Ивайло Коралски Галерия Преди старта на тазгодишното Е3 основните въпросителни

...
Ивайло Коралски Галерия Преди старта на тазгодишното Е3 основните въпросителни
Коментари Харесай

Е3 2018 – много качествен софтуер, малко големи изненади


Ивайло Коралски
Галерия
Преди старта на тазгодишното Е3 главните въпросителни към развиването на най-голямото ревю за развлекателен програмен продукт в международен мащаб бяха свързани със способността на Microsoft да хвърли ръкавица на водача тази конзолна генерация Sony, дали Nintendo ще може да предложи програмен продукт, който да продължи прогресивния позитивен ритъм на хардуерните продажби на главната конзолна платформа на компанията Switch, и дали някой всред упоменатите Sony и MS ще изпуснe нещо към наследниците на PS4/Pro и Xbox One S/X.

Ръкавицата на Microsoft

Прочетете още: Ревю: Detroit: Become Human – мелодрама с андроидиРевю: Sony Xperia XZ2 Compact – мини смарт телефон, макро възможностиGod of War – шедьовър в божествени краски

Добрата вест за промишлеността е, че най-малко що се отнася до конзолния пазар, Microsoft към момента не е подготвен да се помири с владичеството на японските си сътрудници от Sony и в общи линии фактически хвърли упоменатата нагоре ръкавица. По тематиката къде сбърка Microsoft с Xbox One мога да напиша безпределно като размери есе, в което да изложа вижданията си от позиция на анализатор и човек, който е работил с двете компании като дивелъпър. Последното, въпреки това, не е изключително интелигентна концепция, поради многочислените NDA-и, върху които съм поставил подписа си.

Важното за потребностите на този текст е, че Microsoft фактически сподели мускули. И мощта на въпросните за положително или неприятно ще бъде забележима в границите на идната генерация – тази, няма какво да се лъжем, от дълго време е завършила във връзка с „ меренето “ кой е продал повече хардуер. Microsoft се приготвя за същинска борба и явно не желае повече да бъде компанията, най-малко що се отнася до конзолния бизнес, която стои покорно в ъгъла с номер 2 и предлага главно MAU-та, замиващи очите само на хардкор феновете на марката.



Фил Спенсър и компания години наред нямаха решение по отношение на пъзела “адекватен и постоянно излизащ first party програмен продукт “, до момента в който Sony научи потребителите още преди десетилетие, че инвестирайки в PlayStation, те ще получат плеада заглавия от най-високо равнище, които няма да бъдат налични за нито една различен платформа. Разбира се, основаването на ново ААА студио от нулата е тежко и пъклен дълготрайно задание – с цел да стигнат до моментното си равнище, Naughty Dog, Santa Monica и Guerrilla Games са минали през голям брой тежки моменти, количество издадени към този момент заглавия, мениджмънт разтърсвания и какво ли още не. Обликът на едно огромно ААА студио се основава с години. Последните, за жалост на MS, просто не са на тяхно разположение и поради желанието на Сатя Надела в последна сметка компанията да усили вложенията в гейминг сегмента ѝ, четири познати на играчите студия (някои от тях досега мултиплатформени) към този момент са част от редмъндския колос. Става въпрос за Compulsion Games, Ninja Theory, Playground Games и Undead Labs. Нещо повече, Microsoft разгласи и свое Santa Monica студио, чието битие стартира от нулата и носи наименованието The Initiative. Лидер на последното е някогашният началник на Crystal Dynamics Даръл Галахър.

Истината е, че това беше най-значимият анонс в границите на Microsoft преса. Разбира се, както загатнах нагоре, плодовете на новите си придобивки редмъндци ще берат след най-малко две, че и повече години, поради обстоятелството, че множеството от студията са с прясно приключено и пуснато на пазара заглавие, или им следва премиера по-късно през годината. Тоест, новите игри на Compulsion Games, Ninja Theory, Playground Games, Undead Labs и The Initiative ще би трябвало да продават идващия Xbox. Който, впрочем, MS публично разгласи - въпросният носи кодовото наименование Scarlet и се чака да направи премиерата си през 2020 година. Вероятно в границите на въпросната first party поддръжката на Xbox One S ще бъде прекратена и entry-level Xbox-ът ще бъде X.

По отношение на показани (за страдание демонстрациите бяха притеснително малко) заглавия Microsoft умъртви своята конкуренция в лицето на Sony и Nintendo. Другата истина обаче е, че 90% от игрите в преса на MS ще бъдат налични и за PlayStation 4 (и 100% от тях на PC), а огромните извънредни анонси бяха Halo, Gears и Forza – три в действителност огромни франчайза, които обаче към този момент не носят същата тежест и привличане, които имаха в границите на Xbox 360 генерацията. Нещо повече – въпросните към този момент са се трансформирали в нарицателни за безсилието на MS на first party фронта. В персонален проект останах пъклен удовлетворен от видяното в новото Ori, Cuphead ще си има dlc, а завършекът на конференцията, чисто концептуално, беше в действителност впечатляващ. За благополучие, същото важи и убийствения филмов откъс на едно от най-очакваните заглавия в последните няколко години – Cyberpunk 2077 на CD Projekt. Знам, че евентуално ще прозвуча еретично, само че поляците според мен имат в ръцете си шлагер от калибъра на GTA. Същите потвърдиха, че играта не се създава извънредно за възможните конзолите от ново потомство, а ще има версия за истинските PS4 и Xbox One. Тоест, ще имаме обстановка, сходна на истинския Watch Dogs, който получи версии за PS3 и Xbox 360, само че въпросните бяха очевидно окастрени по отношение на тези за актуалните конзоли и hi-end PC. Разбира се, не мога да пропусна и анонсите на новата игра на From Software Sekiro: Shadows Die Twice (издател, любопитно, е Activision) и Devil May Cry 5 на Capcom. И двете заглавия наподобяват великолепно, а с изключение на за Xbox, ще имат версии за PS4 и PC.

Microsoft не пропусна и опцията да спомене, че също счита да вземе ефективно присъединяване в тренда игрите да се стриймват, до момента в който играчите се молят за допустимо най-бърз и непрекъсваем интернет. В рамките на своя прес Electronic Arts също разгласи сходна услуга. Припомням, че Sony предлага подобен сървиз (PS Now) съвсем от началото на актуалната генерация, като към днешна дата въпросният е наличен за PS4 и PC.

Теглейки чертата, от чисто PR позиция MS е огромният победител в границите на миналото Е3. Факт е, че рендмънци влагат в бъдещето и няма гаранция, че въпросните вложения ще трансформират моментното статукво, само че и сходна поръчка няма да остави Sony просто да се носи по течението, както го стори при започване на PS3 генерацията. Където арогантността на японците им изигра много неприятна смешка, освен това освен на PS3 фронта.

Nintendo does what others don’t”

Положението при Nintendo беше на другия полюс. Поне от позиция на хардкор играчите. В рамките на своя Direct Nintendo показва игри, които считам, че ще продадат сполучливо конзолата до края на годината. Новият Pokemon и Super Smash Bros. Ultimate са артикули, които могат да продават хардуер, освен това в удовлетворени количества. Заглавията, които обаче чакаха да видят хардкор играчите, липсваха. Нямаше и помен от Bayonetta 3 или Metroid Prime 4. За страдание, по всичко наподобява още, че сходно на предходните конзоли на Nintendo, Switch също няма да се употребява с изключително огромна поддръжка от third party издателите. Epic предстоящо разгласи най-сетне съществуването на Fortnite за Switch, само че дано не забравяме, че играта има версия за iOS и Android от месеци и точно въпросната версия е портната за мъника на Nintendo. Тоест, орязана образна страна и фреймрейт, който не просто не минава 30 фрагмента в секунда (срещу 60 при огромните конзоли и PC), само че и рядко може да задържи въпросните.



Като изключим наложителната FIFA преработка (все още не е известно дали още веднъж въпросната няма да е основана на PS3/360 версиите на най-популярната футболна поредица), нито едно от огромните ААА заглавия не беше оповестено под каквато и да е форма за Switch. Разбира се, най-малко за момента това не е съдбовен тренд, тъй като по-малките самостоятелни студия бълват голямо количество програмен продукт за хибридната подпора, до момента в който Nintendo към момента предлага извънреден програмен продукт от най-високо равнище. Друг противен „ феномен “, който ми направи усещане (въпросният не е от през днешния ден при Nintendo, само че за разлика от MS на японците постоянно им се е разминавало), е неналичието на нови IP-та във връзка с first party софтуера. Подобно на MS Nintendo години наред рециклира едни и същи франчайзи и тазгодишната им Е3 презентация не направи изключение – с изключение на упоменатите Pokemon и Super Smash Bros. Ultimate, компанията до края на годината ще разчита на няколко Wii U врата, нова версия на Mario Party и нова версия на Mario Tennis. Друг всеобщо експлоатиран франчайз, Yoshi, ще се забави и ще дебютира през 2019 година.

Истината е, че, до момента в който Microsoft намерено съобщи по какъв начин счита да се опълчи на Sony, Nintendo продължи да бъде загадка във връзка с развиването на Switch и по какъв начин компанията счита да го задържи съответстващ на пазара за интервал, друг от идващите 6 месеца. Което е по едно и също време притеснително и любопитно.

In the name of the art

Презентацията на водача на конзолния пазар Sony предстоящо мина без огромни изненади. Софтуерът на компанията получи солидна (геймплейна) презентация, доказвайки за следващ път, че студията на Sony нямат равни що се отнася до опцията да дърпат напред софтуерните детайли при създаването на развлекателен програмен продукт. The Last of Us Part II е безспорна гражданска война за анимации в действително време при видео игрите. Въобще цялостният образен коктейл, квалифициран от програмистите, художниците и сценаристите на Naughty Dog, навяваше чувство за програмен продукт от последващо потомство, който обаче ще бъде наличен и за притежателите на PS4 и PS4 Pro. Ghost of Tsushima, въпреки това, е прелестен реверанс през гения на Акира Куросава и може би най-приятната изненада в границите на преса на Sony. Изключителен постпроцес пайплайн и камера вършат новото заглавие на Sucker Punch да наподобява в доста моменти като картина. Death Stranding на Коджима още веднъж беше чудноват по един изключително любопитен метод. Поне за почитателите на Коджима. Уви, все си мисля, че сходен презентационен метод с времето по-скоро би отдалечил играчите, които не познават стила на Коджима от плана, в сравнение с да го приобщят. Ивента на Sony завърши с меко казано убийствена презентация на Spider-Man-а, разработван от Insomniac. Питър Паркър в никакъв случай не е изглеждал по-добре и по всичко наподобява, че ще получим първия първокласен нравствен правоприемник на Batman: Arkham серията. По мое мнение след Red Dead Redemption 2 Spider-Man ще е второто заглавие, което ще продаде най-вече PS4 хардуер в края на актуалната година. Нека не забравяме, че „ паякът “ е най-популярният комикс воин в международен мащаб и в никакъв случай досега не е третиран с толкоз гладък ААА артикул.



В рамките на преса на Sony глава подадоха и някои от най-очакваните заглавия от third party издатели и разработчици. Дългоочакваният римейк на Resident Evil 2 най-сетне беше показан и от видяното мога несъмнено да отсъдя, че ни чака извънреден нов прочит на класиката, режисира на от Хидеки Камия. Най-хубавото е, че въпросната ще направи премиерата си при започване на идната година. Remedy пък за първи път анонсира свое ново заглавие на сцената на Sony – дълги години финландците работеха върху извънредни за Xbox заглавия с Microsoft. На база показания филмов откъс Control е доста Remedy игра и с изключение на за PS4, тя ще си има версии за Xbox One и PC. В последна сметка Sony, за разлика от MS, заложи извънредно на качеството и по-малко на количеството. И в случай че от софтуера позиция нещата при японците бяха на най-високо равнище, то форматът на самия прес остави мнозина в неразбиране. Чисто концептуално изборът на Sony да показа своите заглавия в избрана среда, която да приляга на тяхната презентация несъмнено радва. Например началото на ивента се състоя в голяма тента, която след това се оказа че е част от презентацията на The Last of Us Part II. Пейсингът на японците обаче не беше на равнище – сред презентацията на продукта на Naughty Dog и Ghost of Tsushima имаше извънредно продължителна и също толкоз скучна пауза, която на практика умъртви всякаква концепция за съответен преход. Когато посетителите на ивента на Sony се настаниха по седалките на финалната локация, нещата заработиха по-адекватно, само че даже след „ финала “ на преса остана горчивото чувство за нещо, което не е осъществено по най-хубавия метод. Така де, за какво по дяволите, анонсът на екслузивната за PSVR игра на From Software се състоя след края на ивента? В персонален проект постоянно съм уважавал желанието на Sony да показа игрите като различна арт форма – да избягат от светлините на прожекторите и типичната Е3 бляскавост, само че този път просто не им се получи доста добре. Другата истина обаче е, че игрите би следвало да приказват най-добре за качеството на една Е3 конференция и по този индикатор Sony просто нямаше еднакъв – четири огромни презентации, като всяка една от тях демонстрираше и геймплей. Две от игрите бяха напълно нови IP-та, а Spider-Man и The Last of Us Part II се обрисува да бъдат пример във връзка с гейм, стори, образен и аудио дизайн.

Third party madness”

Разбира се, както е известно в последните години, конференциите на хардуерните играчи бяха единствено едната страна на гейм монетата. Най-големите софтуерни издатели в лицето на Bethesda Softworks, Ubisoft, Square Enix и Electronic Arts имаха своите ивенти, в границите на които бяха показани някои меко казано значими заглавия. Преди да ги упомена обаче, желая СИЛНО да препоръчам конференцията на Devolver Digital, които може и да не са от категорията на изброените нагоре издатели, само че за втора поредна година имаха най-болната (в добър смисъл) „ конференция “ в границите на ревюто. Защото, в случай че хардуерните и софтуерните играчи са двете страни на преждеспоменатата гейм монетата, то Devolver са ничията земя сред въпросните две страни. Дейвид Линчът на Е3 конференциите.



Та, за най-значимото от Bethesda Softworks, Ubisoft, Square Enix и Electronic Arts. Конференцията на французите от UbiSoft с изключение на качествена, беше и мотив за горделивост за България и родната гейм-дев общност поради обстоятелството, че името на Ubi Sofia беше упоменато повече от един път. Хайлайтите от преса на Ubi бяха към момента в прекомерно ранен етап на разработка Beyond Good and Evil 2, следващата луда нова част на Trials - Trials Rising, Tom Clancy " s The Division 2, фамозно изглеждащият Skull & Bones (значителна част от играта се създава в България) и несъмнено Assassin " s Creed: Odyssey, който несъмнено ще бъде най-красивият „ асасин “, излизал досега. Bethesda, от своя страна, акцентира главно на анонсите и по-малко на презентациите (акцентът на въпросните падна върху Rage 2, мобилният The Elder Scrolls и Fallout 76). Какви анонси обаче! Нов Doom, две нови Wolfenstein игри, Prey: Mooncrash, напълно ново галактическо сингъл плейър IP Starfield и, несъмнено, The Elder Scrolls VI. За наше страдание последните две игри са на няколко години разстояние, преди да попаднат в хардисковете ни. Скуката при Square Enix за жалост преобладаваше и множеството анонси на компанията или бяха авансово изтекли, или към този момент бяха показани на Microsoft конференцията.

Все отново съм задължен да споделя за три PS4/PC ексклузива - Dragon Quest XI Echos of an Elusive Age, разработваната от изключително огромните Platinum Games Babylon " s Fall и The Quiet Man. Скуката при Electronic Arts въпреки това беше типична за компанията и Е3 презентациите им. Този път го нямаше и Джоузеф Фарес, който да раздвижи другояче протяжната презентация. И тук, несъмнено, би трябвало да загатна имената на няколко любопитни продукта - берлинският самостоятелен план Sea of Solitude и огромният нов ААА мастодонт на Bioware - Anthem. Последният ще търси да притегли на своя страна аудиторията на Destiny (Bungie/Activision) и предстоящо, на равнище продукция, нещата са пъклен впечатляващи. За страдание, на ЕА в границите на техния прес се случи и най-противоречивият анонс в границите на Е3 – възраждането на класическата стратегическа поредност Command and Conquer: Rivals. Което възобновление, изненада, за момента ще бъде налично извънредно за мобилни платформи (Android/iOS) и чисто геймплейно бяга на километри от истинските игри. Вече загатнах за инвестицията на EA в стрийминг технологиите чрез закупуването на израелското поделение на GameFly при започване на май тази година. Другата огромна вест, обвързвана с гейм платформата Origins, е Origin Access Premier, която услуга копира непосредствено модела на MS с Xbox Game Pass и за 100 $ на година (или 15 на месец) играчите ще получават 100+ заглавия от Origins каталога.



По отношение на екслузивните PC анонси не мога да пропусна, че някогашният конзолен производител SEGA (към днешна дата един от най-силните PC издатели) разгласи компютърни версии на два от най-обичаните си конзолни ексклузиви. Yakuza Zero и Yakuza Kiwami ще създадат PC дебюта си още в границите на тази година. Конкретно Yakuza Zero ще направи своя през август. Японският издател разгласи компютърна версия и за стратегическото ролево премеждие Valkyria Chronicles 4. Иначе, без да бъде в светлините на прожекторите, персоналният компютър продължава да бъде извънредно значима платформа за безусловно всички издатели (минус Sony и Nintendo по разбираеми причини), самостоятелни студия, пробни планове и това надали ще се промени в обозримото бъдеще.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР