Ивайло Крачолов е кмет на община Чирпан от есента на

...
Ивайло Крачолов е кмет на община Чирпан от есента на
Коментари Харесай

Кметът на Чирпан Ивайло Крачолов: Състоянието на общината е катастрофално

Ивайло Крачолов е кмет на община Чирпан от есента на предходната година. Зaвъpшил e Beлиĸoтъpнoвcĸия yнивepcитeт  cъc cпeциaлнocт „ Иcтopия “, cпeциaлизиpaл e „ Πoлитoлoгия “ и „ Myзeйнo дeлo “. Зaвъpшил e ceмecтpиaлнo „ Πpaвo “ в Coфийcĸия yнивepcитeт, cпeциaлизиpaл e „ Meждyнapoднo пpaвo “. Бил диpeĸтop нa Иcтopичecĸия мyзeй в Чиpпaн. B пepиoдa 2003 – 2011 година e зaeмaл длъжнocттa зaм.-ĸмeт нa oбщинa Чиpпaн. Oт 2012 дo 2019 година е бил изпълнитeлeн диpeĸтop и члeн нa бopдa нa диpeĸтopитe, пocлeдoвaтeлнo в няĸoлĸo дpyжecтвa в eднa oт нaй-гoлeмитe ĸopпopaции в Бългapия, paбoтeщa в oблacттa нa cтpoитeлcтвoтo.
Actualno.com го потърси поради големите задължения, които е наследил с влизането му в кметския мандат, а също по този начин и поради предлагането за съглашение, което общината е получила от собствен контрагент. Става въпрос за консорциум, извършил преди пет години водопроводи в три села на стойност над 20 милиона, от които платени единствено 9,4 млн. лв.. Странното е, че за същите обекти общината дължи и на Държавен фонд „ Земеделие “ сумата от 14,5 млн. лв., които са към този момент трансферирани на Национална агенция за приходите. (Повече детайлности по проблема прочетете ТУК)
Г-н Крачолов, на изключително съвещание на Общински съвет през април е взето решение, с което ви упълномощават да сключите тристранно съглашение с страната за понижаване с 80% на отговорностите от 14,5 млн. лева, които общината има към ДФЗ, трансферирани към Национална агенция за приходите, за рехабилитация на 4 водопровода. Условието е общината да приключи всички каузи против ДФЗ, изпълнихте ли го?
Да, изпълнено е това обвързване, с цел да стартираме още преди два месеца договарянията с Министерството на земеделието и Министерството на финансите. В момента работим доста интензивно по този проблем. 
Кога очаквате съглашението да е реалност и към каква сума за помилван се върви?
По Закона за държавния бюджет министерството може да поеме 80% от главницата. Ние, апропо, защото ни прихващат разплащания на Данък добавена стойност към един различен обект, близо 900 000 лв. погасихме от тази главница. Така, че 80% от главницата прави към 7,4 млн. лева по задължението от предплатеното заплащане на ДФЗ. Допълнително водим договаряния за опрощаване и на лихвите, само че там е доста комплициран правният проблем, тъй като има избрани правила. За това ни би трябвало малко повече, с цел да забележим дали ще се договорим и за тях.
Минимум и най-много на какво помилван се надявате?
Минимум на 80%, или тези 7,4 млн. лева Оттам-нататък, сега преговаряме за 4,3 млн. лв. рента, само че това е въпрос на договаряния, тъй като има избрани вътрешни правила. В момента групите работят доста интензивно. Надявам се на завършване в по-кратък период, само че е много обемно като информация, която обменяме.
Каква част от отговорностите на общината по тези четири контракта са изцяло ясни за общината, тъй като имате и отговорности и към изпълнителя?
Задълженията към фонда са ясни. Общината е глобена на 100%, или почти 21 млн. лева Тоест, фондът си желае задатъка от над 10 млн. лв. и не разплаща останалите 11 млн. лева по бюджета на плана. Това става с 4 писма от месец януари 2016 година и от 1-ви януари тази година вземането на ДФЗ е трансферирано към Национална агенция за приходите.
Т ова са 14,5 млн. лв., нали по този начин?
Да, толкоз са с лихвата.
Към изпълнителя какво е изяснено като отговорности дотук?
Първата стъпка, която ще създадем, е тристранното съглашение. След това ще гледаме има ли или няма отговорности към изпълнителя. Това е втората стъпка, която сега не разясняваме.
В редакцията получихме писмо, което би трябвало да е изпратено и до вас – покана за изплащане на дълга ви към консорциума с дарения на част от сумата, която съгласно изпълнителя дължите. Предложението е от 12 милиона лв. да платите на консорциума 9 милиона, а 3 млн. лева да отидат в подаяние за съответни обществени действия в Чирпан. Получихте ли и вие това предложение и по какъв начин го приемате?      
Тази сума е дължима съгласно изпълнителя, само че отново споделям - там въпросът е извънредно комплициран правно и в действителност. Ще би трябвало да изясним дължи ли се, към кого се дължи, дали въобще има такива отговорности, към кое юридическо лице и така нататък
Искате да кажете, че за общината не е изчистено даже на коя от компаниите в консорциума дължите и какво въобще дължите, по този начин ли?
Казвам тъкмо - дали на някого се дължи, какъв е правният статус на този консорциум сега занапред следва да се обяснява. Към сегашния миг тази тематика не е на дневен ред. Караме го малко по малко. Най-напред да приключим отговорностите към Национална агенция за приходите, което ми е извънредно значимо, а по-късно разясняваме втората част на проблема. Това е втората част на най-големия проблем за общината в действителност.
Как ще методите - посредством съда ли ще ги изяснявате или посредством диалози и договаряния?
Работим с доста огромен юридически екип - освен наш, само че и външен. Работи се доста интензивно, само че на този стадий до момента в който не приключим съглашението с двете министерства, няма по какъв начин да разясняваме другата правна стъпка, която ще предприемем.
Банковите сметки на общината и капиталът на болничното заведение към момента ли са запорирани?
Не. В момента, в който аз встъпих в служба, бяхме запорирани от частен правосъден реализатор. Ние обаче спечелихме делото в Апелативен съд. Делото за болничното заведение беше преди месец и половина, то също приключи в наша изгода на едната инстанция. Така, че си работим обикновено. В момента беше доста значимо да тръгнем към съглашение, тъй като на 15-ти март Национална агенция за приходите щяха да ни запорират сметките.
Запорите от същия консорциум ли бяха?
Да, само че там има решение на Комисия за защита на конкуренцията, по-късно има решение на Старозагорския областен съд по друго дело, по-късно има решение на Апелативния съд и сега ние и болничното заведение оперираме със сметките си.
Общината е изгубила и дело във Върховен административен съд и по Оперативна стратегия " Околна среда " за промяна, наложена ви от ръководещия орган за пречиствателната станция. Сумата, която губите от тази поръчка, на каква стойност е?
Приблизително 570 000 лв.. Те са в действителност две корекции - едната е по процедурата за избор на контрол, а другата за избора на реализатор по инженеринговата поръчка. Едната глоба е 30 000 лева, а другата е над 500 000 лева Това е за плана за пречиствателна станция, за която предходната пролет са провеждани процедурите.
Правили ли сте рекапитулация какъв брой е общо дългът на общината?
Безспорното е това, което изискуем към Национална агенция за приходите, респ. към Държавна фирма " Земеделие ". Проектът за пречиствателната станция не е завършен и не може да се каже сигурно, тъй като там имаме разнообразни пера от бюджета и едната част от тази глоба ще се опитаме да я компенсираме. Трябва да приключим плана и да забележим дали 570 000 лева ще ни останат светнали в алено. Най-вероятно те ще си останат като минус в плана. Имайте поради и това, което загатнах за погасяване към Национална агенция за приходите на отговорности - Данък добавена стойност, които би трябвало да възвръщаме към пречиствателната станция, ще е за близо към 1 млн. лева Тоест, все още имаме към дълг към 20,5 млн. лева И откакто разясним и втората част от проблема за водния цикъл на селата, можем да кажем тъкмо по какъв начин стоят нещата. В момента сме с 15,5 млн. лева на 100% ясни отговорности.
При състояние, че годишният бюджет на общината е 19,7 млн. лв., допустима ли е задачата „ финансово постоянна община “?
Това е даденост, която аз сварвам. Както се споделя, сега заплащам непознати сметки, не които аз съм натрупал като кмет. Нямам поле нито за недоволство, нито за заден ход на програмата, с която съм се кандидатирал. Работим доста интензивно с двете министерства. Ако успеем да реализираме съглашение и за лихвите, значи, че страната ще ни поеме някъде над 11 млн. лева от тези 16 млн. безспорни до този миг. Ще бъде една голяма крачка, тъй като всичко останало, което изискуем, ще употребяваме заем, с цел да погасим останалите отговорности към Национална агенция за приходите, да възстановим ДДС-то към компанията реализатор на пречиствателната станция. Оттам-нататък гледаме към другия огромен проблем, който ще изисква време за изясняване и решение. Продължаваме да действаме обаче, не отстъпваме на милиметър от програмата си и от периодите, които сме си сложили. Изключително мъчно ни е, това е реалност. Чака ни още по-трудно полугодие и по тази причина съблюдаваме строга финансова дисциплинираност.
И приходите евентуално са спаднали поради изключителното състояние?
Да. Всички общини го усещаме по този начин, както страната, тъй като целите на хората станаха други. Въпреки че стартирахме с доста добра събираемост при започване на годината, картинката към този момент не е добра.
В задатък какво знаехте за финансовото положение на общината?
Това, което беше обществено налично. Знаех, че общината е 100% глобена, тъй като беше оповестено във фонда. В елементи - къде, какво е било сбъркано, какви каузи са водени с фонда и с изпълнителя не ми беше ясно. За корекцията на плана за пречиствателната станция не знаех. Знаех, че положението е доста тежко, само че в последна сметка който и да е на това място би трябвало да се бори да взема решение тези проблеми.
Как бихте описали финансовото положение на община Чирпан, което заварихте след встъпването си в служба?
Вие самата го казахте - при един бюджет от 19,7 млн. лева, от които примерно 15 млн. лв. са делегирани държавни действия - т.е. общината е единствено една пощенска кутия на тези средства, при един напълно прахосан втори програмен интервал, в който община Чирпан не е усвоила една стотинка, мога да кажа, че положението на общината е пагубно. Това е една голяма задлъжнялост. Като погледнете в Национална агенция за приходите, община Чирпан излиза като един от най-най-големите длъжници на страната. Това автоматизирано води след себе си доста други отрицателни последици, тъй като за всеки план - примерно за краткотрайна претовареност, за младежка претовареност, първият документ, който след утвърждение би трябвало да показва, е липса на отговорности към страната. Аз сега изпускам планове, които съм съумял да печеля и съм защитил. Има възможност да не мога да ги осъществявам, тъй като общината излиза като неточен дебитор към държавния бюджет. Това е индиректния негатив от този голям дълг.
Не се ли обезкуражавате, откакто не може да реализирате даже планове, които печелите?
Нямам избор. Няма за недоволство или обезкуражаване, тъй като това са даденостите. Ние би трябвало да ги решаваме с доста сериозна финансова дисциплинираност, с доста сериозна поддръжка от страната и другите министерства. В противоположен случай вероятността пред общината е доста отрицателна и тежка. В последна сметка ние сме 42-та община по величина в България и сме длъжни с общи старания да разгадаем този проблем. Аз съм извънредно признателен на институциите, тъй като, въпреки и постепенно, малко по малко ще се оправим. Но това ще е обвързвано със заеми, които общината би трябвало да тегли. Ще разгадавам главно и на спомагателни целеви средства и се надявам доникъде на идната година да стартираме новия програмен интервал, по който да вкараме свеж спомагателен финансов запас в общината.
Защо е изтърван вторият  програмен интервал?
Може би на този въпрос би трябвало да отговори предходното управление, не е към мен, само че няма нито един създаден, нито един предпазен план във втория програмен интервал. Дори пречиствателната станция, която сега се осъществя, е извоювана през 2010 година Това беше един голям воден цикъл за 40 млн. лв.. Поради закъснение на стартирането му с 3-4 години са извадени водопроводите и цялата канализация на града, тъй като след това се сътвориха тези ВиК сдружения, към които се насочиха средства и към този момент напълно различен е правилото на систематизиране и приоритизиране. За Чирпан е останала единствено пречиствателната станция и един довеждащ колектор. Никоя инвестиция не е стартирала по реда си. Да не приказваме, че аз заварих тримесечно забавяне в периода на осъществяване поради безспорната липса на окомплектован екип в общината да управлява планове. Изключително съм признателен на тези, с помощта на които успяхме да наваксаме и в края на месеца пречиствателната станция ще е подготвена, с цел да мине в режим на проби.
Интервю на Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР