Ивайло Славов е сред от водещите фигури в ИТ индустрията

...
Ивайло Славов е сред от водещите фигури в ИТ индустрията
Коментари Харесай

Българската BULPROS продължава да расте, търси от 300 до 500 нови служители

Ивайло Славов е измежду от водещите фигури в ИТ промишлеността в България и Югоизточна Европа. Той управлява една от най-бързо разрастващите се софтуерни компании в района – BULPROS, която навлиза във от ден на ден страни, само че е основана и ръководена от България.
Actualno.com беседва със Славов за достиженията и проблемите на ИТ и аутсорсинг промишлеността, дефицита на фрагменти и рецептата за привличането им, новите пазари, дигитализацията и провокациите пред българската стопанска система.
BULPROS изпраща една сполучлива година, а резултатите ни са повече от положителни – за 10-а поредна година бележим растеж. В главните ни бизнеси растежът е двуцифрен, а в някои действия доближава над 30%. Там, откъдето започнахме, години наред съумяваме да реализираме растежи, които смятах за невъзможни. Очевидно има търсене на сходни артикули и услуги, би трябвало да намерим правилните решения, с цел да ги удовлетворим и да реализираме задачите си, изяснява Ивайло Славов.
Ръководената от него компания не стопира да се уголемява, като непрекъснато обогатява услугите си и предлага нови решения на клиентите си. Стъпка в тази посока е придобиването на SAP интегратора BEAM – българска компания със сериозен опит в автомобилната промишленост, производството и финансовите услуги.

" Вече можем да предоставяме цифровите SAP решения на нашите клиенти, по този начин ускоряваме компетенциите си в цялата ERP област. BEAM разполага с доста положителни консултанти и специалисти, има доста клиенти и богат опит на пазара и е идеалното допълнение към групата на Bulpros. С тяхна помощ ще предоставим една по-модерна и приключена услуга в региона на SAP решенията, която ще ни помогне да навлезем на нови интернационалните пазари ", показва Славов.
С българско ДНК към непознати пазари
BULPROS е интернационална група, само че с българско ДНК. Тя работи също и посредством свои сдружения в Бългapия, Гepмaния, Πoлшa, Kaнaдa, CAЩ, Beлиĸoбpитaния, Cъpбия, Румъния и други Не се срещат постоянно български компании, които са толкоз сполучливи и купуват непознати компании, нормално се случва противоположното.
" Вече всички сме жители на света, а при общите правила в Европейски Съюз няма граници за бизнесите. Ние сме българска компания и доста се гордеем с това, само че се възприемаме като участник на по-голям пазар, където се конкурираме с други международни компании. Важното е кой е по-креативен и по-бързо и ловко открива подобаващите благоприятни условия на разнообразни пазари ", споделя ръководителят.
Ключовата дума за компанията е диверсификация - на бизнеса, на клиентите, само че и на пазарите. Освен всекидневно мощните позиции в Германия, BULPROS вече е същински постоянна и в Северна Америка – в САЩ и Канада. " Новият ни перспективен пазар е Израел, където спечелихме клиенти, а през 2020 година считаме да отворим офис и да работим непосредствено с от ден на ден локални компании, с които да обменяме опит и ноу-хау ", разкрива Славов.

BULPROS не подценява и Югоизточна Европа, ще продължи да развива офиса си в Белград, а малко по-късно през тази година ще отвори офис и в Крайова, който ще бъде първият за компанията в Румъния.
Ролята на аутсорсинга
ИТ и аутсорсинг промишлеността остава измежду моторите на българската стопанска система, въпреки че през миналата година леко забави напредък заради неналичието на задоволително фрагменти. " Аутсорсинг промишлеността в България е и ще бъде в добра форма през идващите най-малко 10 години, защото сме задоволително конкурентни като цена и качество на услугите. Броят на компаниите нараства двуцифрено всяка година, идват и от ден на ден интернационалните вложители ", показва Ивайло Славов.
Експертният бизнес на компанията също пораства интензивно, което води до отварянето на нови работни места. " Имаме огромни нови международни клиенти, назначихме 350 нови чиновници през миналата година, а през 2020 година считаме да наемем още сред 300 и 500 души. 80% от новите ни чиновници ще бъдат в балканския район – най-много в Бургас, Варна, Белград и Крайова ", разкрива шефът на BULPROS.
Какви са вероятностите пред ИТ промишлеността в  България, вижте в идващото ВИДЕО .


Най-голямото предизвикателство пред ИТ промишлеността остава дефицитът на фрагменти – проблем, който изисква незабавно решение, защото секторът се нуждае от 20-30 000 души през идващите няколко години. " Очевидно не можем да ги създадем, нито да върнем всички български студенти от чужбина. Най-важният въпрос и най-голямото предизвикателство е по какъв начин да доведем нужните фрагменти. Трябва да притеглим подобаващите хора от Украйна, Молдова, Беларус, страните от Западните Балкани ", твърди Славов.
В българските райони нещата също не са розови. Всичко, което се случва в ИТ у нас, е съсредоточено в 4-5 огромни града. В София, Пловдив, Варна, Бургас и частично Велико Търново, Русе и Стара Загора през идващите години ще има растеж на ИТ и аутсорсинг промишлеността. Във всички останали градове възможностите за огромен растеж са оскъдни, защото липсват просветителни благоприятни условия и няма предпоставки да се основават ИТ стартъпи, компании, екосистема, показва Славов.
Връщане на българи от чужбина?
Живеещите в чужбина образовани българи са различен вероятен запас, само че той още по-трудно може да бъде възобновен.
" Искаме да върнем български ИТ експерти от Централна и Западна Европа, само че не е по никакъв начин елементарно. Хората избират да емигрират освен поради заплащането. В нашия бранш все по-малко са хората, които напущат България заради пари, защото заплатите са задоволително високи. Повечето емигрират, търсейки по-добра обществена среда, по-добро обучение за децата си, по-интересни кариерни благоприятни условия и други Връщането е сложен развой – щом един път си живял в по-сигурна и проведена среда, не е елементарно решение да я напуснеш ", изяснява Славов.
ИТ компаниите работят интензивно за връщане на българи от чужбина и привличане на непознати квалифицирани фрагменти, само че успеваемостта не е задоволително добра. " Ако приказваме за целеустремено връщане и привличане в целия бранш, темпото е доста постепенно. Бройката на издадените сини карти е също оскъдна по отношение на нуждата. Борим се, организираме стратегии и начинания, само че към момента сме надалеч от истината ", признава Славов.

BULPROS обаче е добър образец в това отношение, защото 25-30% от чиновниците в българските офиси на компанията са живели отвън страната, само че са се върнали.
От 5 до 1300 души
Преди към десетилетие BULPROS започва активността си с 5 души, сега в компанията работят към 1300 чиновници. Подобен огромен напредък неизбежно носи провокации, които обаче не тревожат Ивайло Славов.
" Броят на хората или оборотът на една компания не е най-същественото. Ключови са активността, организацията и вярната тактика. Най-трудно е да управляваш 20 или 50 души, защото няма по какъв начин да си позволиш да наемеш положителни мениджъри. От 100 души нагоре разпоредбите са напълно разнообразни и всичко зависи от точните хора, процеси и организация ", изяснява той.
А какво е нужно, с цел да работите в компания като BULPROS? " Наличието на знания и обучение е добра основа, само че най-съществен е характерът. Качества като преданост, отдаденост към работата, устойчивост, упоритост за развиване постоянно са по-важни от съответните умения, които се усвояват и развиват с нужното предпочитание ", уверен е Ивайло Славов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР