Ивайло Московски, сн: МТИТС До месец и половина ще бъде

...
Ивайло Московски, сн: МТИТС До месец и половина ще бъде
Коментари Харесай

Нови влакове в България – теоретично до две години и половина


Ивайло Московски, сн: МТИТС

До месец и половина ще бъде оповестена поръчката за пазаруване на 41 нови мотрисни влака. Това заяви министърът на превоза Ивайло Московски в отговор на въпрос при инспекцията на язовир " Рогозен 1 ".

" Теоретично след две години и половина първите влакове могат да бъдат доставени в България ", добави той.

Обществената поръчка за пазаруването на нови мотрисни влакове от БДЖ се приготвя към този момент повече от половин година.

В началото на септември 2017 година изпълнителният шеф на " Холдинг БДЖ " Владимир Владимиров заяви, че се приготвя социална поръчка за закупуването на 41 нови мотрисни пътнически влака за 380 млн. лева Това е първият стадий на обновяването на преносимия състав на железниците. За идващия е планувано пазаруването на още 44 мотриси. Очакванията бяха първите нови влакове да се движат по българските релси през 2021 година

Сделката ще бъде финансирана с финансовия трансфер, който БДЖ получава от страната. В момента той е 20 млн. лева годишно. Изплащането на новите мотриси ще е е разсрочено за 10 години, сподели Московски във вторник.

За последно БДЖ купи 25 нови електрически мотриси " Дезиро " на " Сименс " по времето на тройната коалиция през 2007 година След това холдингът натрупа задължения, поради прекъсване на изплащането на заема по разпореждане на финансовия министър Симеон Дянков по време на първото държавно управление на ГЕРБ.

Транспортният министър позволи, че пожарът в пътническия трен София – Бургас, при който изгоряха два вагона на гара Коньово, може да е вследствие на злоумишлени действия.

Към момента текат експертизи и откакто завърши работата на профилираните органи ще бъде ясна повода, сподели Московски.

Той подсети за сходен случай преди години, когато заключението на специалистите е било, че е имало злоумишлени действия и на този стадий това също не се изключва.

Превозната бригада на влака ще бъде наградена за проявена висока степен на отговорност, даде обещание още транспортният министър.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР