, получихме ние.


© LAP.bg

Попов има вяра, че България може да се пребори за второто място в групата си макар загубата от Беларус

Отдавам тази загуба от Беларус на няколко фактора – имаше отмалялост, също така някои момчета бяха свършили от дълго време с шампионатите и се получи една дупка от 20 дни. Щеше да е по-добре, в случай че бяхме изиграли една контрола преди този дуел, само че по този начин или другояче към този момент е минало.

Оказа ли въздействие, че играхте през юни, когато по принцип сте в отмора?
- Не можем да се оплакваме от програмата, тъй като за всички е такава. За мен би трябвало да имаме повече контроли, с цел да се обиграва тимът. Дори ще е по-хубаво, в случай че играем в разнообразни градове, освен в София. Много хора нямат опция да гледат онлайн националния тим. Ако имаме повече контроли, ще могат доста момчета да се обиграват и като ги пуснат в формален мач да не се тормозят.

В вярна посока ли се движи българският футбол?
- Според мен пътят е в построяването на бази, работи се. Базата на националния тим е доста хубаво нещо. На този стадий не мисля, че супер доста се развиваме, по-скоро напредваме с дребни темпове. За да върви футболът обаче, би трябвало и страната да оказва помощ. Само по този начин клубовете ще усещат непоклатимост и футболистите ще са спокойни.

Наскоро в София имаше благотворителен мач на Бербатов, който събра доста аудитория. Кога стадионите ще стартират да се пълнят освен по шоу мачовете?
- По принцип българските почитатели малко или доста вървят на мач единствено тогава, когато успеха е сигурна. Но първо смяната би трябвало да пристигна от самите футболисти, в случай че има предпочитание, в случай че се раздават на терена даже при отрицателен резултат, ще те изпратят с овации.

Да не забравяме обаче, че и заплатите в България не са високи, мъчно е на хората да отделят средства, с цел да вървят на спорт. Смятам, че билетите би трябвало да са съобразени с приходите на хората, тогава ще има по-пълни игрища.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР