Ивайло Стефанов е безспорно най-авторитетната фигура, която ще излезе на

...
Ивайло Стефанов е безспорно най-авторитетната фигура, която ще излезе на
Коментари Харесай

Ивайло Стефанов: Човек трябва да е много смел, за да отпише ЦСКА

Ивайло Стефанов е несъмнено най-авторитетната фигура, която ще излезе на волейболното поле в Суперлигата и през този сезон. Вече на 47 години, опитният капитан на ЦСКА ще се опита да поведе младежката групировка на алените към пробив в първата осмица на шампионата. Армейците са в тежко състояние, откакто бяха напуснати от Христо Цветанов и Владимир Станков, а също така за момента към момента нямат и главен спонсор. Въпреки това в клуба ще се опитат да се преборят с Дунав и Тетевен за второто място, поради че играят в група с първенеца Нефтохимик в Бургас, който е любимец за първата позиция. По тази и други тематики Стефанов се съгласи да приказва за " Тема Спорт ".

Г-н Стефанов, в последните 5 години преди началото на всеки сезон следва обичайният въпрос - докога?
- Трябва да те поправя - в последните 10 години е по този начин (смее се). Като се върнах, бях на 36 и всички ми викаха дъртак, пенсионер и по този начин нататък. Продължавам да играя, тъй че още им давам тази опция. Чувствам се обикновено, в добра физическа форма съм, здравословно съм добре. Един въпрос ме питаш и аз един отговор ти връщам всякога. При спортистите нищо не се знае. Дали си на 47, или си на 17, не се знае - има хора, които още като младежи завършват поради контузии, и такива като мен. Има ли предпочитание, тренировки и режим, всичко останало е постижимо.

При вас те са налице, нали по този начин?
- Да, с помощта на хората към мен.

Викат ви пенсионер. Обиждате ли се?
- Аз го споделих шеговито, само че няма причина да се наскърбявам. Не ми прави усещане, тъй като

аз действително съм си пенсионер

поради останалите момчета, които са към мен на полето и от другата страна на мрежата.

Тази година се обрисува да е извънредно тежка за ЦСКА. Около вас ще има съвсем и главно юноши и младежи...
- Аз по-голямата част от тези момчета ги познавам от дълго време. Тренирали сме дружно, давал съм им инструкции. Всичко опира до желанието им да се учат. Смятам, че има доста какво да им покажа - механически и интелектуално, по отношение на играта. Важно е на тази възраст, на която са те, да наблегнат на тези детайли, а не на всякакви медикаментозни, с концепцията да подобрят внезапно физиката си. Въпрос на схващане е. Аз им демонстрирам една друга опция за развиване.

Как гледате на идния сезон? Клубът наподобява в тежко положение, ЦСКА може да играе във втора осмица, което за почитателите надали звучи добре?
- Ти самичък сподели, че това може би е един от най-трудните ни сезони, само че преди време сме били в сходна обстановка. Нищо не се знае. С Попов още не сме работили съществено по селекцията, има доста момчета, които са излезли от нашата школа и може да се върнат в този момент. Кой знае?! Има задоволително перспективни и хубави момчета, които

имат опция да порастват

в тази обстановка, вместо да търкат пейката. Ще влизат и ще натрупат опит. Така ще вдигнат личните си качества. Ако за едни е неприятна обстановката, за други ще е добра.

Има време до началото на сезона и борбата за Топ 8, само че оптимист ли сте, че с този млад тим може да развалите сметките на останалите?
- Виж, това е ЦСКА. ЦСКА не е елементарен тим. Тези момчета се учат още в школата на друга отговорност и друга ценностна система. Щом си тук, се дават 120 % във всеки ден. Трябва да си доста самоуверен, с цел да отпишеш ЦСКА. Казвам го най-отговорно. Видя се и предходната година, въпреки да бяхме с Ицо (Цветанов) и Влади (Станков), които в този момент ги няма. Не ни слагаха в сметките, само че бяхме покрай шестото място. Не мога да обещая нищо друго, като се изключи че ще даваме най-хубавото от себе си във всеки мач. Имаме капацитет да пробием в Топ 8. Млади и пенсионери, кой каквото може, ще даде максимума и ще забележим какво ще стане.

Ще падне ли върху вас повече отговорност и отвън полето, тъй като Сашо Попов към този момент е и вицепрезидент на НВЛ?
- Не мога да кажа към момента, тъй като с Попов не сме разискали тези неща към момента. С него се разбираме обаче с един взор, тъй че ще нагласим нещата. Нямам терзание от това естество. Има си тънкости и към всеки се подхожда самостоятелно, само че по тази причина сме по-опитни, с цел да покажем на момчетата къде им е мястото. Не става въпрос за ругаене или за нещо друго, тъй като всички могат да потвърдят, че

в ЦСКА развиваме други качества

учим ги на добродетели. Попов е доста по-омекнал, спрямо предходни години. За мен това също важи. Много по-толерантен и сдържан съм станал, както и той. Знаем по какъв начин да създадем по този начин, че младите да възприемат и да се учат.

Какво ще кажете за рокадата в управлението на федерацията? Има ли оптимизъм след промяната на Данчо Лазаров с Любо Ганев?
- Не съм коментирал ръководството на Лазаров и не бих коментирал Ганев. Имал съм си търкания с Данчо Лазаров, с Любо в никакъв случай не съм имал проблеми, поради че сме били и съотборници. Трябва да мине още време, преди да се дават каквито и да е оценки. Аз се възпирам да върша това. Няма по какъв начин да се прави извод въз основа на ръководство в границите на половин година, поради че и събитията са разнообразни и форсмажорни с пандемията.

Хари ЛАТИФЯН, " Тема Спорт "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР